x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ziaristii protesteaza

Ziaristii protesteaza

16 Dec 2004   •   00:00

Ziaristii au protestat ieri, in fata Teatrului National din Capitala, fata de agresiunile fizice la care au fost si sunt supusi din 1990 si pana astazi.


CATALIN PRUTEANU

UNITATE. Jurnalistii romani s-au strans in fata Teatrului National
Initiativa mitingului a apartinut revistei Banii Nostri. In urma cu o saptamana, patru jurnalisti de la aceasta revista, Vasile Damian, Stefan Micsik, Cristian Miculescu si Dragos Gheorghe Crudu, au fost batuti de catre bodyguarzii unui om de afaceri din Bucuresti intr-un hotel din Sinaia, bodyguarzi care au fost "deranjati" de prezenta ziaristilor. La protestul de ieri au participat jurnalisti din marea majoritate a presei romanesti, scrise si audiovizuale, precum si numerosi reprezentanti ai societatii civile, care au subliniat faptul ca agresiunile fizice impotriva reprezentantilor presei s-au inmultit ingrijorator in ultimii ani.

APEL. "Colegii nostri au fost agresati pentru simplul fapt ca sunt ziaristi, iar autoritatile nu fac, deocamdata, nimic", au afirmat redactorii de la revista Banii Nostri. Ziaristul timisorean Ino Ardelean, cel care in urma cu un an a fost batut cu bestialitate, nu a putut participa la miting, dar a transmis participantilor un mesaj. "Imi doresc ca presa din Romania sa-si recapete coloana vertebrala. Este un apel catre clasa politica de a face ceva", scrie Ino Ardelean.

Politicianul Adrian Severin, venit in calitate de reprezentant al societatii civile, a afirmat: "Orice agresiune la adresa unui ziarist este o agresiune la adresa libertatii tuturor". "Fortele raului trebuie combatute de catre societatea romaneasca. Cei care au comis faptele respective au de infruntat oprobiul acelei parti sanatoase a societatii romanesti", a mai adaugat Severin.

Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a fost mai critic la adresa clasei politice, care a tolerat in ultimii ani agresarea jurnalistilor. "Semnalul dat de catre autoritati a fost: e liber la batut ziaristi", a afirmat Popescu, punct de vedere sustinut si de editorul general de la Banii Nostri, Carol Popa: "Cerem institutiilor statului sa respecte legea si sa-si faca datoria. Meseria de jurnalist a ajuns una extrem de urata de catre autoritati".

SOLIDARI
Redactorii Jurnalului National au participat la mitingul de ieri, protestand impreuna cu ceilalti reprezentanti ai presei romanesti fata de agresarea fizica a ziaristilor, tot mai vizibila in ultimul timp, la 15 ani de la Revolutia din decemrie 1989. Dan Constantin, redactor-sef adjunct al Jurnalului National, a afirmat in fata participantilor ca "atunci cand esti confruntat cu bate, democratia este in pericol de moarte". "Aceasta riposta a noastra trebuie sa fie un semnal de alarma", a mai spus Dan Constantin.

DORINTA
"Cerem institutiilor statului sa respecte legea si sa-si faca datoria. Meseria de jurnalist a ajuns una extrem de urata de catre autoritati"
Carol Popa, editor-general al revistei "Banii nostri"

×
Subiecte în articol: reportaj