x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Retragerea din Irak, putin probabila"

"Retragerea din Irak, putin probabila"

28 Apr 2005   •   00:00

Romania a intrat in randul tarilor a caror retragere din Irak este solicitata de o grupare irakiana, dupa ce grupul care detine trei ziaristi romani ameninta cu executia acestora daca trupele romane nu vor parasi teritoriul irakian, se arata intr-un comentariu publicat pe site-ul postului de radio Europa Libera.

Analistul David Hartwell de la Jane’s Sentinel Security Assessements, expert in problemele Orientului Mijlociu, a apreciat intr-o declaratie acordata postului Europa Libera ca este putin probabil ca Romania sa cedeze presiunilor si sa isi retraga trupele din Irak.

"Experienta pare sa indice ca aceasta tactica nu functioneaza", a spus el, adaugand ca nu stie daca autoritatile romane discuta cu gruparea irakiana si nici daca exista discutii privind plata unei rascumparari.

"Nu pare a fi cazul in aceasta situatie", a adaugat analistul David Hartwell.

El considera ca tactica rapitorilor de a ameninta cu uciderea unor ziaristi pentru a solicita retragerea trupelor unui stat este nerealista.

Autoritatile romane au anuntat ca se afla in contact cu rapitorii, dar au refuzat sa comenteze situatia celor peste 800 de militari romani dislocati in Irak.

APEL
Liderul Consiliului Inteleptilor Musulmani (Hayat Al Ulema Al Muslimin Al-Iraki), a intervenit ieri in criza ostaticilor romani in Irak, apeland la gruparea care-i retine pe cei trei ziaristi romani si pe insotitorul lor irakiano-american de o luna si cerandu-le sa-i elibereze pe acestia. Autoritatile romane au solicitat, miercuri, Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani, inclusiv prin initierea de negocieri. Consiliul a fost creat in aprilie 2003, la cinci zile dupa caderea regimului lui Saddam Hussein. Din consiliu fac parte toti liderii sunniti din Irak, aceasta fiind cea mai importanta autoritate sunnita din aceasta tara. Consiliul are numeroase activitati in domeniile politic, social, economic si religios din Irakul post-Saddam. (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: eveniment irak