x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revelion 2006

Revelion 2006

de Luiza Moldovan    |    Sidonia Silian    |    03 Ian 2006   •   00:00
Revelion 2006

Basescu s-a plimbat la cumpana dintre ani @ Regele Mihai a stat acasa, la Palatul Elisabeta @ Tariceanu a petrecut in hotelul lui Copos @ 3.000 de tone de petarde au asigurat arsenalul de Revelion

Botez cu sampanie in Piata Universitatii


In strada, in mijlocul celor de la care asteapta voturi, in familie, daca nu mai au nimic de asteptat, sau in restaurante scumpe. Acesta a fost cadrul in care oamenii politici au ales sa bea sampania noptii dintre ani.

Bucuresteni lipiti ca solzii, inaintand greoi pe sub zbenguiala petardelor, fuioare de lumini hasurate pe cer, un fundal muzical exacerband rezonanta urarilor prezidentiale, capacele sticlelor de sampanie sarind fara zgomot... Trei, doi, unu’, sa-nceapa Revelionul!

PIATA UNIVERSITATII. In jur de 3.000 de bucuresteni. Toti petrecareti si pusi pe sotii - asa par! - , unii cuprinsi de-a binelea de euforie, nici cu clestele nu le-ai putea smulge zambetul de pe fata si pocnitoarea din mana. Piata duduie. In stanga buuuum! Si-n dreapta buuuum! Si da-i cu indrazneala prin multime, si tine-te la calcularea si fraierirea traiectoriilor petardelor. Chit ca spinarea pietei e singurul loc permis exploziilor. Se mai gaseste cate un aiurit caruia sa-i placa sa faca "poc" printre capetele oamenilor. In apropierea orei zero, se canta imnul national. Difuzoarele raspandesc dinspre teatru versurile, iar lumea ingana, pe ici- pe colo, niste cuvinte. "Sa vina Basescu!", striga unul. "Io cred ca n-apuc sa dau mana cu el", se lamenteaza un altul.

DE GHEATA. Miroase a carbid amestecat cu parfumuri de calitate. Unii domni si unele doamne si-au tras o mina grava. In exuberanta multimii, figurile lor impasibile aduc a statui din ceara. Chiar statuia lui Caragiale are mai multa vitalitate decat fetele lor de bodyguarzi in timpul serviciului. Un astfel de cuplu se gaseste chiar in spatele nostru. De cate ori ne intoarcem privirea, ii vedem impasibili si frumosi, luand parte cu o detasare de gheata la accesele de entuziasm ale multimii. Ei sunt lorzii acestei seri. Sau cel putini asa isi inchipuie.

Spectacolul de pe scena se completeaza de la sine cu spectacolul multimii sarinde. Muzica de topait si de simtit bine. Se sare ca la aerobic. Se priveste scena. Sau ecranul imens, asezat, cu imaginatie, in spatele statuii lui Caragiale.

URARI PREZIDENTIALE. Apoi, pe o muzica putin cam tragica, potrivita unui film cu eroi si morti, rasuna vocea lui Traian Basescu. Presedintele! Multimea exulta intr-un acces isteric de iubire. Se fluiera si se agita maini prin aer. Vorbeste pret de cateva minute, dupa ce, mai intai, ii decorase pe dr. Raed Arafat, directorul SMURD, si pe jandarmul Alexandru Dinica, pentru actele de curaj dovedite in timpul inundatiilor. "Romanii au fost anul acesta eroii natiunii", cugeta presedintele de pe scena. Credem ca e misto sa fii, dimpreuna cu toti cei din jur, eroul propriei natiuni. La fel a crezut si multimea. Altfel nu-si gasesc explicatie accesele ei de entuziasm. Sampanie, artificii, vorba aceea: "Sa traim bine!". In momentul bing-bang-ului, mai-marele statului ureaza "La multi aaaaaani!", isi pune sampanie in pahar si arunca sticla multimii. De multe ori. Cerul se scamoseaza de artificii, privirile se pironesc asupra lor. Si gurile. Noaptea se rupe in doua. Si se bucura. Veselie, harmalaie si tot tacamul, plus o formatie hip-hop urcand pe scena, cantaretii icnind, rasucindu-se in proiectorul montat strategic, orgia de licariri ca niste fluturi in toiul iernii. Iar la final girofarurile si coloana pornind, in tromba, cu seful statului si prima sa doamna spre Sinaia. Ramane, in urma, statuia lui Caragiale, tronand in mijlocul ecranului...

In sanul lui Adam

SPECTACOL. Premierul si sotia, cu ochii dupa artificii

Crema politicienilor s-a adunat la munte. Premierul Calin Popescu Tariceanu a ales Poiana Brasov. De Revelion, Tariceanu si sotia sa au petrecut la restaurantul Hotelului Bradul, unde gazda a fost vicepremierul George Copos. "George Copos este o gazda buna, ma simt aici ca in sanul lui Adam. Gabriel Cotabita intretine atmosfera. Ma distrez alaturi de sotia mea si de prietenii mei", a spus premierul. Tot la Poiana Brasov a fost si primarul Capitalei. Alaturi de familie si de primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, care ii este fin de cununie, Videanu a petrecut la Piatra Mare, hotelul al carui director este afaceristul brasovean Ioan Nicolae si unde meniul de Revelion a costat 2.000 de euro. Printre petrecareti s-a aflat si manelistul Adi de la Valcea. "In 2006, in Bucuresti, sunt multe lucruri de facut, insa eu sunt omul care nu-si propune asteptari, pentru ca sa nu aiba dezamagiri. O sa incepem schimbarea fundamentala a Capitalei", a promis Videanu. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a avut parte de doua revelioane. "Micro-Revelionul PSD", alaturi de colegii de partid, l-a petrecut la un restaurant din Brasov, iar in noaptea dintre ani a ales un local din Predeal. (Ramona Tintea)

INTRE RUDE. Videanu, alaturi de finul Negoita (dreapta) DE DOUA ORI. Familia Nastase, la Revelionul PSD

RETRASI IN FAMILIE
Fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu au preferat sa petreaca Revelionul departe de aglomeratia si vacarmul pietelor. Constantinescu s-a retras acasa cu familia: sotia, cei doi copii, Norina si Dragos, si nepotii. Familia Iliescu si-a invitat cativa prieteni, "undeva, aproape de Bucuresti", dupa cum ne-a marturisit, discret, fostul sef al statului. A petrecut "relaxat" noaptea dintre ani, nu asa cu multa mancare si nici cu prea mult dans, fiindca are "o varsta". Ce isi doreste Ion Iliescu de la 2006? "Un an mai bun pentru toata lumea". Face aceasta urare romanilor deoarece 2005 a fost "un an plin de necazuri", multi au fost "afectati de calamitatile naturale", dar si de "politica economica ce a favorizat efecte negative pentru cea mai mare parte a populatiei". Pentru noul an, fostul sef al statului isi mai doreste "echilibru in ceea ce priveste climatul politic din tara". "Este nevoie sa gasim o nota comuna pentru actiuni conjugate, pentru ca tara trece printr-un moment important. Anul 2006 este un an decisiv pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana." (Lavinia Dimancea)

Revelion la Palat

ACASA. Familia Regala a preferat Palatul Elisabeta

Regele Mihai I si Regina Ana, impreuna cu principesa Margareta si principele Radu, au petrecut seara de 31 decembrie la Palatul Elisabeta. Bradul de Craciun a fost impodobit de principesa Margareta in Salonul Alb, acolo unde au fost primiti si musafirii: reprezentanti ai societatii civile, oameni de presa, oameni politici, de afaceri, personalitati culturale. Meniul a fost unul de sarbatoare: felul intai - orez cu ulei de trufe albe si parmezan, iar felul doi - curcan cu castane, morcovi si piur... de conopida. La desert a fost servita o placinta de Craciun cu prune, iar vinurile, alb si rosu, au provenit din Podgoria Murfatlar. Sampania Azuga, produsa de o companie de pe Valea Prahovei care a furnizat bauturile la Marea Unire, la receptiile oferite de Regele Ferdinand I si de Regina Maria, a intregit meniul unei seri care a marcat finalul anului. 2006 aduce sarbatoriri rotunde pentru Regele Mihai I: 140 ani de cand, prin Carol I, s-au pus bazele Familiei Regale si 125 de ani de cand Romania a devenit o tara suverana. Cu asigurarea ca Familia Regala va fi mereu alaturi de poporul roman, Regele Mihai I le ureaza romanilor, pentru 2006, sanatate si fericire "si mai multe ganduri generoase si inspirate celor care decid politic soarta unui popor intreg". (M. Iordache)
×
Subiecte în articol: eveniment