x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Romania este printre invingatorii lumei"

"Romania este printre invingatorii lumei"

01 Dec 2005   •   00:00
"Romania este printre invingatorii lumei"

Unirea provinciilor romanesti cu Regatul Romaniei a reprezentat mult-asteptata materializare a vointei stravechi a romanilor. Romania, o tara care iese din razboi pe jumatate distrusa, dar victorioasa, clocoteste de fericire.

DESTEAPTA-TE ROMANE!
Unirea provinciilor romanesti cu Regatul Romaniei a reprezentat mult-asteptata materializare a vointei stravechi a romanilor. Romania, o tara care iese din razboi pe jumatate distrusa, dar victorioasa, clocoteste de fericire.

Spre sfarsitul anului 1918, efervescenta opiniei publice romanesti de pretutindeni devenise coplesitoare. Dupa ce provinciile istorice romanesti pana atunci instrainate - Basarabia, Bucovina si Transilvania - decid, prin adunarile proprii, sa-si uneasca destinele cu Regatul Romaniei, iesit victorios din primul razboi mondial, Regelui Ferdinand si Consiliului de Ministri nu le ramane decat sa ratifice vointa acestor adunari.

Basarabia este prima provincie care se indreapta, prin vot democratic, spre Patria-Mama. La data de 9 aprilie 1918, Regele Ferdinand lua act de unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei. In aceeasi zi, Sfatul Tarii din Basarabia votase, cu 86 de voturi pentru, 3 contra si 36 de abtineri, rezolutia unirii tinutului de la rasarit de Prut cu "Mama Sa Romania". Basarabia era tinutul romanesc rupt "de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechei Moldove".

GUVERN PROVIZORIU. Pana la unificarea totala cu Regatul Romaniei, Adunarea Nationala de la Alba-Iulia constituise un Consiliul Dirigent cu sediul in Sibiu, cu rolul de a guverna provizoriu provincia romaneasca. Consiliul era prezidat de Iuliu Maniu, care se ocupa si de treburile interne, Vasile Goldis (culte si instructiune publica), Alexandru Vaida-Voevod la externe. "Prin aceasta, Transilvania, Banatul si partile locuite de romani ale Tarii Unguresti s-au rupt de Statul Ungar si pana la infaptuirea definitiva a unirii cu Regatul Roman au ajuns sub guvernarea noastra", afirma primul numar al Gazetei Oficiale a Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului si partilor romanesti din Ungaria.

La 11 decembrie 1918, Regele Ferdinand, luand act de "hotararea unanima a Adunarii Nationale din Alba-Iulia", decreta: "Tinuturile cuprinse in hotararea Adunarii Nationale din Alba-Iulia de la 18 Noiemvrie/1 Decemvrie 1918 sunt si raman de-a pururea unite cu Regatul Romaniei. Presedintele Consiliului nostru de Ministri este insarcinat cu aducerea la indeplinire a decretului-lege de fata".

RASPLATA. Raportul presedintelui Consiliului de Ministri, marele om politic Ion I.C. Bratianu, glasuia: "Dupa mari suferinte, vitejia minunata a ostirei noastre isi gaseste rasplata. Alaturi de gloriosii ei aliati, Romania este astazi printre invingatorii lumei, Basarabia si Bucovina s-au unit cu patria muma, iara peste Carpati, romanii, cari impreuna cu noi de atata vreme asteptau ceasul intregirei neamului, indata ce si-au putut spune gandul, au proclamat prin marea lor Adunare Nationala intrunita la Alba-Iulia, in 18 Noemvrie/1 Decemvrie 1918, unirea lor neconditionata si de-a pururea cu Regatul Romaniei". "Unirea aceasta", continua primul-ministru, "in ziua cand marii nostri aliati sunt invingatori, isvoraste din puterea de viata a poporului roman, din vitejia soldatilor nostri si din vointa hotarata a romanilor de pretutindeni. Ea se intemeiaza pe fiinta insasi a neamului romanesc, care de aproape 2.000 de ani, in mijlocul tuturor vitregiilor vremi, a stiut sa-si pastreze neatins caracterul de constiinta nationala. Ea se reazima pe cerintele istoriei, cari ii impun desfiintarea tuturor granitelor nedrepte si nefiresti si statornicirea Statelor dupa principiile nationalitatilor".

DE-A PURUREA. La 18 decembrie 1918, Regele Ferdinand Intregitorul decreta: "Bucovina, in cuprinsul granitelor sale istorice, este si ramane deapururea unita cu Regatul Romaniei". Acest decret consfintea hotararea unanima a Congresului general al Bucovinei din Cernauti de la 15/28 noiembrie 1918.

HOTARARE
"Tinuturile cuprinse in hotararea Adunarii Nationale din Alba-Iulia de la 18 Noiemvrie/ 1 Decemvrie 1918 sunt si raman de-a pururea unite cu Regatul Romaniei." - Regele Ferdinand

INVINGATORI
"Unirea aceasta in ziua cand marii nostri aliati sunt invingatori, isvoraste din puterea de viata a poporului roman, din vitejia soldatilor nostri si din vointa hotarata a romanilor de pretutindeni" - Ion I. C. Bratianu, presedintele Consiliului de ministri

PROCLAMATIE DE CHEMARE LA ARME
VOINTA. Basarabia s-a unit prima cu Romania
Unirea Basarabiei cu Romania se petrecuse intr-un moment delicat, cand guvernul Marghiloman a fost nevoit sa incheie o pace umilitoare cu Puterile Centrale. Dar situatia pe front se rastoarna in favoarea trupelor anglo-franceze. Romanii sunt chemati din nou la arme. Generalul Berthelot lanseaza o proclamatie catre romani: "Tarani, sculati-va si luati armele impotriva cotropitorilor. Acesta este apelul Patriei Romane pentru care voi ati suferit. Acesta este apelul guvernului vostru care a jertfit totul pentru «Marea Romanie». Acesta este apelul stramosilor, a umbrei lui Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Batran. Acesta este strigatul feciorilor si fratilor vostri cazuti cu glorie pe campul de bataie de la Oituz, Marasesti si Marasti si pretutindeni unde a fost nevoie de apararea pamantului. Iar maine veti vedea steagul englez si tricolorul francez falfaind alaturi de tricolorul vostru la puternica su-flare a victoriei si libertatei. Sculati-va, frati romani, si aruncati-va asupra dusmanului!".

INTOARCEREA IN CAPITALA
29 NOIEMBRIE 1918. Glasul Bucovinei anunta unirea
La 30 noiembrie 1918, familia regala se intoarce, dupa doi ani, in Bucuresti. "Acum doi ani, exact in aceeasi zi, fugeam din capitala noastra, pribegi, nestiind incotro mergem", noteaza Regina Maria in "Povestea vietii mele" (Ed. Moldova, 1991). La 1 decembrie 1918, familia regala a fost intampinata la gara Mogosoaia de generalii romani, francezi si englezi, in frunte cu Berthelot si Prezan. "La mijlocul drumului ne-a intampinat un sobor de preoti in odajdii stralucitoare; venisera sa binecuvanteze intoarcerea noastra", scrie Maria. In Piata Victoriei, alaiul regal este intampinat de primar, de membrii guvernului si de toti oamenii politici importanti. "O multime de doamne entuziaste ma acopera cu o ploaie de flori, lucru nu tocmai usor de infruntat cand esti calare... Orasul innebunise de tot. Aveai impresia ca pana si casele si pietrele drumului strigau urale impreuna cu multimea", noteaza regina.
×