PASTI
Drobul, friptura de miel, ouale fac deliciul mesei pascale. Pentru a ne bucura din plin trebuie sa fim atenti ce mancam si mai ales cum mancam, pentru ca excesele de orice tip sunt periculoase pentru sanatate.
|
Citește pe Antena3.ro
FIBRE ALIMENTARE
|
Prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste sa mancam o salata de legume crude (salata verde, ceapa verde, rosii, castraveti) cu 15-30 de minute inainte de a consuma friptura. Cruditatile contin multe fibre alimentare, care usureaza digestia, combat constipatia, regleaza nivelul colesterolului. Spre deosebire de carne, care necesita uneori 10-15 ore pentru a fi digerata, fibrele alimentare sunt digerate in maximum cinci ore.
|
CIOCOLATA
|
In aceste zile mancam mai multa ciocolata ca de obicei. Trebuie sa stim ca acest aliment are efect stimulant asupra sistemului nervos, conferind o stare de bine intregului organism, ajutand la eliminarea stresului. Ciocolata de calitate are un continut ridicat de cacao, fiind o sursa buna de antioxidanti, elemente care reduc riscul bolilor cardiovasculare si neurodegenerative.
Ciocolata neagra mentine activitatea normala a inimii si stimuleaza circulatia sangvina prin substantele cu efect anticoagulant. Actiunea ciocolatei asupra vaselor sangvine este asemanatoare cu cea a aspirinei, dar fara efecte secundare. Atentie insa: ciocolata este un produs bogat in calorii din cauza grasimilor si zaharurilor din compozitia ei, de aceea trebuie consumata cu moderatie.
|
AMETEALA
|
Produsii derivati ai alcoolului, denumiti congeneri, maresc severitatea mahmurelii. Ginul si votca au putini congeneri si, de aceea, sunt cel mai putin producatoare de mahmureala, in timp ce sampania, coniacul si whisky-ul prezinta congeneri si pot provoca mahmureli intense. Vinul rosu poate, de asemenea, duce la mahmureala deoarece contine tiramina, o substanta care determina dureri intense de cap.
|
TRATAMENT
|
Pentru atenuarea simptomelor mahmurelii de dupa Pasti, majoritatea medicilor recomanda antialgice contra durerii de cap, consumul de apa plata pentru a compensa deshidratarea indusa de alcool. Este recomandat sa consumati alimente usoare cu multe glucide, sucuri naturale de fructe si miere pentru a calma greata. Compresele reci pe frunte si la ceafa se pot dovedi utile. Nu faceti abuz de cafea!
|
PREVENIRE
|
Moderatia este cheia prevenirii neplacerilor create de alcool. Daca veti bea incet, dati organismului timp pentru a scapa de alcool inainte ca acesta sa ajunga in sange si in creier. Beti in timp ce mancati pentru a incetini viteza cu care se absoarbe alcoolul. Evitati bauturile bogate in congeneri si amestecul spirtoaselor cu sampania sau berea. Cu cat aveti o greutate mai mica, cu atat ar trebui sa consumati mai putin alcool.
|