x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sa aveti pofta!

Sa aveti pofta!

28 Apr 2005   •   00:00

PASTI
Drobul, friptura de miel, ouale fac deliciul mesei pascale. Pentru a ne bucura din plin trebuie sa fim atenti ce mancam si mai ales cum mancam, pentru ca excesele de orice tip sunt periculoase pentru sanatate.

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Nu inecati in alcool bucuria Pastilor!

    "Orice carne care provine de la animale tinere, fie ca este vorba despre carne de miel, de ied, vitel, pui, purcel de lapte, este mai greu de digerat, fiind bogata in purine - reziduuri metabolice, toxice pentru organismul uman", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Din cauza continutului de purine, consumul de carne de miel poate fi periculos pentru persoanele care sufera de hiperuricemie (crestere a nivelului de acid uric in sange, care provoaca guta si calculii biliari).

    SFATURI. Pentru masa festiva este bine sa fie folosita carnea de miei sau iezi care au o greutate intre 9 si 13 kilograme. Mieii mai mici de 9 kilograme au carnea mai greu digerabila si un continut de purine mai ridicat.

    Pentru a fi digerata mai usor, pentru a deveni mai frageda, dar si pentru a-i disparea mirosul, carnea de miel poate fi supusa unui proces de fezandare: se pune pentru 24-30 de ore intr-o solutie de apa, otet, condimente, ardei iute, foi de dafin.

    PREPARARE. "Carnea de miel poate fi consumata sub forma de friptura la cuptor, la gratar sau la ceaun. Pregatita la ceaun, carnea de miel este savuroasa.

    Atentie insa, pentru ca daca se pregateste prin prajire, si nu prin inabusire, sunt generate substante periculoase pentru sanatate", ne avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi. In pregatirea ciorbei de miel, carnea nu se pune de la inceput in apa, ci abia atunci cand a dat in clocot. In acest mod sunt eliminate purinele.

    Un alt preparat specific Sarbatorilor Pascale este drobul, care se face preponderent din organe.

    Acestea contin insa cantitati si mai mari de purine, fiind si mai greu de digerat. O cale de a usura digestia si de a face ca acest produs sa fie mai sanatos este adaugarea unei cantitati mai mari de verdeata in compozitia drobului. Pentru ca este indigesta, carnea de miel este chiar contraindicata in combinatie cu produsele de patiserie, cu maionezele obisnuite in zilele de sarbatoare.

    OUALE. Profesorul doctor Mencinicopschi spune ca ouale fierte tari sunt asimilate mai putin de catre organism, in schimb prezinta avantaje ca ingrasa mai putin decat cele pregatite in alte moduri: oua ochiuri, prajite etc. Prin fierbere se pierd unele substante valoroase pe care le contine oul crud.

    FIBRE ALIMENTARE
    Prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste sa mancam o salata de legume crude (salata verde, ceapa verde, rosii, castraveti) cu 15-30 de minute inainte de a consuma friptura. Cruditatile contin multe fibre alimentare, care usureaza digestia, combat constipatia, regleaza nivelul colesterolului. Spre deosebire de carne, care necesita uneori 10-15 ore pentru a fi digerata, fibrele alimentare sunt digerate in maximum cinci ore.

    CIOCOLATA
    In aceste zile mancam mai multa ciocolata ca de obicei. Trebuie sa stim ca acest aliment are efect stimulant asupra sistemului nervos, conferind o stare de bine intregului organism, ajutand la eliminarea stresului. Ciocolata de calitate are un continut ridicat de cacao, fiind o sursa buna de antioxidanti, elemente care reduc riscul bolilor cardiovasculare si neurodegenerative.

    Ciocolata neagra mentine activitatea normala a inimii si stimuleaza circulatia sangvina prin substantele cu efect anticoagulant. Actiunea ciocolatei asupra vaselor sangvine este asemanatoare cu cea a aspirinei, dar fara efecte secundare. Atentie insa: ciocolata este un produs bogat in calorii din cauza grasimilor si zaharurilor din compozitia ei, de aceea trebuie consumata cu moderatie.

    AMETEALA
    Produsii derivati ai alcoolului, denumiti congeneri, maresc severitatea mahmurelii. Ginul si votca au putini congeneri si, de aceea, sunt cel mai putin producatoare de mahmureala, in timp ce sampania, coniacul si whisky-ul prezinta congeneri si pot provoca mahmureli intense. Vinul rosu poate, de asemenea, duce la mahmureala deoarece contine tiramina, o substanta care determina dureri intense de cap.

    TRATAMENT
    Pentru atenuarea simptomelor mahmurelii de dupa Pasti, majoritatea medicilor recomanda antialgice contra durerii de cap, consumul de apa plata pentru a compensa deshidratarea indusa de alcool. Este recomandat sa consumati alimente usoare cu multe glucide, sucuri naturale de fructe si miere pentru a calma greata. Compresele reci pe frunte si la ceafa se pot dovedi utile. Nu faceti abuz de cafea!

    PREVENIRE
    Moderatia este cheia prevenirii neplacerilor create de alcool. Daca veti bea incet, dati organismului timp pentru a scapa de alcool inainte ca acesta sa ajunga in sange si in creier. Beti in timp ce mancati pentru a incetini viteza cu care se absoarbe alcoolul. Evitati bauturile bogate in congeneri si amestecul spirtoaselor cu sampania sau berea. Cu cat aveti o greutate mai mica, cu atat ar trebui sa consumati mai putin alcool.

    Nu inecati in alcool bucuria Pastilor!

    Dureri de cap, greata, varsaturi, ameteala, iritabilitate, sete excesiva, lipsa poftei de mancare, oboseala... Cu aceste simptome de mahmureala se trezesc persoanele care de Pasti consuma cantitati excesive de alcool.

    In cazurile grave insa se poate ajunge la cresterea tensiunii arteriale, paloare, tremuraturi, arsuri (pirozis). Pacientii cu intoxicatii etilice ajung deseori la camerele de garda ale spitalelor. Ei pot fi internati de la 12 ore pana la 24 de ore, in functie de gradul intoxicatiei etilice si de cat de repede isi revin din starea de ebrietate, spune dr. Bogdan Oprita, seful Departamentului Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta "Floreasca".

    COMA ALCOOLICA. "Cea mai grava consecinta pe termen scurt a abuzului de alcool este coma alcoolica, o supradoza extrema putand fi fatala", avertizeaza medicul Bogdan Oprita. Pacientul aflat in coma alcoolica este inconstient, iar viata ii poate fi pusa in pericol de un reflex de voma. Cum in general de Pasti nu se bea pe stomacul gol, continutul alimentar evacuat prin voma poate astupa caile respiratorii, ceea ce duce la deces. Coma alcoolica este, ca orice alta coma, o urgenta absoluta, care necesita interventia imediata a ambulantei, precizeaza dr. Bogdan Oprita. Numai la Spitalul de Urgenta "Floreasca" ajung dupa Sarbatori in jur de 20 de persoane aflate in coma alcoolica, majoritatea fiind barbati. Spre deosebire de alte forme de coma, in cazul comei alcoolice prognosticul vital este mai optimist, pentru ca alcoolul se metabolizeaza in organism, ceea ce ii confera pacientului mai multe sanse de supravietuire.

    EXCES. Seful Departamentului Primiri Urgente, doctorul Bogdan Oprita, atrage atentia ca excesul de alcool este dusmanul numarul unu pentru persoanele care se afla la volan, care se deplaseaza in aceste zile pe distante mari cu autoturismul propriu. Statisticile arata ca abuzul de alcool si oboseala sunt cauzele principale ale accidentelor rutiere. De asemenea, medicul Bogdan Oprita recomanda parintilor sa se abtina de a indemna pe cei mici sa consume bauturi alcoolice. (Steluta Indrei)
  • ×
    Subiecte în articol: special alcool carnea miel coma