x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sa imbatranim frumos, fara excese

Sa imbatranim frumos, fara excese

de Ana Maria Luca    |    04 Oct 2004   •   00:00

CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.

Oamenii care ajung sa depaseasca varsta de 100 de ani au un stil de viata echilibrat. Nu inseamna neaparat a manca langa tine cu cantarul, nu inseamna a nu bea un pahar de vin. Inseamna a-ti trai viata, dar fara excese. Asa ne-a spus Lector Universitar Doctor Maria Georgescu, Directorul General al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", despre stilul de viata sanatos, care ar putea sa ne prelungeasca viata.


ARMONIE. "Profesoara mea spunea mereu ca trebuie sa dai viata anilor. Eu si colegii mei constatam mereu ca astazi nu se mai moare de batranete, se moare de boala. E clar ca se poate face ceva ca sa traiesti mai mult si mai bine", spune doctorul Georgescu. "Te nasti cu o ereditate, dar trebuie sa ai si grija de tine, trebuie sa-ti depistezi si tratezi la timp orice boala. Cu cat o descoperi mai devreme, cu atat sansele de a trai mai mult cresc." E foarte importanta pentru vitalitate si starea psihica. Linistea sufleteasca si impacarea cu sine prelungesc viata.

Un om care traieste echilibrat trebuie sa evite orice exces, alimentar sau de alta natura. Trebuie sa respecte orele de somn, sa evite oboseala si noptile pierdute. De asemenea, trebuie sa isi aleaga cu grija tipul de imbracaminte, in asa fel incat sa se simta bine. E vorba de senzatia de bunastare care este extrem de benefica. Apoi, in functie de tipul de activitate, trebuie adaptata si alimentatia, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. O problema este ca dupa ’89 au aparut si in Romania fast-food-urile, ale caror produse nu sunt foarte benefice pentru echilibru. La fel s-a intamplat si cu cafeaua. "Inainte era ceaiul foarte prezent in alimentatia noastra. Acum el a fost inlocuit de cafea. Nici la ea nu se poate renunta usor. Dar daca este consumata cu lapte, si cu putin zahar este foarte bine", spune doctorul Georgescu. Si sucurile in cantitati mari sunt nocive, pentru ca au cantitati mari de zahar.


CE MANCAM. In alimentatie trebuie sa se regaseasca si proteinele, si lipidele, si glucidele. Sunt categorii de oameni, precum vegetarienii, care renunta la proteinele din carne. Dar, atunci cand scoti ceva din alimentatie trebuie sa inlocuiesti cu ceva lipsa, spune medicul. Vegetarienii isi iau proteinele din lactate sau consuma mai multe proteine vegetale. Secretul unei alimentatii sanatoase sta in cantitate si in felul in care pregatesti alimentele. Alimentatia echilibrata cere ca hrana zilnica sa fie impartita in cel putin trei mese pe zi. "O zicala romaneasca spune ca masa de dimineata trebuie sa fie bogata, cea de pranz trebuie sa o imparti cu prietenii, iar pe cea de seara sa o dai dusmanilor", spune doctorul Georgescu. "Masa de dimineata trebuie sa fie consistenta, pentru ca ai nevoie de energie toata ziua."

In secolul XXI nu se mai poarta mesele coapte. Totul e fiert sau trecut prin aburi. Totusi, doctorul Georgescu spune ca nu se poate renunta in totalitate la sosuri, dar macar rantasurile pot fi scoase din alimentatie. De asemenea, nu-i poti spune nimanui sa renunte la un pahar de vin sau cel de tuica romaneasca, sau chiar la bauturile mai moderne, dar excesele sunt scoase din program. Si fainoasele au rolul lor in alimentatie. O alimentatie echilibrata va contine supe, salate, tot ceea ce inseamna verdeata.

 

MITURILE MATUSALEMICE DIN BIBLIE

Vechiul testament povesteste despre oameni, care au trait sute de ani. Adam a avut un fiu la varsta de 130 de ani si a murit la 930 de ani. Set, unul din fiii sai, a trait 912 ani. Dar Dumnezeu se spune ca a vazut rautatea oamenilor si i-a parut rau ca i-a facut.

"Atunci, Domnul a zis: "Duhul Meu nu va ramanea pururea in om, caci si omul nu este decat carne pacatoasa: de aceea zilele lui vor fi de o suta douazeci de ani"", sta scris in capitolul sase din Geneza, la versetul al-III-lea.

Medicii de astazi spun ca predispozitia genetica a omului este de a trai 120 de ani si peste. Specialistii afirma ca modelele matusalemice biblice ar trebui sa-i faca pe oameni sa se gandeasca mai bine la modul lor de viata si la a-si respecta predispozitia genetica.

 

ALIMENTATIA ACUM 40. 000 DE ANI

Doctorul Eaton Boid, de la Universitatea Emory, din Georgia, SUA, a emis in 1985 o teorie conform careia daca oamenii zilei de azi ar manca precum cei de acum mai bine de 40.000 de ani, ar fi: "supli si sanatosi tun". Regimul alimentar al stramosilor era compus mai ales din fructe, legume si plante salbatice, 70% din hrana lor se baza pe elementele enumerate mai sus. Astfel, oamenii din CroMagnon reuseau sa asimileze 600 de miligrame de vitamina C pe zi, de sase ori mai mult decat reuseste omul modern. Lipsa calciului si a potasiului afecteaza viata si silueta lui Homo Sapiens. El isi asigura cam 2,5 grame din aceste substante din alimentele pe care le consuma. Stramosii nostri insa, cu 10 grame de potasiu pe zi din alimentatie dormeau linistiti. (Costin Anghel)

 

CEA MAI BATRANA ROMANCA

Agora Rafte e aromanca si traieste in satul Stejaru, din judetul Tulcea. Ea e cea mai batrana din Romania, are 114 ani. Viata nu i-a fost deloc usoara. A fost batuta de securistii care ii cereau averile, a fost spanzurata de par intr-un cui, i s-a rupt scalpul, a trecut prin doua stramutari: din Grecia in Bulgaria si din Bulgaria in Dobrogea. Acum traieste cu o cafea dimineata si un codru de paine, deoarece tine toate posturile. Pentru ca nu a avut prea multe pe vremea comunistilor, a trebuit sa-si hraneasca familia cu ceea ce aveau: branza gatita in toate felurile. Carne nu prea au avut pe masa.

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
 
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 

Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

 
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale

Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
 
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.


Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.

×
Subiecte în articol: special viata