x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Secret de stat!

Secret de stat!

24 Mai 2005   •   00:00

Premierul Tariceanu spulbera asteptarile opiniei publice si afirma ca metodele eliberarii celor trei ziaristi rapiti in Irak sunt secret de stat. Mai mult, spune el, in actiune ar fi fost implicate persoane care nu vor fi niciodata cunoscute.

  • de MONICA IORDACHE
  • SECRETOMANIE. Premierul ii promite lui Miscoci ca detaliile eliberarii jurnalistilor vor fi puse sub lacat
    Intrebat care au fost metodele de eliberare a cetatenilor romani rapiti in Irak, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat luni seara, la o emisiune televizata, ca unele dintre aceste elemente sunt incluse in categoria secretelor de stat si a precizat doar ca eliberarea a reprezentat rezultatul efortului conjugat al institutiilor statului, coordonate de Presedintie, in principal al serviciilor secrete, Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Apararii Nationale, dar si al serviciilor de informatii straine, diverselor organizatii musulmane si altor persoane care nu vor fi niciodata prezentate public. Tariceanu a repetat ca Romania nu si-a negociat politica externa si nici nu a platit o suma de bani, in acest ultim caz putand determina riscul ca ceilalti cetateni romani aflati in zonele de conflict sa fie rapiti pentru rascumparare.

    NU NE RETRAGEM. Asaltat de o avalansa de solicitari privind declansarea unei dezbateri pe tema retragerii militarilor romani din Irak, premierul a spus ca retragerea militarilor ar fi un gest care ar putea avea implicatii serioase asupra angajamentelor asumate de Romania si credibilitatii sale ca stat NATO. "Cei care evoca o dezbatere pe aceasta tema trebuie sa reflecteze profund la implicatiile pe termen lung ale unui astfel de demers, care ar putea sa influenteze, intr-o oarecare masura, perceptia asupra Romaniei", a spus Tariceanu. El a aratat ca Romania, fara un rol foarte activ in zonele de conflict, are o obligatie suplimentara in a sprijini eforturile coalitiei antiteroriste pentru restabilirea securitatii si consolidarea democratiei in Irak. PSD s-a pronuntat deja pentru dezbaterea "neintarziata" in Parlament a unui calendar privind retragerea, presedintele PSD, Mircea Geoana, declarand ca "Romania si contribuabilul roman nu isi pot permite sa tina la nesfarsit aceste trupe in Irak". Aceeasi solicitare au facut-o si PC si PPRM.

    ASCUNSI
    "Sunt foarte multi factori care au contribuit, foarte multe persoane, dintre care cele mai multe nu vor aparea in public niciodata"
    Calin Popescu Tariceanu
    primul ministru al Romaniei

    PNL: "UN NOR DE MISTER"
    "Un nor de mister pluteste asupra evenimentelor petrecute in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak", a afirmat ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, intr-o declaratie politica. "Cand acest pericol va fi fost depasit, va fi necesara elucidarea acestui caz. Insa, oricare ar fi adevarata poveste, oricare ar fi adevaratul scenariu al acestor rapiri, este esential faptul ca trei vieti de romani au fost salvate. Reusita autoritatilor romane este cu atat mai valoroasa cu cat eliberarea ostaticilor nu a presupus negocierea politicii externe, avand in vedere cererile rapitorilor de retragere din Irak a celor 800 de soldati romani, si nici eventuale rascumparari care ar fi condus la crearea unui precedent periculos", afirma deputatul. Nicolaescu a precizat ca s-a pus astfel capat unei perioade de criza, perioada in care situatia disperata in care s-au aflat jurnalistii "ne-a facut sa ne dam seama cat de importanta si frumoasa este viata si cat de dramatic este sa te vezi atat de aproape de sfarsitul ei".

    AL BANO
    Cunoscutul muzician italian Al Bano Carissi le-a oferit celor trei ziaristi romani reveniti din Irak posibilitatea sa se refaca, dupa perioada de carantina, pe proprietatea sa din Cellino San Marco, provincia Brindisi. Reprezentantul sau in Romania, Vlad Sauciuc, a declarat pentru Jurnalul National ca Al Bano a fost miscat de tragedia prin care au trecut Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci, precum si parintii acestora, iar oferta sa urmareste sa le asigure ziaristilor linistea si confortul necesare dupa cele aproape doua luni de calvar. Legat de Marie-Jeanne Ion printr-o prietenie, dupa ce jurnalista de la Prima TV a difuzat un megainterviu cu el, Al Bano - care, ani de zile, si-a cautat fara succes fiica, Ylenia Carissi, data disparuta in SUA - a facut, in timpul crizei ostaticilor, un apel public televizat pentru eliberarea lor. (Eliza Popa)

    AL-JAZEERA
    Eliberarea ziaristilor ar trebui sa fie un motiv de bucurie pentru colegii lor, nu o incercare de a construi scenarii si de a cauta implicatii politice, sustine redactorul-sef adjunct al Al-Jazeera. Ayman Jalabah ne-a declarat ca decizia de a trimite o echipa de reporteri in Romania a fost un demers jurnalistic firesc si nicidecum o incercare de a face propaganda sau de a se asocia unor interese. "Era normal sa lansam un apel la eliberarea confratilor nostri. Nu inteleg de ce tot sunt intrebat, asta este meseria, asa se face", a spus Ayman. (Irina Cristea)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment romani irak