x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Secții de Terapie Intensivă pentru nou-născuți, modernizate cu bani din PNRR

Secții de Terapie Intensivă pentru nou-născuți, modernizate cu bani din PNRR

de Monica Cosac    |    21 Iul 2022   •   07:25
Secții de Terapie Intensivă pentru nou-născuți, modernizate cu bani din PNRR

Cel puțin 25 de Secții de Terapie Intensivă pentru nou-născuți vor putea fi extinse şi dotate cu echipamente performante, până la finalul lunii octombrie 2024, prin finanțarea de peste 80 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

O parte din acești bani sunt destinați înființării unor centre regionale pentru formarea personalului medical care îngrijește bebelușii cu boli grave. Prin această investiție, Ministerul Sănătății estimează o îmbunătățire cu 30% a situației actuale privind accesul la asistență medicală adecvată al nou-născuților cu afecțiuni critice. 

România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității infantile din UE – 6,7 la 1.000 de născuți vii, comparativ cu media UE de 3,6 în 2017, iar printre cei mai importanți factori care contribuie la această situație se regăsesc echipamentele medicale insuficiente sau inexistente și deficitul de medici cu competențe în îngrijirea celor mai mici dintre pacienți. 

Astfel că una dintre investițiile în Sănătate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este destinată infrastructurii și personalului care se ocupă de pacientul critic neonatal, cu scopul diagnosticării precoce, tratamentului antenatal/neonatal și postnatal. 

Peste 300.000 de euro, un pat ATI 

Conform Ghidului beneficiarului și documentelor publicate în consultare publică pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), investiția are un buget total de 394.543.900 de lei (echivalent a 80.200.000 de euro), iar obiectivul acesteia este extinderea capacității infrastructurii spitalicești dedicată îngrijirii pacientului critic neonatal cu 124 de paturi noi (cazuri critice de Nivel III) – inclusiv infrastructura adiacentă și echipamentele aferente. 

Totodată, vor fi dotate cu echipamente medicale adecvate 90 de paturi existente și va fi îmbunătățit programul de screening, de asemenea, prin dotarea infrastructurii existente cu aparatură medicală. 

Unitățile medicale care vor primi bani vor putea cheltui „echivalentul a 305.000 €/pat (fără TVA) pentru un apel competitiv în vederea extinderii capacității infrastructurii spitalicești”, în timp ce pentru dotarea cu echipamente medicale a celor 90 de paturi existente sunt prevăzuți 150.000 €/pat. 

8 centre regionale de formare a personalului

Fonduri în valoare de 21.600.000 de euro sunt puse la dispoziție celor interesați pentru proiecte care vizează construirea/amenajarea și dotarea a 8 centre regionale pentru formarea personalului medical pentru tratarea corespunzătoare a pacienților neonatali în stare gravă, inclusiv pentru reevaluarea periodică a acestor cadre.

„Echipamentul pentru centrele de formare va consta în:

- manechine și simulatoare didactice necesare în programele de formare (...),

- simulator pentru bronhoscopie bazat pe realitate virtuală, simulator ECMO,

- simulator pentru intervențiile de urgență și resuscitare a nou-născutului - model avansat și simulator și kituri pentru detecția anomaliilor congenitale,

- manechin de ventilație mecanică”, se arată în ghid. 

Tot în cadrul acestei componente, „vor fi derulate achiziții centralizate de către Ministerul Sănătății în valoare de 7.200.000 de euro pentru achiziționarea a 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală (Nivel III), care vor fi repartizate pe regiuni”, precizează MS. Practic, o astfel de unitate mobilă de terapie intensivă va costa echivalentul a 600.000 €/unitate (fără TVA). 

„Acest demers va îmbunătăți accesul la tratament al nou-născuților cu afecțiuni critice, de la 64% la 83%”, se arată în ghidul beneficiarului, ceea ce înseamnă o creștere cu 30% a proporției de bebeluși care vor avea acces la asistență medicală adecvată.

Ministerul Sănătății spune că a identificat 69 de spitale (de urgență, județene, municipale, de obstetrică-ginecologie) și institute „care se vor număra printre posibilii beneficiari ai acestei măsuri”, însă capacitatea existentă de paturi pentru nou-născuți cu afecțiuni critice și nevoile de dotare diferă de la un spital/institut la altul.

Termenul-limită până la care se pot face observații și propuneri cu privire la acest ghid este 5 august 2022

România nu deține, în acest moment, unități mobile de terapie intensivă neonatală de Nivel III. „Se urmărește dotarea fiecărui centru regional cu o astfel de unitate, care ar permite transportul în siguranță al pacienților neonatali în stare critică, în funcție de necesitate”, potrivit documentului publicat de Ministerul Sănătății.

Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022.

×