x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sondaj CNA - Gigi si Andreea: cei mai cool si cei mai naspa de la tv

Sondaj CNA - Gigi si Andreea: cei mai cool si cei mai naspa de la tv

de Cristina Ologeanu    |    30 Iun 2006   •   00:00

Un sondaj realizat pentru CNA rele-va ca patronul Stelei este, deopo-triva, cel mai placut si cel mai ne-placut invitat intr-o emisiune tv. Totodata, zana surprizelor este ve-deta tv care a displacut cel mai mult in 2006.

Un sondaj realizat pentru CNA releva ca patronul Stelei este, deopotriva, cel mai placut si cel mai neplacut invitat intr-o emisiune tv. Totodata, zana surprizelor este vedeta tv care a displacut cel mai mult in 2006.

Ieri, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a dat publicitatii un sondaj care arata cum apreciaza publicul din Romania tot ce se intampla in audiovizualul autohton. "Cercetarea privind evaluarea performantei principalelor emisiuni de televiziune si a principalelor personalitati de televiziune", realizata de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS-SA, a fost realizata in perioada 5-16 iunie 2006 pe un esantion de 2.500 de subiecti in varsta de peste 18 ani. Sondajul presupune asigurarea unei marje de eroare maxima de ±2% la un nivel de incredere de 95%. Interviurile au fost realizate fata in fata, la domiciliul subiectilor detinatori de cel putin un aparat TV, pe baza unui chestionar standardizat.

CRITERII. Intrebarile din chestionar s-au referit la posturile de televiziune receptionate si aprecierea lor in functie de un set de criterii; la evaluarea preferintelor pentru posturile de televiziune; la evaluarea preferintelor telespectatorilor pentru diferite programe (emisiuni) de televiziune; la evaluarea performantei (calitatii) principalelor emisiuni de televiziune si la evaluarea performantei principalelor personalitati/vedete de televiziune. La acestea s-au adaugat unele intrebari specifice referitoare la impactul televiziunii, cele mai placute/displacute emisiuni, oameni de televiziune si invitati din 2006. In acest sondaj, s-a pus si problema aprecierii emisiunii "No Comment", precum si a activitatii CNA.

Click pt a mari imaginea
Care invitat al unei emisiuni de televiziune v-a placut cel mai mult anul acesta (2006)?
Click pt a mari imaginea
Care invitat al unei emisiuni de televiziune v-a displacut cel mai mult anul acesta (2006)??

CONTRADICTORIU. Atunci cand au fost pusi sa desemneze cel mai placut/neatractiv invitat la o emisiune tv, dar si cea mai neatractiva emisiune si prezentatoare tv, peste 50% dintre cei chestionati nu au stiut ce sa raspunda. 56,7% dintre subiecti au ales optiunea "nu stiu/nu raspund", la intrebarea: "Care dintre emisiunile tv vizionate anul acesta (2006) v-a displacut cel mai mult/nu v-a placut deloc?". Aceeasi situatie se intalneste si in cazul intrebarii "Care este omul de televiziune (vedeta tv, moderator tv, prezentator tv) care v-a displacut cel mai mult anul acesta (2006)?". Pe primul loc in acest top se gaseste prezentatoarea "Surprizelor", Andreea Marin, cu un procent, cu 5%. Daca pana acum in mai toate sondajele Andreea Marin era prima in topul celor mai placute prezentatoare tv, de data aceasta zana a trecut pe a doua pozitie (9%), fiind detronata de Teo Trandafir (10,1%). Gigi Becali, patronul Stelei, se afla si el intr-o postura inedita. El a intrunit cele mai multe nominalizari atat la intrebarea "Care invitat al unei emisiuni de televiziune v-a placut cel mai mult anul acesta (2006)?" - (7,4%), cat si la intrebarea "Care invitat al unei emisiuni de televiziune v-a displacut cel mai mult anul acesta (2006)?" - (5,1%). Asta in conditiile in care, la prima intrebare, 56,9% dintre cei chestionati au preferat varianta "nu stiu/nu raspund" si 71,5% la cea de-a doua intrebare. "Acest lucru confirma parerea mea ca este un consum orb de televiziune. Fie nu se face un consum selectiv, fie programele difuzate nu genereaza memorie in randul majoritatii publicului", explica Ralu Filip. "Ceea ce imi intareste aceasta convingere este si faptul ca 70% din public spune ca «programele tv sunt cea mai la indemana modalitate de a-mi ocupa timpul liber». Nimeni nu se mai duce la teatru, la film sau nu mai citeste. Tocmai pentru ca este un consum orb, publicul, nu poate face o selectie clara", este de parere presedintele CNA.

LA STIRI. Cei mai multi telespectatori sustin ca se uita la postul tv preferat in mod special pentru buletinele de stiri (32,7%). 9,1% se uita la canalul preferat pentru filme si 7,8% pentru programele de divertisment. Desi pe primul loc in topul celor mai cunoscuti stiristi se afla Andreea Esca (82%), prezentatorii Antenei 1 domina clasamentul. Pe locul al doilea se afla Lucian Mandruta (78%), urmat de Alessandra Stoicescu (78%),
Click pt a mari imaginea
"Are cele mai bune emisiuni de umor, divertisment, concursuri"
Gabriela Vranceanu Firea (73%), Andreea Berecleanu (70%) si Andrei Zaharescu (70%). In ierarhia emisiunilor sportive, Ovidiu Ioanitoaia conduce detasat atat la capitolul "notorietate" (57%), cat si la cel de "performanta" (62%).

MUZICA. Postul de televiziune cu cea mai buna muzica a fost desemnat Etno Tv (12,7%), urmat de MTV Romania (12,3%). Pe cea de-a treia pozite se afla nu un post muzical, ci unul generalist - TVR1 (10,7%). De altfel, acesta nu este singurul post tv generalist mentionat printre cele cu cea mai buna muzica. Antena 1 ocupa pozitia a opta (3,4%), urmata de Pro TV (2,3%) si de TVR 2 (1,6%). Tot un post muzical, Taraf TV, conduce in clasamentul posturilor neagreate de catre cei chestionati (7,5%), urmat de Acasa (5,7%) si de OTV (5,1%).

INTERPRETARE
Presedintele Consiliului National al Audiovizualului sustine ca acest tip de sondaj s-a realizat in premiera in Romania. Schimbarea remarcata de domnia sa, fata de rezultetele altor cercetari, este faptul ca s-a redus distanta dintre TVR si Antena 1 si Pro TV in ceea ce priveste acoperirea. Ceea ce nu s-a schimbat este mentinerea stirilor pe locul I in interesul publicului, "nu neaparat pentru componenta politica, dupa parerea mea, si in special pentru meteo sau pentru problemele sociale", precizeaza Filip. Sondajul a cuprins si doua intrebari cu privire la CNA. "Faptul ca 80,2% dintre cei chestionati spun ca au auzit de CNA si ca 54,7% dintre acestia apreciaza activitatea noastra ca fiind buna, inseamna ca aceasta institutie a fost una activa. As vrea sa remarc ca, in patru ani, CNA-ul a ajuns de la o notorietate minima la una de 80,2%, asta insemnand ca suntem una dintre institutiile care isi justifica existenta si ca publicul ne apreciaza mai bine decat pe multi politicieni. De remarcat este absenta unor «staruri politicieni» din lista persoanelor care apar la tv, intocmita de telespectatori. De exemplu, Adrian Cioroianu, Emil Boc sau Mircea Geoana. Acest lucru inseamna ca politicienii au o problema in ceea ce priveste comunicarea audio-vizuala."

MARIUS TUCA SI VEDETELE ANTENEI 1, IN TOP
Click pt a mari imaginea
Ierarhia emisiunilor social-politice in functie de indicele de notorietate (familiaritate)
Antena 1 este pe primul loc la capitolul "cele mai bune emisiuni de umor, divertisment, concursuri". 41,6% dintre cei chestionati au considerat ca postul din Baneasa sta cel mai bine la capitolul divertisment. Pe locul al doilea, la o diferenta imensa, se afla Pro TV (19,2%). In ierarhia emisiunilor social-politice in functie de indicele de notorietate, editiile speciale realizate la Antena 1 de Marius Tuca se afla pe primul loc. 53% dintre persoanele intervievate au nominalizat "Marius Tuca Show" ca fiind favorita lor. Acest lucru este cu atat mai surprinzator cu cat in ultimul an Marius Tuca a facut numai doua editii speciale ale emisiunii sale. Mai mult, 66% dintre subiecti l-au nominalizat pe Marius Tuca drept unul dintre cei mai notorii moderatori de emisiuni social-politice, acesta fiind urmat, pe locul al doilea, de Robert Turcescu. In ceea ce priveste ierarhia moderatorilor de emisiuni social-politice in functie de scorul de performanta, Marius Tuca ocupa pozitia a doua, cu un procent de 68%.

"Cercetarea privind evaluarea performantei principalelor emisiuni de televiziune si a principalelor personalitati de televiziune" - studiu CURS
  • varianta integrala - format pdf
  • ×
    Subiecte în articol: special televiziune emisiuni