x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Sorin era asa de fericit la telefon!"

"Sorin era asa de fericit la telefon!"

29 Mar 2005   •   00:00

Durere - Familia lui Sorin Miscoci este disperata

Cu cateva zile inainte de a pleca in Irak, Sorin si-a sunat familia. A preferat sa nu isi ingrijoreze parintii si a ales sa dialogheze cu sora lui, Daniela Berindei. "De fiecare data cand pleca in misiuni mai dificile, ma suna sa ma linisteasca. Eram deja obisnuita cu astfel de plecari, insa acum, din discutia avuta la telefon, am inteles ca era si el mai tensionat", povesteste Daniela.
  • de DAN TOMOZEI
  • PLANURI. Inainte sa plece in Bagdad, Sorin si-a stabilit data nuntii

    Familia lui Sorin Miscoci a aflat de rapirea jurnalistilor romani de la redactia Prima TV. Cineva din redactie a sunat acasa si a anuntat posibila rapire a echipei de filmare. "Mama a aflat si am fost sunata imediat. Deja aflasem de la televizor. E ceva incredibil! Nu pot sa cred! Mama este prabusita. A incercat sa mearga azi dimineata la serviciu (n.r., ieri), insa nu a fost capabila sa faca fata programului", povesteste Daniela. Imediat dupa aflarea informatiei, Daniela a venit la Sibiu, ea locuind la Alba Iulia. "Aici suna telefoanele ca la centrala, suna ziaristi din intreaga tara, insa pana acum (n.r., ieri, ora 14:00) nu ne-a sunat nici o autoritate. Nu stim nimic pe cale oficiala".

    PREGATIRI INAINTE DE PLECARE. Daniela Berindei spune ca in ultima discutie telefonica avuta cu Sorin, acesta i-a povestit ca pentru aceasta misiune a fost pregatit intr-un mod mai special. "Mi-a spus ca i s-a cerut sa isi lase barba, sa aiba un aspect mai neingrijit pentru a nu iesi in evidenta in Irak. Nu stiu precis, insa mi-a spus ca au primit asigurari din partea unui personaj irakian, inca din Romania, ca vor fi paziti. Acelasi personaj am inteles ca trebuia sa ii puna in contact cu persoane din securitatea irakiana." Emotiile din glasul Danielei ma fac sa intrerup tirul intrebarilor. "A plecat cu o singura grija. Sa ma linisteasca pe mine si apoi sa am grija sa le spun parintilor, dar fara sa le creez probleme. Acum ma gandesc ca avea o neliniste in glas, ca incerca sa se stapaneasca", spune Daniela, cu o voce tot mai sugrumata.

    ARE NUNTA IN SEPTEMBRIE. Dupa ani de prietenie, Sorin are ganduri mari cu prietena lui, Andreea Costiuc. Inainte sa plece in Irak, Sorin si-a programat nunta. Evenimentul va avea loc pe 3 septembrie. Printre lacrimi si cuvinte care cu greu sunt exprimate, Andreea reuseste sa povesteasca ultima convorbire telefonica avuta cu Sorin. "Era ieri (n.r., luni), pe la ora 12 si jumatate. Am fost foarte fericita ca l-am auzit. Mi-a spus ca sunt bine si ca sunt bine paziti, ca nu au nici o problema. Urmau sa se pregateasca de plecarea spre tara, inca nu stiau cand vor avea avion… Era asa de fericit la telefon… acum… sunt disperata… nu mai stiu ce sa spun", lacrimile opresc conversatia. Andreea si Sorin s-au vazut ultima oara in urma cu o saptamana, cand Sorin a venit la Sibiu, chiar inainte de plecare. Insa nimeni nu putea prezice ce avea sa se intample. Nascut pe 7 februarie 1975, Sorin Miscoci lucreaza la Prima TV de patru ani. El a fost cameraman si tehnician la televiziunile locale din Sibiu.

    MISTER
    "Aici suna telefoanele ca la centrala, suna ziaristi din intreaga tara, insa pana acum (n.r., ieri, ora 14:00) nu ne-a sunat nici o autoritate. Nu stim nimic pe cale oficiala"
    Daniela Berindei
    sora lui Sorin
    ULTIMUL TELEFON
    "Am fost foarte fericita ca l-am auzit. Mi-a spus ca sunt bine si ca sunt bine paziti, ca nu au nici o problema"
    Andreea Costiuc
    prietena lui Sorin

    PRESA
    Colegii din presa locala sibiana care au muncit cu Sorin Miscoci vor organiza astazi un mars al tacerii. Pentru cateva minute, in fata Primariei din Sibiu, ei se vor aduna cu scopul de a sustine familia cameramanului de la Prima TV. Publicatia Dacii liberi va realiza un afis de sustinere a cameramanului si colegilor rapiti in Irak, care va fi imprastiat in tot orasul.

    Disparitie - A vrut sa stie daca Basescu se afla in Irak



    BAGDAD. Ovidiu Eduard a fost vazut ultima oara de receptionerul hotelului in care locuia
    Ion Alexandru Eduard Ovidiu Ohanesian a plecat in Irak in ciuda rugamintilor mamei sale de a nu parasi tara.
    Colegii lui de la Romania Libera nu au nici un fel de informatii cu privire la soarta lui Ovidiu Eduard Ohanesian, disparut luni seara in Bagdad, alaturi de o echipa de la Prima TV. "Am vorbit cu el cu o jumatate de ora inaintea presupusei rapiri. De atunci, nu am mai reusit sa luam legatura cu el", ne-a declarat Costel Oprea, seful departamentului Investigatii al ziarului Romania Libera. "Singurul lucru pe care il stim cu exactitate este ca el a disparut fara urma. Am luat legatura atat cu Ambasada Irakului la Bucuresti, cat si cu Consulatul Romaniei din Irak. Situatia este foarte confuza. Circula informatii ca ar fi fost rapiti de cea mai temuta grupare de teroristi care actioneaza in Irak. Nu suntem siguri de aceasta informatie, venita pe canale neoficiale. Nici nu stim cu certitudine daca Eduard Ohanesian se afla impreuna cu Marie-Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, in momentul disparitiei", a mai precizat Oprea.

    INCERTITUDINE. Eduard Ovidiu Ohanesian a plecat in Irak miercurea trecuta, unde urma sa realizeze o serie de reportaje, anchete si interviuri pe marginea miscarilor politice si sociale din ultima perioada. El a reusit sa le trimita deja colegilor de la Romania Libera un interviu cu premierul interimar irakian, Ayad Allawi. Este si ultimul articol realizat de jurnalist inainte de a fi rapit. Luni, Ohanesian a sunat in redactie pentru a se informa in legatura cu vizita presedintelui Traian Basescu la Bagdad. Nu a putut primi un raspuns concret pe moment. Dupa cateva minute, a fost sunat din redactie, fiind informat ca presedintele Basescu a fost in Irak, dar a si plecat, motiv pentru care nu avea rost sa iasa din hotel si sa se expuna inutil pe strazile Bagdadului. La ora 21:20, dupa ce informatia ca trei jurnalisti romani au fost rapiti de teroristi, Ohanesian nu a mai putut fi contactat. Colegii din redactie au sunat la hotelul unde era cazat Eduard si au aflat de la receptioner ca ziaristul a parasit hotelul in jurul orei 17:00 si nu s-a mai intors. De remarcat este ca toate convorbirile purtate de Ohanesian cu redactia Romaniei Libere s-au facut pe telefonul mobil apartinand unui cetatean arab, care il calauzea pe jurnalist prin Bagdad. Calauza cunoaste foarte bine limba romana.

    ULTIMA CONVORBIRE. "Cu douazeci de minute sau o jumatate de ora inainte de disparitia sa, am vorbit la telefon cu Eduard. Mi-a spus ca este foarte riscant sa iesi pe strazile din Bagdad, deoarece oricand ti se poate intampla ceva", ne povesteste seful departamentului Investigatii, Costel Oprea. Tocmai de aceea, impreuna cu ceilalti jurnalisti, paraseau hotelul doar insotiti de militarii trupelor de mentinere a pacii. Primeau chiar informatii ca in diferite zone ale orasului au loc atentate. Din camera sa de hotel, Eduard auzea cum explodeaza cate o bomba.

    MAMA LUI EDUARD N-A VRUT SA-L LASE SA PLECE
    Ovidiu Eduard Ohanesian s-a nascut in 1968 in Bucuresti. El s-a angajat pentru prima data in presa in anul 2003, la cotidianul Romania Libera, renuntand la meseria sa de baza. Inainte de a deveni jurnalist de investigatii, Eduard Ohanesian, care a terminat facultatea de calculatoare, a lucrat la o firma de IT. Ca jurnalist, Eduard Ohanesian s-a integrat foarte bine si a inceput sa stapaneasca domeniul anchetelor. A realizat o serie de reportaje si anchete. Iar la premiile Clubului Roman de Presa pe anul 2004, Ohanesian a primit premiul la sectiunea "Reportaj". In ceea ce priveste anchetele realizate de jurnalist pe politica externa, se remarca articolul publicat la 21 februarie, sub titlul "Naravuri SIE in ambasadele Romaniei", in care se vorbeste despre baronii serviciilor secrete romanesti din centrele consulare din strainatate. Jurnalistul de la Romania Libera nu este casatorit. Are o sora, iar mama sa, in varsta de 70 de ani, nu a fost de acord cu intentia lui Ovidiu Eduard Ohanesian de a pleca pe frontul din Irak. El a mai plecat in documentare in Afganistan.
    ×