x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stăpânul pădurilor

Stăpânul pădurilor

de Petru Zoltan    |    13 Iun 2010   •   00:00
Stăpânul pădurilor

Baronii locali din Vrancea, întruniţi sub culorile portocalii, au început marile jocuri de culise pentru a pune mâna pe şefia Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani. Teoretic, câştigătorul va fi desemnat în urma unui concurs  organizat, luni, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Practic, pentru această funcţie PD-L Vrancea îl susţine pe controversatul Alexandru Lefter, cunoscut ca şi traseist politic, dar şi ca un mare “combinator” de păduri. Învârtelile cu pădurile l-au transformat pe Lefter într-un prosper milionar. În lei.  Miza acestei funcţii este enormă, pentru că ITRSV Focşani controlează pădurile şi vânatul de pe raza a şase judeţe: Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.

În prezent, Alexandru Lefter deţine funcţia de Director Coordonator adjunct, dar a fost numit şi interimar la şefia ITRSV Focşani, până când postul va fi ocupat prin concurs. Dar, indiferent de culorile politice care s-au perindat pe la conducerea României, Lefter s-a aflat tot timpul în barca câştigătorilor. Se pare că va fi şi de data aceasta.

Potrivit presei centrale, Alexandru Lefter figurează şi în rapoartele Corpului de Control al Ministerului Agriculturii ca fiind responsabil cu devalizarea pădurilor aflate sub controlul ITRSV Focşani. În mandatul lui Lefter din perioada 2000-2004, inspectorii Corpului de Control de la Agricultură au evaluat prejudiciul adus pădurilor statului la 22 de milioane de euro.

Potrivit declaraţiei de avere depusă în ianuarie 2009, Alexandru Lefter deţine împreună cu soţia sa, Florentina Lefter, mai multe hectare de teren achiziţionate în anul 2007 şI un depozit bancar în valoare de 11 mii de euro. Se pare că Lefter a uitat să menţioneze  în declaraţia de avere o importantă sumă de bani obţinută în urma unei tranzacţii cu păduri. 

La începutul anului 2007, Florentina Lefter împreună cu Nicuşor Cosor, Nelu Scânteianu, Ionel Guţan şi Ion Alexe au pus mâna pe 1234 ha de pădure de la Nicolae Mihai Diamandescu şi Teresa Olga Maria. După numai o lună de zile, toată această suprafaţă de pădure a fost vândută către firma Scolopax Srl, din Braşov. Cei cinci asociaţi au obţinut pentru pădurea cu pricina aproximativ 11 milioane de RON. În urma acestei tranzacţii, Florentinei Lefter i-a revenit suma de 1.315.800. Această sumă nu se regăseşte în declaraţia de avere a soţului. Aceiaşi sumă de bani a primit-o şi Ion Alexe, consilier judeţean din partea PDL Vrancea, care în timpul liber îşi împrumută prietenii cu sume substanţiale. Pentru împrumuturi, Alexe a scos de la saltea aproximativ 800 de mii de RON. Din această sumă, 534 de mii de RON au ajuns la Popescu Cătălin.

Dar, Florentina Lefter şI Ion Alexe au continuat să achiziţioneze terenuri peste terenuri. Cei doi împreună cu Nicuşor Cosor şi Nelu Scânteainu au cumpărat de la moştenitorii Ioanei Tarnowski, născută Ghica -Cantacuzino, şi de la Irene Ghica Cantacuzino 50 de hectare de livadă defrişată situată în extravilanul Municipiului Focşani.

×
Subiecte în articol: special