x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statele slabe si subrede vor fi silite sa dispara

Statele slabe si subrede vor fi silite sa dispara

28 Aug 2004   •   00:00

Statele slabe si subrede, fara un suport natural, vor fi silite sa dispara prin forta lucrurilor, intrucat sunt nu numai inutile, ci si nocive, considera celebrul filosof american Francis Fukuyama, citat de publicatia Flux, din Republica Moldova. Tara pe care ziaristii de la Flux o vad incadrata perfect in tabloul lui Fukuyama. Redam integral articolul publicat de Flux.

"In «Sfarsitul istoriei», unul dintre cele mai celebre studii de teorie politica, Francis Fukuyama sustinea ca democratia liberala reprezinta punctul final al evolutiei ideologice a omenirii. Atata doar ca triumful total si irevocabil al democratiei, care in urma cu 12-13 ani parea apropiat, acum se amana.

Societatilor deschise le-a declarat razboi terorismul mondial. Si, deocamdata, e greu de spus cat va dura si cum se va termina aceasta confruntare. In aceste imprejurari, crede Fukuyama, sta-tul de drept are nevoie de o regrupare a fortelor, care ii va permite sa-si mobilizeze resursele pentru a face fata situatiei.

NOUA ABORDARE. Iata de ce, remarcand ca «sfarsitul istoriei» intarzie sa vina, el a publicat o noua carte - «Constructia statala: guvernare si ordine mondiala in secolul 21». De data aceasta, despre modul in care ar trebui sa supravietuiasca statul in conditiile unei ciocniri pe viata si pe moarte cu fundamentalismele de tot felul.

Concluzia pe care o trage autorul este ca identificarea unor mecanisme noi de consolidare a institutiilor esentiale ale statului constituie un element central atat pentru victoria finala a democratiei in fata extremismului fundamentalist, cat si pentru viitorul ordinii mondiale in secolul 21.

PROBLEME MODERNE. Fukuyama considera ca evolutiile care duceau pana acum treptat la diminuarea statului au fost date peste cap de noile provocari ale timpului. Confruntate cu terorismul mondial, democratiile de tip occidental au nevoie, la ora actuala, nu de state in disolutie, ci de state puternice, cu institutii functionale si eficiente. Un stat slab, considera Fukuyama, este sursa multora dintre necazurile lumii. Neputinta, incompetenta, iar in multe cazuri absenta institutiilor statale genereaza tot felul de probleme.

Ca rezultat, notoriul politolog ajunge la doua concluzii surprinzatoare.

PRIMA CONCLUZIE. In noile circumstante, democratiile avansate se vor vedea silite sa intareasca statul, renuntand la unele iluzii romantioase care au starnit valuri de imigratie si au condus la diluarea nucleului constituant al statului.

A DOUA CONCLUZIE. Statele slabe si subrede, fara un suport natural, vor fi silite sa dispara prin forta lucrurilor, intrucat sunt nu numai inutile, ci si nocive. Anume, ele comit abuzuri in domeniul drepturilor omului, genereaza coruptie si dezastre umanitare, isi ataca vecinii si provoaca exodul propriei populatii.

OPINIA REDACTORULUI. Parca despre Repu-blica Moldova e spus, nu-i asa? In statul de dincoace de Prut se constata un deficit periculos de democratie. Coruptia institutionalizata si traficul de fiinte umane au atins cote inimaginabile. Pensionarii mor de foame. Aproape jumatate din toti copiii nu sunt scolarizati.

Chisinaul, oficial, s-a certat cu toate statele vecine. Circa un milion de oameni au parasit tara. Altfel spus, Repu-blica Moldova e un stat slab si fara perspectiva care, in opinia lui Francis Fukuyama, va fi fortat sa dispara de pe harta."

NOTA: Articol preluat de la agentia Rador. Intertitlurile apartin redactiei.

FILOSOFUL

Filosof american, autor al unei opere remarcabile, intitulate "Sfarsitul istoriei", la care face referire si articolul de fata, futurologul american Francis Fukuyama este profesor universitar. El este titular al catedrei Bernard L. Schwartz, de politica si economie internationala la Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, in cadrul John Hopkins University. Anterior, a fost titular al catedrei Omer L. and Nancy Hirst de politica la School of Public Policy, in cadrul George Mason University.
×
Subiecte în articol: special