x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Teama - Europa, nepregatita

Teama - Europa, nepregatita

de Maria Toader    |    17 Oct 2005   •   00:00
Teama - Europa, nepregatita

Teama izbucnirii unei pandemii de gripa aviara a cuprins statele Uniunii Europene. O mare parte din statele membre se pregateste din timp, achizitionand cantitati imense de vaccinuri. Cu toate acestea, Europa nu este pregatita pentru o pandemie de gripa, informeaza cotidianul Financial Times, citand un document intern al Comisiei Europene. Unele state membre au rezervat deja toate stocurile de medicamente antivirale disponibile pentru urmatorii ani, lasand tarile care risca sa fie afectate primele de epidemii fara acces la medicamente. Astfel, in prezent, UE dispune de antivirale doar pentru 10% din populatia statelor membre, in ciuda recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care cere Bruxelles-ului sa se "inarmeze" cu stocuri de vaccinuri pentru cel putin 25% din populatie. Situatia se arata cu atat mai complicata pentru europeni, cu cat intreaga agenda de lucru a institutiilor organismului comunitar a fost blocata din cauza masurilor de urgenta, care trebuie coordonate la nivel central in vederea stoparii raspandirii virusului H5N1 in toata Europa.

MASURI NATIONALE. Nici statele UE nu pierd timpul si se pregatesc intens pentru o eventuala pandemie. In Ungaria, autoritatile au decis atat blocarea importurilor de pasari si produse derivate din Romania si Ucraina, cat si acordarea unor compensatii integrale fermierilor, care vor fi obligati sa-si sacrifice pasarile. Autoritatile elene sunt si ele in alerta maxima, hotarand pentru inceput inchiderea a peste 250 de crescatorii de pasari. Unii europeni intampina dificultati in achizitionarea antiviralelor. De exemplu, in Italia, vaccinul Tamiflu nu poate fi gasit in farmacii, deoarece nu a primit autorizatia de comercializare, relateaza cotidianul Corriere della Sera.

PRESA INTERNATIONALA
In afara problemelor cu care se confrunta fiecare stat european in pregatirea populatiei contra gripei aviare, mass-media internationale acorda ample spatii informatiilor legate de situatia din Romania, citand presa romana si comunicatele oficiale ale Ministerului Agriculturii de la Bucuresti. Sunt remarcate masurile speciale luate de autoritatile de la Bucuresti si promptitudinea cu care acestea au actionat.

×
Subiecte în articol: eveniment