Temă uşor de reţinut
Fiţi sinceri, de cîte ori nu aţi fredonat melodia unui film sau serial de televiziune?! De multe ori creaţia compozitorilor de muzică de film rivalizează uneori cu cea a clasicilor.
Fiţi sinceri, de cîte ori nu aţi fredonat melodia unui film sau serial de televiziune?! De multe ori creaţia compozitorilor de muzică de film rivalizează uneori cu cea a clasicilor. Ei sînt cei care compun o muzică mai concentrată, care îţi spune foarte multe într-un timp relativ scurt.
Expresivitate. Victor Iliu spunea demult: “Contagiunea unei melodii, transmisiunea ei prin mimetism auditiv. Este un fapt psihologic frecvent şi cunoscut. Este un pretext sau un material cinematografic excelent. Cineva trece pe o stradă. Dintr-o casă cu geamul deschis se prelinge discret sau tare un cîntec executat de un instrument sau vocal. Cel ce trecea pe stradă reia mai tîrziu melodia, fluierînd sau fredonînd-o. Merge mai departe cufundat în gînduri, cîntînd încetişor şi automat. Se întîlneşte cu altcineva care, sub influenţa acelei surse sonore originare, fluieră sau cîntă conştient şi deci mai puternic şi mai expresiv, acelaşi cîntec”. Nimic mai adevărat, spunem noi.
Måestrie. De obicei, atunci cînd un regizor are filmul gata vine rîndul compozitorului să îşi facă treaba. Se pare că la serialul de televiziune “Pistruiatul” al lui Francisc Munteanu lucrurile s-au desfăşurat altfel. Horia Moculescu, bine cunoscut ascultătorilor de muzică românească datorită şlagărelor sale, a compus muzica la “Pistruiatul”. Am stat de vorbă şi am aflat cum şi în ce condiţii s-a inspirat pentru serial. “Fiecărui compozitor îi vin motivele în funcţie de inspiraţie, de logistică, pentru că într-un fel compui pentru film în alt fel compui pentru un serial. Pentru un serial este foarte important genericul, care trebuie să recognoscibil, şi încă ceva. Serialul îţi dă libertatea ca tema pe care o foloseşti să nu fie foarte uşor de reţinut. El trebuie să se recunoască, pentru că, de exemplu, nimeni nu putea să cînte tema din «Mannix», care era un serial contemporan cu «Pistruiatul». Nu o putea intona nimeni, era foarte grea, în schimb o recunoştea toată lumea. Aici este, dacă vreţi, toată ştiinţa pentru un serial. Am avut mare succes cu acest «Pistruiatul», mai ales în lumea muzicală. Temele celelalte au fost uşoare. Era o temă de dragoste destul de generoasă pe care am exploatat-o de-a lungul filmului, apoi tema principală din film, care din cauza motivelor bogate nu dădea posibilitatea să construieşti mai uşor.
Nu cred că puştii fluierau pe stradă motivele din serial, dar sînt sigur că le recunoşteau imediat. Eu cu Francisc Munteanu am lucrat la patru filme, iar el avea un obicei extraordinar: cerea muzica înainte de filmare. Îţi dădea în primire scenariul, îţi construiai temele, el era de acord sau nu (dar de obicei era de acord), după care scriai muzica, iar el o punea la filmare pentru a-şi inspira interpreţii. Francisc Munteanu a spus atunci cînd a ascultat tema la serial că e cam complicată, dar cînd Pistruiatul (Costel Băloiu) a început să o fredoneze a fost încîntat. Aş vrea să vă spun ceva ce cred că nu ştiţi. Redactorul filmului din partea TVR era nimeni altul decît Neculai Constantin Munteanu”, a încheiat Horia Moculescu.

Ştiri din .ro
Cîțu i-a aruncat în brațe lui Orban „cartoful fierbinte” al anulării privilegiilor acordate președinților penali sau turnători la Securitate

Școlile din Sectorul 2, păzite de “Doi și-un Sfert”. Afacere de 63 de milioane de lei, în doi ani

Tragedia de la Onești, analizată de veterani din Poliție

Medici: Pierdem vieți care pot fi salvate! STOP discriminării pacienților!
Cum arată „Cartierul Elena Udrea”, construit la Cluj

CNAIR nu poate ţine ritmul cu gogoşile electorale ale PNL. 1 metru/oră, viteza autostrăzilor promise de PNL

Campaniile pentru prezidențiale, covor roșu spre pușcărie
Din ciclul “Și eu, acum, ce mă fac, dacă am rămas fără coledzi?”. Simplu, te angajezi la Parlament. Consilier sau director

SPP bagă 3,2 milioane de euro în avioane fără pilot. Bodyguarzii demnitarilor se pregătesc pentru dezastre

Inima, o „baterie” care lansează stimuli electrici

Polivalenta de la Tulcea, pariul lui Cîţu pentru relansarea economiei

Ca pe vremea PDL. Guvernul Orban a „spart” peste un miliard pe săli de sport și bazine de înot, în anul pandemiei

Rețeta de succes a familiei unui liberal celebru. Ghinion în alegeri, noroc la numiri

Activitatea DNA în 2020, mai dezastruoasă decât se invocă pentru desființarea SIIJ. Rată de achitare de 50%

Croitoria surorii lui Dan Barna, vizată de ancheta DLAF, și-a cerut falimentul. Finanțele au executat silit toate utilajele
