x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Teodor Mărieş, 51 de zile de greva foamei, fără rezultat

Teodor Mărieş, 51 de zile de greva foamei, fără rezultat

de Violeta Fotache    |    26 Sep 2009   •   00:00
Teodor Mărieş, 51 de zile de greva foamei, fără rezultat

Deşi are adrese de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care se arată că Asociaţia 21 Decembrie 1989 trebuie să primească o copie integrală a dosarului Revoluţiei, Teodor Mărieş nu a obţinut-o nici după 51 de zile de greva foamei, se plânge avocatul Ionuţ Matei. "Teodor Mărieş este în greva foamei din data de 4 august.



S-au strâns 51 de zile de când preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a intrat în greva foamei şi totuşi organizaţia nu a intrat încă în posesia unei copii de pe întregul dosar, aşa cum a spus Curtea Europeană a Drepturilor Omului", ne-a precizat avocatul Ionuţ Matei. "Conform unei adrese CEDO din 6 noiembrie, noi trebuia să primim această copie integrală până la 26 februarie, dar nu s-a întâmplat aşa, pentru că documentele toate nu au fost trimise în timp la CEDO. S-au trimis doar 40.000 de pagini, la care Teodor Mărieş a trimis Curţii observaţiile. În luna aprilie am constatat că CEDO nu primise restul documentelor, aşa cum reiese din răspunsul scris, pe care l-am primit de la grefierul CEDO şi în care se spune clar că agentul guvernamental nu a trimis nici o filă de dosar. A trebuit să mergem în audienţă la ministrul de Externe şi abia după aceea s-au trimis cele 40.000 de file la CEDO. În luna iulie CEDO ne-a trimis nouă copii de pe documentele trimise şi ne-a spus clar ca restul de documente din dosar să fie puse la dispoziţia asociaţiei. Au început întâlnirile cu reprezentanţii Parchetului, Teodor Mărieş a intrat în greva foamei pentru că nu ni se elibera copia integrală. La 17 septembrie, CEDO a trimis din nou adresă către agentul guvernamental, reiterând să ne pună la dispoziţie tot dosarul, dar n-au binevoit. După medierea de la Cotroceni, întâlnirea de la CSM de joi şi cea de vineri cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general, doamna Kovesi a zis că xerocopiază dosarul integral şi-l trimite agentului guvernamental pentru a fi remis către CEDO (n.r. - potrivit procedurii CEDO). Iar sâmbătă s-a trecut la xerocopierea propriu-zisă. A durat zece zile, până marţi, 22 septembrie, când tot materialul a fost încărcat pentru transport, şi miercuri dimineaţă, 23 septembrie, a plecat de la Ministerul de Externe către CEDO", ne-a spus avocatul.

"Numai că termenul până la care puteau fi trimise aceste documente expirase. Fusese cel de 17 septembrie. După această dată nici un document nu mai poate fi primit de Curte decât cu aprobarea specială a preşedintelui. Am trimis Curţii la 24 septembrie o adresă prin care spunem că suntem de acord ca aceste volume să fie primite la Curte, dar că în situaţia în care nu le va admite, pentru că s-a depăşit termenul, actele să se întoarcă în ţară la Parchetul General, iar acesta să ni le predea nouă", a precizat avocatul Ionuţ Matei.

Martori la copierea dosarului
Reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au putut asista la xerocopierea celor 1.258 de volume, aprobarea fiind dată de procurorul general, Codruţa Kovesi. "Domnul Mărieş, care se afla în a 47-a zi de grevă a foamei, a fost chiar bruscat de unul din jandarmii de la poarta Parchetului General. Deşi i-am spus că aveam aprobarea doamnei Kovesi, jandarmul nu a vrut să sune pentru confirmare. Ba al doilea jandarm l-a şi bruscat pe un membru al asociaţiei care avea aparat de fotografiat. I s-a dat cu spray în ochi domnului Mărieş, care în busculada creată a căzut în genunchi. Era cu faţa plină de spray şi cerea apă să se spele. Atunci am urcat eu repede la procurorul general. Doamna Kovesi, când a auzit, a coborât cu mine până în hol şi a ţipat la jandarmi şi apoi i-a făcut semn domnului Mărieş să intre şi am asistat la copiere. Noi o să facem o plângere împotriva jandarmilor, fiindcă nu aveau voie să se atingă de un om aflat în greva foamei de atâta vreme", ne-a spus avocatul.

Dosarul 97/P/1990, supranumit al Revoluţiei, se află acum în două proceduri: una internă, de urmărire penală la Parchetul General, şi una cu CEDO. Potrivit procedurilor, Asociaţia poate primi copii de pe toate documentele aflate în dosarul CEDO, dar nu în mod direct, ci prin intermediul Curţii Europene. "Potrivit procedurii naţionale, dosarul aflat la Parchet care este în faza de urmărire penală este nepublic. Nu se pot da copii decât părţilor", ne-a declarat procurorul Dana Tiţian, consilier al procurorului general. Potrivit Parchetului, la CEDO se află tot ceea ce au procurorii, excepţie făcând documentele clasificate.

Procurorul general l-a salvat pe Mărieş de jandarmi
După proteste ale Asociaţiei 21 Decembrie, întâlniri peste întâlniri, medierea prezidenţială şi discuţiile cu mai-marii Justiţiei, copiile celor peste 1.200 de volume care constituie dosarul Revoluţiei au fost trimise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Potrivit avocatului Ionuţ Matei, reprezentantul preşedintelui Asociaţiei Teodor Mărieş, operaţiunea de xerografiere a documentelor şi de copiere a imaginilor audio şi video a ţinut zece zile şi a fost executată de 60 de grefieri ai Parchetului instanţei supreme. Surse din Parchet ne-au precizat că pentru copierea celor 1.286 de volume s-au folosit 435 de topuri de hârtie A4, trei topuri A3, 21 de tonere, intervenindu-se de 16 ori pentru repararea xeroxurilor utilizate, iar şase piese care s-au stricat au fost înlocuite. "Dosarul Revoluţiei (97/P/1990) este însoţit de 108 DVD-uri şi CD-uri, precum şi de 20 de casete video, care cuprind imagini cu evenimentele din timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Toate cele 1.258 de volume sunt numerotate, ştampilate şi sigilate. Dar noi, asociaţia, nu am primit decât 40.000 de file şi atât, deşi CEDO a spus clar să ni se dea o copie de pe întregul dosar", ne-a declarat avocatul Ionuţ Matei. Xerocopierea dosarului Revoluţiei, constituit din 1.286 de volume, survine unei adrese trimise de Consiliul Superior al Magistraturii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a se conforma unei decizii a CEDO din 2008, privind copierea actelor.

"Domnul Mărieş, care se afla în a 47-a zi de grevă a foamei, a fost chiar bruscat de unul din jandarmii de la poarta Parchetului General. (...) Doamna Kovesi, când a auzit, a coborât cu mine până în hol şi a ţipat la jandarmi şi apoi i-a făcut semn domnului Mărieş să intre şi am asistat la copiere. Noi o să facem o plângere împotriva jandarmilor, fiindcă nu aveau voie să se atingă de un om aflat în greva foamei de atâta vreme"

"Termenul până la care puteau fi trimise aceste documente expirase. Fusese cel de 17 septembrie. După această dată nici un document nu mai poate fi primit de Curte decât cu aprobarea specială a preşedintelui"

Ionuţ Matei - avocat

5250-102595-untitled1copy.jpg

×
Subiecte în articol: special teodor mărieş