x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Toaleta inteligentă s-a tâmpit de tot

Toaleta inteligentă s-a tâmpit de tot

de Luiza Moldovan    |    12 Mai 2010   •   00:00

Când a venit la noi, s-a lăudat la televizor şi în ziare că e singura din toată Europa de Est atât de deşteaptă. Celelalte toalete din vecini şi de aiurea o invidiau sincer, pentru că ele miroseau urât, nu aveau oglindă şi nici butoane, nici senzori, nici să curgă din senin produsele de curăţat, care să înceapă să topească jegul.

Nici protejate de sprayul de graffitti nu erau, ca ea. Nici sistem d-ăla, de exemplu, dacă e frig sub douăşcinci de grade să nu se deschidă uşa. Nici d-ăla să te avertizeze că, băi, nesimţitule, mai vine omul, da' mai şi pleacă. Ne scosese ochii la toţi că ce isteaţă e ea şi ce-i merge ei apa la robinet. Extraordinar, ce să zic.

Stătea frumoasă prună în faţă la Casa de Pensii a Sectorului 3 şi chiar ne ameninţase pe toţi că după ea or să mai aducă edilii Capitalei încă 900 (adică nouă sute, deci nouă sute, da?!) de alte fete, la fel de inteligente ca ea. Nouă sute de toalete inteligente???? Deci, presărate ca florile prin tot locul? Vă daţi seama, alea albastre crăpau de ciudă că pe ele nu le-a băgat nimeni în seamă; doar cu o ştire scurtă mai de mult, când le-au rupt şi lor panglica.

Dependentă de mila vidanjorilor şi de bunul-simţ civic al orăşanului, toaleta-cea-proastă stătea în singurătate şi suferea molcom, aşteptând să cadă în dizgraţia totală. În iadul indescriptibil al dispreţului tuturor. Ah.

Dar acum, roata istorică s-a întors. Dreptatea îşi spune cuvântul. Plimbată din mână-n mână să vadă toţi ce isteaţă e, întoarsă pe toate feţele şi descrisă cu litere de aur în istoria Capitalei, toaleta cea inteligentă s-a tâmpit de tot. Capitala patriei poate că e singura din Europa de Est cu o astfel de chestie atârnată de gât, deşi asta cu "singura" e cu dus şi-ntors. Că tot "singura" e şi din toată Europa la gradul de poluare.

Vai de capul ei. De toaletă, adică. Dacă nu o confundă cu un ghişeu RATB de procurat bilete şi abonamente, lumea o compară cu un vibrator enorm, expus indecent în văzul lumii. Impresia proastă pe care o lasă e accentuată şi de locul în care a fost expusă. Adică ce are toată lumea cu pensionarii? Pe bune acuma. Jegoasă şi abjectă, toaleta cea inteligentă nu doar că s-a prostit, dar a căzut într-o depresie totală. Nici măcar hârtie igienică nu mai are. Ca să nu mai amintim de săpun şi alte alea.

Epuizată şi violată de nesimţirea bucureştenilor, nu-şi doreşte decât un singur lucru: să intre în pământ de ruşine.
Ea. Singura toaletă deşteaptă din toată Europa asta de Est.

×
Subiecte în articol: special