x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tragedie - Valul ucigas

Tragedie - Valul ucigas

27 Dec 2004   •   00:00

EVENIMENT
Peste 10.000 de morti era, ieri-seara, bilantul provizoriu al celui mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani. Valurile uriase ridicate de seismul produs ieri-dimineata in Oceanul Indian, la 150 km de coastele insulei Sumatra, au maturat tarmurile a sapte tari sud-est asiatice. Autoritatile apreciaza ca numarul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Valul ucigas a omorat peste 10.000 de oameni

NATURA DEZLANTUITA - Asia de Sud-Est s-a cutremurat
Mii de persoane din Asia de Sud au cazut victime celui mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani si ale valurilor mareice uriase care au urmat. Seismul de ieri a survenit la trei zile dupa un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter, inregistrat in adancimile Oceanului Indian, inspre zona Antarcticii.
ANA ILIE

CALAMITATE. Coasta de sud a Indiei a fost inundata in cateva minute de valuri, care au ucis cel putin 1.000 de oameni
Intreaga Asie de Sud s-a cutremurat, in noaptea de sambata spre duminica, declansand un val de panica printre locuitorii insulelor din arhipelagul indonezian, dar si din India si Thailanda.

REPLICI PUTERNICE. Cel mai puternic seism din lume din ultimii 40 de ani, de nici mai mult nici mai putin de 8,9 grade pe scara Richter, a declansat o serie de valuri uriase, temutele tsunami, care au maturat, cu o viteza de 500 de kilometri pe ora, tot ce au intalnit in cale pe teritoriul a cinci tari. Se estimeaza ca seismul, cumulat cu efectul devastator al valurilor uriase, a dus la moartea a cel putin 4.000 de persoane, de-a lungul tarmurilor sud-asiatice. Cutremurul a avut epicentrul in apropiere de insula indoneziana Sumatra, potrivit Institutului Geologic american, si s-a produs duminica dis-de-dimineata, la ora locala 7. Seismul a durat ceva mai putin de un minut si a fost urmat de cel putin noua replici puternice si moderate, a caror magnitudine a variat intre 5 si 7 grade pe scara Richter. Cel mai greu lovita a fost insula Sri Lanka, unde valurile mareice au izbit tarmul, innecand, potrivit unor rapoarte preliminare, cel putin 2.200 de persoane. Autoritatile aflate in alerta maxima se tem ca bilantul ar putea creste dramatic, avand in vedere rapoartele unor supravietuitori care sustin ca valurile care au patruns pe strazile satucurilor si oraselor-port aveau peste 15 metri in inaltime.

NENOROCIRE. Seismul de 8,9 grade pe scara Richter s-a soldat, in Sri Lanka, cu cele mai mari pagube si cele mai multe pierderi de vieti omenesti. Valurile seismice au strabatut cu o repeziciune de nedescris intreaga tara

RAVAGII IN ASIA. In Thailanda, seismul a afectat in special zonele turistice din sud, pline-ochi de straini. Aproape 200 de persoane au murit, alte 2.000 au fost ranite si multe altele au fost date disparute dupa un val seismic care a devastat insulele Phuket si Phi Phi, potrivit unui bilant provizoriu. Cel putin sase dintre persoanele decedate erau cetateni straini si s-au inecat pe plaja Karon de pe coasta de vest a insulei Phuket. Peste 150 de persoane si-au pierdut viata in nordul insulei Sumatra, in largul careia a fost localizat epicentrul seismului. In sudul Indiei, zona aflata la mai bine de 1.400 de kilometri departare de epicentrul seismului, cel putin 1.000 de persoane au murit din cauza valurilor ucigase. Capitala insulelor Maldive, paradis turistic din Oceanul Indian, a fost si ea inundata, iar aeroportul a fost inchis, fiind semnalat un numar neprecizat de victime. Seismul a fost resimtit si la Singapore.

.

.

.

.

MISCAREA PLACILOR TECTONICE
Click pentru a mari imaginea
Cutremurul devastator de duminica dimineata din regiunea Asiei de Sud a fost produs de o violenta ciocnire intre placile tectonice ale Pamatului, care se intalnesc in aceasta regiune, supranumita si "Cercul de foc al Pacificului".

.

Cohn ramane la plaja in Thailanda

Click pentru a mari imaginea
Una dintre tarile mai putin afectate de cutremur este Thailanda. Acolo isi petrece vacanta, in aceste zile, Vladimir Cohn (foto), vicepresedinte la FC Dinamo. "Aici, doar partial s-a simtit. Din cate am inteles, s-au inregistrat maximum 5 grade pe scara Richter si a durat vreo doua minute. Nu au fost motive de panica", a povestit Cohn, aflat intr-o statiune din sudul tarii. "In schimb, pentru ca seismul s-a produs in mijlocul Oceanului Indian, s-au format niste valuri uriase care au maturat totul de pe plaje: baruri, restaurante, terase. Pagubele sunt destul de importante", a continuat oficialul dinamovist, care nu s-a aratat speriat de cele intamplate. "Vremea e foarte frumoasa, sunt 32-33 de grade si voi ramane aici sa fac si Revelionul. Grav a fost prin Sri Lanka si prin India". (Florin Gongu)

VACANTA GROAZEI IN INSULELE PARADISULUI
Ministerul Afacerilor Externe ne-a declarat ieri ca nici un roman aflat in vacanta sau cu viza de lucru in cele cinci tari afectate de cutremur nu a fost dat disparut, ranit sau ucis. Ieri, la inchiderea editiei, soarta unei romance care lucra intr-un hotel din Maldive era inca necunoscuta. Europa s-a mobilizat ieri pentru a-si ajuta cetatenii aflati in regiune. Potrivit unor cifre estimative, cel putin 10.000 de englezi, 5.000 de italieni, 500 de greci, 1.000 de elvetieni se aflau in vacanta in sudul Asiei. Uniunea Europeana a anuntat ieri ca va debloca trei milioane de euro ajutor pentru sinistratii din Asia de Sud. (Anca Aldea)

VIOLENTA
Cutremurul devastator din Asia este cel mai violent inregistrat pe plan mondial in ultimii 40 de ani, dupa seismul care a afectat Chile in 1960 si care a avut magnitudinea de 9,5 grade pe scara Richter. Specialistii sustin ca seismul de ieri este unul dintre cele cinci cutremure de mare amploare inregistrate in ultimul secol.
Violenta seismului a fost "un eveniment foarte rar", provocat de o enorma acumulare de energie sub scoarta terestra, a explicat directorul Institutului National de Geofizica din Italia, Enzo Boschi: "Cand energia acumulata si gradul de deformare ating niveluri critice, o fractura se produce si, cu cat este mai mare, cu atat este mai intens cutremurul". "In Asia de Sud-Est, situatia a fost agravata de faptul ca seismul s-a inregistrat in largul marii, generand un val inalt si violent care s-a deplasat cu mare viteza", a adaugat el.
Potrivit seismologului scotian David Booth de la Institutul din Edinburgh, vibratiile valurilor seismice au fost inregistrate chiar si in Marea Britanie, la circa 8.000 de kilometri distanta de epicentru. Astfel, "valurile de Tsunami au traversat lumea", a conchis el. (Ana Ilie)

BILANT
Ministerul Afacerilor Externe ne-a declarat ieri ca nici un roman aflat in vacanta sau cu viza de lucru in cele cinci tari afectate de cutremur nu a fost dat disparut, ranit sau ucis. Ieri, la inchiderea editiei, soarta unei romance care lucra intr-un hotel din Maldive era inca necunoscuta. Europa s-a mobilizat ieri pentru a-si ajuta cetatenii aflati in regiune. Potrivit unor cifre estimative, cel putin 10.000 de englezi, 5.000 de italieni, 500 de greci, 1.000 de elvetieni se aflau in vacanta in sudul Asiei. Uniunea Europeana a anuntat ieri ca va debloca trei milioane de euro ajutor pentru sinistratii din Asia de Sud. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: eveniment grade seismul asia