x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Troc - Camatari in slujba lui Gigi Becali

Troc - Camatari in slujba lui Gigi Becali

de Iulia Barbu    |    13 Noi 2006   •   00:00
Troc - Camatari in slujba lui Gigi Becali

Jurnalul National a intrat in posesia unui document semnat de finul lui Gigi Becali si camatari. Miza con-tractului este un teren de 2,2 hec-tare in nordul Capitalei. In schimbul sumei de 600.000 de euro, camatarii se angajeaza sa il ajute pe Tudorache sa puna mana pe bogatia din Baneasa.

Finul lui Gigi Becali a semnat un contract cu camatarii. Miza este un teren de 2,2 hectare aflat in Baneasa. Afacerea nu este deloc complicata: Tudorache Virgil ofera camatarilor 600.000 de euro, care, in schimbul banilor, se obliga sa ii faciliteze accesul la pamantul valoros. Finalul va fi incununat de un castig de 22 de milioane de euro.

Jurnalul National a intrat in posesia unui document semnat de Tudorache Virgil Viorel. Potrivit celor iscalite si semnate, finul lui Becali se angajeaza sa dea 600.000 de euro in schimbul anularii unui dosar depus spre retrocedare. Avand in vedere faptul ca obtinerea unui lot valoros in Bucuresti este egala cu imbogatirea peste noapte, actul nu reprezinta o surpriza. Cursa infernala demarata de mai bine de opt luni pentru cele 100 de hectare de verdeata ale Institutelor de Cercetare din nordul Bucurestiului nu are inca un castigator. Se stie insa ca Becali este unul dintre participanti. Alaturi de el se afla si Tudorache, care nu numai ca il reprezinta pe nasul sau, dar are, la randu-i, mai multe dosare in joc. Unul dintre ele, semnat si parafat, este cel al lui Tache Radu Maria. Finul latifundiarului este mandatarul acestei femei care revendica 2,5 hectare in Baneasa. Or, daca poti sa iti dublezi veniturile, de ce sa nu o faci? Astfel, Tudorache mai ia, se pare, sub "aripa protectoare" inca un dosar, inscris la Primarie pe numele de Tolovici Elena si Dumitru Ion. Acestia cer spre retrocedare inca 2,2 hectare. La pretul zonei, castigul lui Tudorache pentru cele doua dosare s-ar ridica la suma de 40 de milioane de euro. Probabil ca la ora la care finul lui Becali "punea umarul" si pentru dosarul lui Tolovici Elena nu isi imagina ca lucrurile se vor complica: aparitia unui alt dosar, cel al colonelului Marinescu, care se suprapune pana la ultimul centimetru cu amplasamentul protejatei sale.

Click pt a mari imaginea
ATENTIE. Contractul semnat de finul lui Becali cu camatarii stabileste clar care sunt indatoririle fiecarei parti

SURPRIZA NEPLACUTA. Cum pentru obtinerea unui metru patrat de teren in zona concurenta este atroce, incurcaturile nu au intarziat sa apara. Sunt mai multe modalitati care te pot ridica direct la rangul de boier cu venituri impresionante. De la cumpararea drepturilor litigioase si pana la contracte cu clauze de milioane de euro, totul este posibil. Acum, pare-se ca nici cunoscutele intelegeri cu camatarii nu au ramas mai prejos. Astfel, Tudorache nu ezita sa semneze un astfel de act pentru a-si bloca concurentul, pe colonelul Marinescu. Miza de 22 de milioane, cat valoreaza cele 2,2 hectare de pamant, nu este, ce-i drept, de ici-de colo. Contactat telefonic, acesta a declarat ca nu a semnat un astfel de act: "Nu stiu despre ce imi vorbiti. Daca nu imi aratati actul in original, nu aveti ce discuta cu mine. Cred ca este o facatura, pentru ca noi avem multi dusmani. 600.000 de euro? Pai, eu am dat cu mult mai multi bani pentru terenul din zona de nord a Capitalei!", a concis Tudorache. Pe de alta parte, Becali a adaugat: "Eu nu pot sa stiu ce fac finii mei. Sunt afacerile lor. Daca Tudorache ar fi dat bani cuiva, nu ar fi nimic ciudat, asa se procedeaza, cu bani cumperi drepturile litigioase", a comentat latifundiarul.

ISTORIA AFACERII. Avocatul Iulian Capatana, cel care a defrisat plantatia nationala de soiuri de duzi, se regaseste si in paginile afacerii stufoase de la Pomicola. Acesta a devenit rivalul lui Tudorache, asta pentru ca, intamplator sau nu, Capatana este cel care a cumparat drepturile litigioase ale colonelului Marinescu. "Eu am toate actele, mai ales ca mie trebuie sa mi se dea pe vechiul amplasament, adica la Pomicola. Tudorache, care o vreme a fost reprezentantul legal al lui Tolovici, m-a sunat si m-a invitat sa beau o cafea cu Gigi Becali. Nu am acceptat invitatia", a declarat Capatana. Se pare ca acestuia i s-a oferit si o suma de bani pentru a renunta la terenul pe care il are de recuperat. "Eu am banuit ca exista un astfel de act, incheiat intre Tudorache si camatari pentru a bloca terenul cerut de Colonelul Marinescu. Iata ca mi s-au adeverit banuielile. Nu pot sa spun decat ca ma voi adresa DNA-ului", a adaugat Capatana.

Click pt a mari imaginea
CONFIRMARE. Hotararea despre care se vorbeste in contract existasi a fost emisa in luna ianuarie a anului 2006

MIZA ACTULUI CAMATARESC. Asadar, obiectul asa-zisului contract nu este altul decat un teren de 2,2 hectare situat in zona de nord a Capitalei. In timp ce autoritatile se pierd in dosare, amplasamente suprapuse si procese, oamenii de afaceri actioneaza pe alte cai, probabil mult mai eficiente. Dosarele de retrocedare pentru zona de nord a Capitalei se plimba intre Primaria Sectorului 1, Prefectura si ADS. Printre ele se limpezesc insa si alte afaceri. Actul semnat de Tudorache si de alte trei personae, a caror identitate ramane deocamdata ascunsa, este cu atat mai veridic, cu cat contine si numarul unei hotarari a Consiliului Local. Aceasta specifica numele persoanelor fizice carora urmeaza sa li se restituie dreptul de proprietate.

Astfel, prin HCL nr. 916/ 26.01.2006 se aproba reconstituirea dreptului de proprietate cerut de Tolovici Elena. Se pare ca institutiile abiliate vor intampina serioase probleme. O data ce au hotarat ca Tolovici are teren pe vechiul amplasament, nu se stie cum "isi vor scoate caciula" cu cel de-al doilea, colonelul Marinescu pretinzand, la randu-i, aceeasi bucata de pamant. De altfel, dosarul acestuia contine acte si harti inca din 1948. Luptele de gherila s-au mutat pana una-alta la nivelul intelegerilor camataresti. Si toate acestea, in conditiile in care vorbim de retrocedari, de institutii ale statului si, implicit, de pamantul statului.

×
Subiecte în articol: special becali