Procesul mamut, intrat in Cartea Recordurilor prin aberanta convocare in instanta a aproape o mie de martori – va ajunge, probabil, astazi, la pronuntarea sentintei la Inalta Curte de Casatie si Justitie. 'Trofeul Calitatii' mai detine un record, si acesta negativ: este procesul pornit cu o incarcatura politica fara precedent in ultimele doua decenii. Dupa 'celebrul' proces al CPEx, integral politic, credeam ca Romania nu va mai 'produce', in conditii de democratie, dosare care sa urmareasca distrugerea adversarilor politici. Am scris in repetate randuri despre mascarada judiciara la care s-a angajat in primul rand DNA, care a adunat si prezentat probe menite sa acuze finantarea ilegala a campaniei electorale a candidatului Adrian Nastase la Presedintia Romaniei in 2004. Astazi, cand se ajunge la sfarsitul calvarului pentru inculpati, dar si pentru Justitie – ca institutie, care si-a pierdut credibilitatea, merita sa punctam cateva dintre aberatiile servite de procurori unor judecatori 'inhamati' la sarcina trasata de a juca in piesa 'Trofeul Calitatii'.
In primul rand, manifestarea 'Trofeul Calitatii' – care a fost 'premeditata' de Adrian Nastase ca mijloc de finantare ilegala a campaniei, a inceput din toamna anului 2003 si s-a incheiat in aprilie-mai 2004, adica INAINTE ca 'inculpatul' sa fi fost desemnat candidat al aliantei politice PSD+PC pentru Presedintie. Au fost organizate 11 evenimente cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii, in 11 orase, la care au participat circa 3.500 de specialisti, fara nici o legatura cu manifestarile campaniei electorale incepute dupa 'Trofeul Calitatii'.
In al doilea rand, prejudiciul adus de ISC a fost zero, aceasta fiind concluzia a 17 controale succesive ale echipelor de inspectori. Apoi, ISC nu avea nici baza legala sa incaseze taxe, nici capacitatea de a organiza asemenea evenimente, fiind angajata o firma cu experienta, lider pe acest domeniu. Taxele de participare au fost incasate doar de la firmele participante, toate platile si incasarile au fost conform legii; ANAF, Garda Financiara au constatat si prezentat DNA concluzia ca toate operatiunile au fost facute prin banca, au fost inregistrate in contabilitate si evidentiate in bilant. Inspectorii ANAF au fost, potrivit unor surse, amenintati de DNA pentru ca nu au 'descoperit' ilegalitati, au fost obligati sa repete controalele si, in acest moment, DNA ii acuza de 'favorizarea inculpatilor'. In rechizitoriul fluviu al acuzarii nu exista nici o proba scrisa, declaratie, inregistrare sau de alta natura pentru a sustine afirmatiile DNA. In timpul procesului pentru Marina Popovici si Bogdan Popovici nu s-a aprobat nici un martor (!!) din cei 125 propusi, instanta considerand ca nici unul nu este relevant. In schimb, cei 970 de martori adusi de DNA trebuiau sa valideze supozitiile de vinovatie, fara nici o proba. Marina Popovici a fost condamnata la 7 ani, desi nu cunostea pe nici unul dintre ceilalti inculpati si nu a avut nici o legatura cu organizarea 'Trofeului Calitatii' si cu gestiunea firmelor organizatoare. Confruntarea politica dintre Traian Basescu si Adrian Nastase a produs, asadar, victimele colaterale din aceasta mascarada judiciara. Am subliniat acum aceste aspecte mai putin cunoscute despre 'Trofeul Calitatii', care intregesc maniera discretionara in care a fost condus acest proces care l-a avut ca tinta pe Adrian Nastase.
De altfel, verdictul de astazi este minat de o serie de alte grave imixtiuni in actul de justitie. Chiar plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a pretat la o decizie fara precedent, asumandu-si un raport al Inspectiei judiciare, care considera ca declaratiile lui Adrian Nastase au adus atingere credibilitatii Justitiei (!!). Acest raport, aprobat in 17 mai 2012, a fost concluzia unei verificari (!) incepute prin sesizare din oficiu la 1 februarie. Dupa doua luni si jumatate de verificari, CSM se pune, in integralitate, in situatia de antepronuntare in procesele lui Adrian Nastase. Or, Livia Stanciu, presedinta Completului 5 din Dosarul Calitatii, membru de drept al CSM ca sef al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, urmeaza sa dea miercuri sentinta. A facut-o deja!Iata cum si cine ingenuncheaza de fapt Justitia.