x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special TURISM PASCAL SUPRAVEGHEAT DE UDREA ŞI BĂSESCU/Gheorghe Flutur se ouă de Guiness Book

TURISM PASCAL SUPRAVEGHEAT DE UDREA ŞI BĂSESCU/Gheorghe Flutur se ouă de Guiness Book

de Luiza Moldovan    |    21 Feb 2009   •   00:00
TURISM PASCAL SUPRAVEGHEAT DE UDREA ŞI BĂSESCU/Gheorghe Flutur se ouă de Guiness Book

O să fie frumoasă ziua în care cel mai mare ou pictat din lume va fi descoperit. Adică va fi descoperit de o pătură sau de un cearşaf, ceva, c-aşa am văzut că se face la evenimentele astea. Crecă. Vorbesc, desigur, de cel mai mare ou pictat de Paşti, care va fi... ăăăă... admirat de Paşti (dohhhhh). Din ciclul "vrei să-ţi fierb un ou?" astăzi vă prezentăm oul de Paşti din Suceava.



Ştire: "Municipiile Suceava şi Rădăuţi ar putea să intre în Cartea Recordurilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că unul dintre recorduri va fi cel mai mare ou pictat, la această acţiune urmând să participe şi Primăria Suceava. Flutur a explicat că, în cadrul uneia dintre acţiunile programului «Paşte în Bucovina», în centrul Sucevei va fi construit un ou de dimensiuni impresionante, care va fi pictat în perioada Sărbătorilor Pascale. «Intenţionăm să-i invităm la Suceava pe reprezentanţii Guiness Book, pentru a omologa acest record. Acest ou gigantic va fi amplasat pe esplanada Casei de Cultură, iar pe perioada desfăşurării programului «Paştele în Bucovina», va fi pictat, a declarat şeful administraţiei judeţene. În acelaşi timp, Gheorghe Flutur a spus că tot în perioada respectivă se va încerca doborârea unui alt record, respectiv cera mai mare pască din lume, eveniment care va fi organizat în municipiul Rădăuţi".

CEL MAI MARE OU FĂCUT DE UN FLUTUR
Altă ştire: "Preşedintele României, Traian Băsescu, şi ministrul Turismului, Elena Udrea, vor veni de Paşti la Suceava. Ministrul Elena Udrea ne-a declarat că apreciază foarte mult proiectul administraţiei judeţene «Paşti în Bucovina» şi că se va implica în sprijinirea şi promovarea acestuia la târgurile internaţionale de turism de la Milano, Moscova şi Berlin".

Banc: În curtea ţărănească, o găină a ouat un ou de o jumătate de kilogram. Presa dă buluc în ograda omului, deoarece ea e avidă de senzaţional şi d-aia nu poate să-şi vândă ziarele şi să facă audienţă. "Cum aţi reuşit?" "Secret de familie." "Proiecte de viitor?" "Să fac un ou de un kilogram." Ziariştii se duc apoi la cocoş: "Cum aţi reuşit?". "Secret de familie." "Şi ce proiecte de viitor aveţi?" "Să pocesc mutra struţului."

Deci de Paşti mergem în Bucovina ca să vedem Oul. Sincer, e un proiect ambiţios şi-l felicităm pe domnul Flutur pentru... deci pentru ambiţia de care dă dovadă. Să fim sinceri, un Flutur care face un ou e în sine un subiect de Guiness Book, dar un Flutur care face cel mai mare ou pictat de Paşti e, ce-i drept, cea mai tare scofală evăr. După cârnaţi, tort şi pom de Crăciun, era evident că cineva trebuia să facă şi un cel-mai-mare-ou.

NEDUMERIREA UNOR OAMENI INVIDIOŞI ŞI RĂI
Un om normal la cap ar putea să-şi pună o întrebare evidentă: "De ce?". E, de ce. De trei ori "trăiască" şi-o-dată "ura". Cârtelnicii să facă bine să tacă din gură. Să nu strâmbăm din nas sclifosiţi şi mai bine să ne gândim în avans la încăpăţânarea individului de a demonstra o dată pentru totdeauna că şi el poate, că şi el e bun la ceva, că el de ce nu. Nu ne batem capul să stabilim dacă asta e sau nu o o trăsătură de popor, dar suntem siguri că cel mai mare ou de Paşti nu are legătură nici din satelit cu spiritul sărbătorii în sine. Aşa cum ne-am bucurat ca papuaşii la tort şi la cârnaţi, la fel o să facem şi cu oul, şi cu pasca. Dacă cea mai mare pizza s-a mai văzut, cea mai mare pască stă acuma să se vadă. Nu credem că e vorba doar de o ambiţie generată de un orgoliu de tip "da' ce, eu sunt mai prost?".

E vorba, desigur, de "atragerea investiţiilor în turism". E vorba, desigur, de "mândria de a fi român". E vorba, desigur, de "da' noi de ce să nu?". E vorba, desigur, de "patriotism" şi de "apartenenţa de neam şi ţară". Când ne gândim la promisiunea lu' madam Udrea că ea o să promoveze subiectul la târgurile de turism din toată lumea ne buşeşte iar plânsu'. Iar avem de-a face cu un om adevărat. Iar avem de-a face cu un ministru care se implică. Iar avem de-a face cu o doamnă inimoasă, căreia-i pasă.

Probabil că oul nu va avea nici albuş, nici gălbenuş. Probabil că va fi ceva din plastic. Sau din lemn. Ce drăguţ. De fapt, nu. Ultimul cel-mai-mare-ou-de-Paşti a fost din plastic, deci exclus să fie tot din plastic. E nasol şi ne-am pierde "identitatea de neam şi ţară". Trebuie să fie din... ăăăă... deci trebuie să fie din carton. Sau nu. Din lemn. Sau din polistiren expandat. Tropăim de nerăbdare ca să aflăm din ce material va fi făcut oul şi ce vor face cu el după ce n-o să mai fie nimic deosebit de demonstrat.

Şi nimic deosebit de semnalat la târgurile de turism. Ne mândrim cu iniţiativa fraţilor noştri din Suceava, dar ne roadem şi unghiile de invidie că n-am avut noi, aici, pe meleagurile natale, această idee. Adică de ce ei da şi noi nu? Noi cu ce să ne mândrim de Paşti? La noi cine vine de Paşti? Pe noi cine ne mai întreabă de sănătate? Noi de ce să n-avem şi noi oul cel mai mare de pe planetă?

SUFLETUL DE PLASTIC DIN FIECARE DINTRE NOI
Mândria locală manifestată de Flutur nu poate fi decât lăudabilă. Ea vine ca o prelungire firească, o reacţie spontană la iniţiativele altor primării. În loc să ne zbenguim în propria noastră răutate şi în propriile noastre micimi interioare (zic de noi, miticii), am face mai bine să ne gândim la un nou motiv de chemat Guiness Book. Poate cel mai mare porc din lume, făcut din plastic. Sau poate cel mai imens (sic!!!!) ghiocel, simbol al primăverii. Poate "cel mai mare suflet" din lume. Nu. Aici jocurile sunt făcute. Credem că cel mai mare suflet din lume nu poate fi atribuit unei singure persoane inimoase de la noi din ţară, ci mai multora la un loc. Pentru treaba cu "cel mai mare suflet", avem de decis între preşedintele Traian Băsescu, care se va bucura şi el la vederea oului, şi ministrul Turismului, madam Udrea. Ah, da. Şi nenea Flutur, că şi el e om.

Auzi? Bun. Şi o să vedem cel mai mare ou din lume. Şi ce? Şi o să se stea la coadă la cea mai mare pască din lume. Da, şi? Şi o să sărim în sus de bucurie. Aşa, şi?

×
Subiecte în articol: special flutur pasti