x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Turismul romanesc este in paragina

Turismul romanesc este in paragina

28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Jurnalul National a realizat in luna august o serie de reportaje din statiunile balneoclimaterice ale tarii, locuri care altadata erau oaze de relaxare pentru oamenii muncii. Vreme de trei saptamani, opt reporteri si patru fotoreporteri au vizitat 16 statiuni.
IRINA MUNTEANU

FARA CUVINTE. Asa arata astazi baza turistica din statiunea Borsec
Am urmarit ce li se ofera astazi romanilor dornici de odihna si tratament pe timpul verii. Am gasit peisaje mirifice si baze de tratament dezafectate, aer curat si izvoare de ape minerale lasate in paragina. Am mers pe drumuri pline de gropi, am vizitat vile paraginite, care altadata gemeau de turisti, la Tusnad, Borsec, Slanic Moldova. Am vorbit cu primari de statiuni si cu directori de hoteluri, care au incercat mereu sa-si paseze vina pentru modul in care arata localitatea.

I-am descoperit pe turistii romani ai anului 2004 si am incercat sa aflam care sunt standardele de confort la care viseaza. Am vazut ca pensionarii se multumesc cu foarte putin, acceptand sa locuiasca pe timpul tratamentului in camere cu igrasie si sa-si rupa dintii in fripturi nesarate. Ascultatori, respecta orele de tratament si de masa fara sa cracneasca, pentru ca nu au bani sa plateasca pentru mai bine. Am vazut ca bucuria cea mai mare a romanilor in vacanta e sa bea o bere, sa se plimbe prin parcurile in curs de reamenajare si sa asculte concerte oferite de Alexandru Jula.

PRIVATIZAREA. Am intalnit familii de patru persoane, ingramadite in camere de doua, suplimentandu-si masa cu branza adusa de acasa. Turisti straini nemultumiti de conditiile de cazare, dar care vin de ani buni in statiunile romanesti, doar pentru virtutile apelor minerale. Oferta de divertisment din statiuni este aproape inexistenta. Am scris despre reflexele turismului sindical, cu meniuri fixe si interdictii afisate peste tot, care nu au disparut nici dupa privatizare. Privatizarea s-a aratat benefica in unele locuri, cum ar fi Sovata, dar dezastruoasa in altele, cum ar fi Ocnele Mari. Locatia de gestiune a reusit sa-i imbogateasca pe falsii patroni ai statiunii Calimanesti, una dintre cele mai cunoscute si mai frecventate inainte de 1989, dar a adus localitatea intr-o situatie de criza.

PENSIUNILE. Alternativa la marile hoteluri ale sindicatelor a inceput sa apara. Am gasit pensiuni aratoase in mai toate statiunile vizitate. Intreprinzatorii particulari au inteles repede ca frumusetile naturii trebuie valorificate. Ei ofera un meniu diversificat si moduri placute de petrecere a timpului liber: sauna, pescuit. Sau sporturi extreme, la Vatra Dornei. Dar de cele mai multe ori, pensionarii si salariatii romani nu isi pot permite acest lux. De aici, un cerc vicios. Turistii n-au bani sa plateasca pentru conditii decente, administratorii statiunilor nu dispun de suficienti bani pentru a oferi conditii mai bune.
×
Subiecte în articol: special