x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uciga-l mania lui Dumnezeu!

Uciga-l mania lui Dumnezeu!

de Ana Maria Luca    |    Roxana Roseti    |    20 Sep 2004   •   00:00

Iisus sau unul dintre Apostolii Sai pur si simplu cereau demonului sa paraseasca persoana posedata. Dupa rastignirea lui Iisus, toate exorcizarile erau facute in numele Lui.



Exista la crestini o conceptie traditionala, conform careia Satana si grupul lui de demoni umbla prin lume incercand sa abata oamenii de la calea cea dreapta.

Vechiul Testament contine foarte putine referiri la exorcism sau posedare demonica. Singurele referiri la spiritele malefice care cuprind oamenii sunt in Judecatorii 9, 1, Regii 22 si Saul (1 Samuel 16, 18 si 19). In toate aceste cazuri, Dumnezeu a fost cel care a trimis un astfel de spirit ca sa agite vietile oamenilor.

NUMAI IISUS REUSEA. Au existat destule speculatii in privinta faptului ca Vechiul Testament continea descrieri ale legaturilor dintre oameni si demoni, dar ca ar fi fost eliminate cu buna stiinta. Spre deosebire de Vechiul Testament, Noul Testament releva numeroase cazuri de posedare, dar si de exorcism efectuat de Iisus si Apostolii Sai. Numeroase pasaje din Biblie amintesc ca demonul preia controlul asupra corzilor vocale ale persoanei posedate pentru a vorbi cu exorcistul. Marcu descrie cum persoana posedata era asa de puternica incat nici lanturile nu o puteau tine legata.

In cazul unui copil posedat, care era si epileptic, si mut, apostolii lui Iisus nu au reusit sa faca nimic. Iisus a fost cel care, bineinteles, a reusit si care, ulterior, a explicat ca un astfel de demon nu putea fi constrans sa plece decat prin rugaciuni lungi si post.

Faptele Apostolilor descriu cum haine care fusera folosite de Pavel aveau puteri speciale, ele putand vindeca oamenii sau elibera de demoni.

Tot Faptele Apostolilor descriu cum sapte noncrestini au incercat sa elibereze o persoana in numele lui Iisus si al lui Pavel. Ei nu au reusit, ci chiar au fost luati la bataie de persoana posedata, care le-a smuls hainele!

PRIMAVARA AJUTA LA EXORCIZARI. Primavara, anumite grupari religioase sau simpli credinciosi, din intreaga lume, organizeaza diverse ceremonii de purificare si exorcizare. Aceste sedinte de alungare a demonilor sau a spiritelor rele si multe alte ritualuri cu radacini pagane reprezinta o forma de intampinare a anotimpului in care natura se trezeste la viata. Locul trebuie sa ramana "curat" in perspectiva primaverii - un nou inceput. Unele dintre aceste ritualuri continua sa suscite vii controverse in lumea crestina, fiind, de cele mai multe ori, condamnate de clerici si credinciosi deopotriva. De exemplu, credinciosii musulmani participa la ritualul de alungare a diavolului, care consta in aruncarea de pietre in trei stalpi care-l simbolizeaza pe Satan. Ritualul are loc in localitatea Mena, in valea in care, potrivit traditiei, Satan s-a aratat de trei ori: lui Abraham, sotiei acestuia si lui Ismael, fiul lor. Fiecare participant la ritual incearca sa se apropie cat mai mult de stalpii de piatra pentru a-l izbi cat mai zdravan pe Satan.

MEXICUL, RECORD LA POSEDARI. Conform CNN, in ultima perioada, frecventa cazurilor de posesie din Mexic a crescut sensibil. In medie, exorcistii sunt solicitati de doua ori mai mult, iar in unele zone, cum ar fi Mexico City, numarul exorcizarilor s-a triplat.

Reverendul Alberto Juarez, de pilda, admite ca a fost solicitat mai des decat de obicei. Ultimul caz a fost acela al unei femei ce lansa injurii cu o voce furioasa de barbat sau latra ca un caine.

Faptul ca intr-o tara cu intense trairi religioase precum Mexicul s-au inmultit cazurile de posesie este de natura sa puna pe ganduri. Oare chiar a inceput o ofensiva a raului?

Expertii sustin ca nu este deloc sigur, desi, spre exemplu, in urma unui sondaj efectuat in SUA, aproximativ 54 la suta din populatia acestei tari crede ca o persoana poate fi sub controlul sau influenta demonilor.

"(…) L-au intampinat doi demonizati iesind din morminte si atat de infricosatori incat nimeni nu putea sa treaca pe calea aceea. Si iata ca ei strigau, zicand: "Ce este noua si Tie, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Venit-ai aici mai inainte de vreme ca sa ne chinuiesti?"" - Matei 8-9



CUM SCAPA EVREII SI MUSULMANII DE EL
Tamaduirea evreiasca. In traditia iudaica, duhurile rele pot poseda un om viu, iar rabinii faceau si ei exorcizari. Chiar si in traditia mahomedana femeile oficiaza exorcisme, iar fetitele se joaca de-a exorcismul.

In literatura bazata pe Talmud, o vasta colectie de legi si traditii iudaice, apare des ideea ca batranii si inteleptii se ocupau de exorcizari si vindecari. Termenul "sedim", demon, apare numai de doua ori in Vechiul Testament si atunci poporul iudeu este acuzat ca le-ar fi adus jertfe. Demonii, denumiti si satiri (seirim), locuiesc printre ruine si in locuri pustii.

LEGENDA. Se spune ca unii ingeri au pacatuit cu fiicele oamenilor si au fost izgoniti din cer. Din acest pacat s-a nascut o stirpe de uriasi, iar urmasii lor se spune ca sunt demonii care ii chinuie azi pe oameni si-i duc in pacat. Pe langa "sedim", Talmudul si Midrasul mai pomenesc de "mazikim", cei vicleni. Ei au trei calitati comune cu ingerii si alte trei cu oamenii. Acestia pot zbura de la un capat la celalalt al pamantului, sunt invizibili si cunosc viitorul. Ca si oamenii, se hranesc, se inmultesc si mor. Dar ei pot imprumuta orice chip si sunt mai numerosi decat oamenii.

DESCANTECE. Se recomanda sa nu iesi noaptea din casa, in special miercurea si vinerea, caci in aceste nopti demonii isi asteapta prada. Talmudul, o culegere de legende si legi ebraice, include mai multe incantatii si descantece impotriva demonilor. Unele sunt indreptate asupra unor demoni anume. Cei mai cunoscuti sunt Lilith si Agrat, fiicele lui Mahlat si Samael, regele demonilor, sau un print al demonilor, Asmedai, de care se leaga o serie de legende talmudice care il au ca personaj principal pe regele Solomon.

In rugaciunea de seara "haskivenu" se spune: "Indeparteaza de noi persecutia, ciuma, razboiul... si pe Satana". De asemenea, inaintea slujbei de la marile sarbatori se spune o rugaciune: "Impiedica-l pe Satana sa ma acuze".

EXORCIZAREA. Hilel si Iohanan ben Zakai cunosteau limba demonilor. In evul mediu, unii rabini tamaduiau bolnavii si chemau demonii cu ajutorul amuletelor. Practicau de asemenea exorcizarea, scoaterea duhului unui mort ce salasluia intr-un om viu. Posedarea unui om de catre un duh viclean se numea "dibuk".

Profetii si liderii spirituali ai Israelului au facut minuni in timpurile biblice. Ioasaf povesteste despre un evreu pe nume Elazar, care a condus o serie de exorcisme in prezenta lui Vespasian si a comandantilor militari romani. In manuscrisele de la Marea Moarta s-au gasit poeme menite sa indeparteze duhurile rele.

POVESTE CU UN RABIN. In literatura bazata pe Talmud apare des ideea ca batranii si inteleptii se ocupau de exorcizari si vindecari. In Talmud apar trei incidente clare de exorcism. Dar cercetatorii spun ca nu aveau nimic de-a face cu vreo forma de magie, ci, dimpotriva, erau privite precum tamaduiri. Una dintre povestiri il are in centru pe rabinul Hanina ben Dosa care a trait in primul secol. Se spune ca rabinul a intrat odata intr-o pestera si niste oameni au inchis intrarea cu un bolovan. Niste spirite au venit si l-au eliberat. "Si se mai spune ca un spirit rau chinuia o femeie care locuia in apropierea rabinului. Discipolii sai au venit si i-au spus: Rabine, vezi cum sufera femeia aceea din cauza spiritului rau? Rabinul i-a zis spiritului: De ce o chinui pe fiica lui Avraam? Spiritul a raspuns: Nu esti tu acela care a coborat in pestera, iar eu cu fratii mei te-am eliberat? Asa imi multumesti tu pentru ca te-am ajutat?" Povestea se termina cu rabinul care ii porunceste spiritului sa paraseasca corpul femeii.

EXORCISMUL IN ISLAM. Demonii in Islam sunt diferiti de cei din crestinism. In Islam, spun specialistii, nu exista un sentiment precis de refuz al lui Allah si nici blasfemie impotriva numelui sau.

Exorcismul demonilor e o dorinta universala in locurile unde oamenii cred ca ei sunt forme ale raului. Exorcismul, numit "zar", e raspandit in Maroc, Tunisia, Egipt, Sudan, Peninsula Arabica, Persia, Malaiezia si India.

In limba araba, cuvantul inseamna "un vizitator sinistru" (Zara Yezuru) care isi posedeaza victima. O misionara crestina in Egipt povesteste un astfel de ritual prin care un grup de femei incearca sa scoata diavolul din una dintre ele. Dar nu numai femeile pot fi posedate, ci si barbatii, si chiar copiii. Fetitele indeplinesc in strada acest ritual in joaca. Simptomele posesiunii sunt palpitatiile, cascatul, lenea, chiar reumatismul si greata.

"Discipolii sai au venit si i-au spus: Rabine, vezi cum sufera femeia aceea din cauza spiritului rau? Rabinul i-a zis spiritului: De ce o chinui pe fiica lui Avraam? Spiritul a raspuns: Nu esti tu acela care a coborat in pestera, iar eu cu fratii mei te-am eliberat? Asa imi multumesti tu pentru ca te-am ajutat?" - Talmud


CE SUNT MOLITVELE
In ritualul Bisericii Ortodoxe, molitva este o rugaciune citita de preot pentru iertarea pacatelor, in imprejurari speciale. Molitvele Sfantului Vasile cel Mare "sunt pentru cei care patimesc de la diavol si pentru toata neputinta care se citeste in ziua Sfantului Vasile si in zile de post daca sunt oameni posedati, tulburati si batjocoriti de diavol". Aceasta este cartea preotului, Liturghierul si Molitvelnicul. Molitvele sunt blesteme lasate de Sfinti, cu rolul de a-i ajuta pe oameni, prin intermediul preotilor, sa lupte cu diavolul.

"Te blestem pe tine, incepatorul rautatilor si al hulei, capetenia impotrivirii si urzitorul vicleniei. Te blestem pe tine cel aruncat din lumina cea de sus si surpat pentru mandrie in intunericul adancului. Te blestem cu cel care, la plinirea vremii, din Fecioara in chip negrait S-a intrupat si pecetile curatiei intregi le-a pazit. "

"Teme-te, taci, fugi, sa nu te intorci, nici sa te ascunzi cu vreo alta viclenie de duhuri necurate, du-te in pamant fara de apa, pustiu, nelucrat, unde om nu locuieste, ci este cercetat numai de Dumnezeu." - Molitvele Sfantului Vasile cel Mare

Continuare:  A salvat 34 de suflete

×
Subiecte în articol: special