x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ucise pentru bani

Ucise pentru bani

de Libiu Mateescu    |    Mirela Romanet    |    24 Iul 2008   •   00:00
Ucise pentru bani

ŞOCANT Cadavrele a două fete din Braşov, într-o casă din centrul Bacăului

Cadavrele a două fete au fost găsite marţi după-amiază într-o magazie din centrul Bacă

ŞOCANT Cadavrele a două fete din Braşov, într-o casă din centrul Bacăului

Cadavrele a două fete au fost găsite marţi după-amiază într-o magazie din centrul Bacăului. Au fost ucise în urmă cu şase luni pentru un miliard de lei vechi. Lovite în cap şi în torace cu un satîr şi cu un cuţit. Una dintre fete este Mădălina Motruna (16 ani), dispărută din Braşov în seara zilei de 30 august 2007. Cealaltă era o cunoştinţă de-a ei, Vasilica Mihai (19 ani).

 

 

Marţi, 22 iulie. La ora 15:30, printr-un apel telefonic primit la 112, Poliţia din Bacău era informată că din curtea unui imobil aflat pe Str. Vasile Alecsandri la nr. 32 vine un miros puternic de cadavru. La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii criminalişti, care au descoperit, în magazia casei, trupurile neînsufleţite a două femei. Erau în două pachete, puse unul în capătul altuia pe nişte scînduri şi înfăşurate în foarte mulţi saci de polietilenă şi rafie, legate bine cu scotch pentru a împiedica răspîndirea mirosului sau scurgerea diferitelor substanţe. "Practic, arătau ca două mumii, erau înfăşurate în scotch", ne-a spus unul dintre poliţiştii prezenţi acolo.

Intimidaţi de prezenţa atîtor poliţişti, vecinii au dat presei declaraţii sub anonimat. "Eu ştiam că locuinţa a fost închiriată unui italian care trăia cu o româncă. Erau foarte liniştiţi şi discreţi. Nu i-am mai văzut de foarte multă vreme şi cred că, la un moment dat, s-au şi mutat", ne-a mărturisit unul dintre ei. "Aşa-i! Dar acum vreo două luni s-a mutat un bărbat care venea acasă numai noaptea, de lătrau cîinii. Îşi tot făcea de treabă cu o prelată la o maşină pe care o ţinea în curte. Ba o acoperea, ba o lua de pe maşină. N-am vrut să vadă că mă interesează ce face, că mi-era frică, prea-l lătrau cîinii", a spus un alt vecin.

 

 

DUPĂ ŞASE LUNI. Descoperirea celor două cadavre a provocat o agitaţie teribilă şi printre anchetatori. Cele două pachete au fost preluate de poliţişti şi duse la morgă. Necropsia a fost efectuată de o echipă complexă de medici legişti din Bacău, dar şi din Braşov şi Bucureşti. Aceştia au constatat că este vorba despre o moarte extrem de violentă. "Una dintre fete a murit din cauza unei lovituri puternice la cap cu un topor. Pe corpul ei am mai constatat şi multiple lovituri de cuţit. Şi cea de-a doua victimă prezenta mai multe lovituri de cuţit. Se presupune că decesul ar fi survenit în urmă cu mai bine de şase luni. Se pare că au fost ţinute apoi într-un frigider, pentru că trupurile erau foarte bine conservate", ne-a spus dr Marcel Bădără, medicul-şef al Laboratorului de medicină legală din Bacău. Unul dintre cadavre era îmbrăcat în pijamale şi cu şosete în picioare, iar cel de-al doilea avea blugi şi adidaşi. Ieri-dimineaţă au ieşit şi anchetatorii cu primele declaraţii. "Cele două victime sînt din judeţul Braşov şi urmează să fie identificate de familii. Colectivul instituit la nivelul IPJ Bacău şi omologii noştri din Braşov continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au petrecut evenimentele, existînd indicii că fapta nu s-a produs pe teritoriul judeţului Bacău", ne-a declarat Narcisa Butnaru, ofiţerul de relaţii cu presa al IPJ Bacău.

 

 

IDENTIFICARE. În cursul zilei de ieri s-a constatat că cele două fete găsite moarte în magazia din Bacău erau de loc din Braşov. Criminaliştii au dat în casa respectivă şi peste cîteva scrisori în care era pomenit numele Mădălinei Motruna. Imediat s-a făcut legătura între macabra descoperire şi dispariţia adolescentei din Braşov. Iar cele mai sumbre presimţiri aveau să se adeverească în cîteva ore. Una dintre victime era, într-adevăr, fiica adjunctului comandantului ISU Braşov. Cea de-a doua fată, tot o braşoveancă, a fost identificată de criminalişti ca făcînd parte din cercul de prieteni ai Mădălinei. Cum au ajuns cele două tinere din Braşov la Bacău?

La 30 august 2007, la ora 21:00, Mădălina a fost văzută ultima oară de părinţii ei. Era seara Sfîntului Alexandru, iar ea urma să participe la onomastica unui prieten, într-un restaurant din Poiana Braşov. Părinţii au anunţat dispariţia ei la poliţie abia după două luni! Iar cazul a fost mediatizat abia după trei luni şi jumătate. la 15 decembrie 2007, cînd IPJ Braşov anunţa, printr-un comunicat de presă, că "în data de 29.10.2007, IPJ Braşov a fost sesizat, în scris, de Mirela Motruna cu privire la faptul că fiica sa, Motruna Mădălina Ortansa, 17 ani, a plecat voluntar de la domiciliu din data de 30.08.2007 şi nu s-a mai întors. Doamna Motruna nu a putut preciza cu ce era îmbrăcată minora în momentul dispariţiei, menţionînd faptul că fata ei a luat din casă o sumă de bani, că a ţinut legătura cu familia  prin SMS-uri telefonice pînă în data de 01.10.2007, promiţînd mereu că o să revină acasă. Poliţiştii au declanşat imediat procedura standard de căutare a minorei, efectuîndu-se verificări şi cercetări în acest sens. Pînă în data de 14.12.2007, cînd s-a obţinut acordul scris al părinţilor, conform prevederilor legale, familia nu a dorit mediatizarea dispariţiei".

 

 

TARDIV. Mădălina ar fi împlinit 17 ani la 14 noiembrie 2007. Conform declaraţiilor pe care familia le-a făcut atunci poliţiei, dispariţia ei era o banală plecare voluntară. "Fugită de-acasă cu banii de pîine." Numai că fata avea la ea ceva mai mult: 103.600 RON, bani pe care tatăl său îi obţinuse din vînzarea unui teren din Vîlcea. Familia Motruna n-a intrat la negre bănuieli cîtă vreme a primit mesaje de la Mădălina. Ulterior dispariţiei şi pînă la 1 octombrie 2007, părinţii spun că ea le trimitea SMS-uri prin care-i asigura că se va întoarce acasă. Surse judiciare susţin că fata şi-ar fi condiţionat chiar gestul de primire a unor sume de bani. Abia după 29 de zile de la primirea ultimului "semn de viaţă", părinţii au început să se impacienteze şi s-au adresat poliţiei. Firesc, anchetatorii au încercat să o localizeze pe fată cu ajutorul semnalului de pe mobil. Rezultatul a fost însă descurajator: deşi SMS-urile erau trimise de pe cartela ei, telefonul fetei fusese distrus.  

S-a creat imediat un cerc de suspecţi, cei mai mulţi – tineri din anturajul fetei, şi au început audierile. Fără nici un rezultat concret care să ducă la găsirea Mădălinei, vie sau moartă. Un singur suspect a trezit suspiciunile anchetatorilor, iar în după-amiaza de marţi, cînd au fost găsite cele două cadavre în Bacău, tînărul a fost chemat pentru noi lămuriri. 

 

 

SPARGEREA. Adus la Bacău pentru a fi audiat de procurorul care instrumentează cazul, George Ionuţ Nicolae şi-a recunoscut fapta. Tînărul de 26 de ani le-a declarat anchetatorilor că a avut complice şi că motivul pentru care le-a ucis pe cele două tinere l-a constituit suma mare de bani pe care o avea asupra sa Mădălina Motruna, una dintre victime. "Cea de-a doua victimă a fost şi ea identificată, se numeşte Vasilica Mihai, are 19 ani şi este o cunoştinţă a primei victime. Autorul şi-a recunoscut fapta în timpul audierilor şi a fost reţinut pentru 24 de ore. El va fi prezentat mîine (n.r. – azi) în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă", ne-a declarat procurorul de caz. George Ionuţ Nicolae va fi acuzat de omor deosebit de grav şi tîlhărie, iar procurorii vor cere pentru el închisoarea pe viaţă. În cursul zilei de ieri, el urma să fie dus în Poiana Braşov, unde se presupune că ar fi fost ucise cele două fete, pentru a se face reconstituirea dublului asasinat.

 

"Nu uitaţi că viaţa e prea scurtă"

Mădălina Motruna (foto) era o fată sociabilă. Pe contul deschis pe hi5, denumit "unforgetable17" (n.r. – de neuitat), care e şi astăzi activ, adunase nu mai puţin de 275 de prieteni. La profilul ei, Mădălina scria: "stare: tu o să fii prioritatea mea, indiferent de ce se va întîmpla! da, da!!! :X:X:X". Cum se descria pe sine? "Păi, despre mine... nici nu ştiu dacă aş putea să zic foarte multe... cel mai bine mă cunosc persoanele care mă suportă aproape zilnic (prietenii...;;)) uneori sînt prea dură, alteori sînt prea smiorcăită, dar bine că nu mă ţine mult... anyway, sînt genul de om spontan şi nebunatic cu care te poţi distra, dar poţi întreprinde: deci, sînt o mică găluşcă nebună cu chef mare de viaţă şi care fără agitaţie nu ar putea trăi! Îmi place să dansez, să cînt, să înot noaptea, să strig tare tare «te iubesc», să ţopăi, să alerg prin ploaie, să stau la soare, să merg la cumpărături, să mă laud doar cu ce am reuşit pe propria mea piele: Psoo... vă aştept să daţi acolo un comm, cum vreţi voi...  şi eventual un msg dacă vreţi  id-ul... vă poooop şi nu uitaţi  că viaţa e prea scurtă să stăm supăraţi sau să ne-o facem amară....:*:*:*".

  • Mirela Romaneţ , Bacău
  • Libiu Mateescu, Braşov


 

×
Subiecte în articol: special două brasov mădălina bacau motruna