x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uite-asa jumulesc emigrantii romani statul britanic

Uite-asa jumulesc emigrantii romani statul britanic

de Marius Paraschiv    |    20 Dec 2011   •   14:33
Uite-asa jumulesc emigrantii romani statul britanic
Corespondenta de la Londra
Pentru romani, sansa de a munci in Regatul Unit si de a se bucura de roadele muncii lor este un vis usor de realizat prin munca si corectitudine. Multi, insa, nu s-au multumit cu dreptul la munca, dreptul la o leafa decenta, ci au vrut tot mai mult. Aceasta lacomie tipic romaneasca ne-a costat peste tot in lume si ne va costa in continuare, caci unii dintre noi nu doar ca nu ne-am lepadat de prostul obicei de a baga mana, dar o bagam cat intra, pana la umar. Nu este ilegal, nici macar imoral sa iti doresti mai mult, dar in acest material vorbesc despre romanii care apeleaza la orice “inginerie' pentru a tepui statul englez. Potrivit unor calcule oficiale, beneficiile insusite fraudulos in Marea Britanie au depasit anul trecut 900,000,000 lire sterline. Din acestea, alaturi de africani, indieni, pakistanezi, si romanii s-au infruptat din plin.


Modelul “Benefits Boulevard' din Tandarei a luat amploare in UK, insa nu doar tiganii si-au ridicat palate de pe urma acestor fraude, ci si foarte multi romani.

La tigani metoda este simpla. Exista o publicatie in Marea Britanie intitulata The Big Issue, revista editata de organizatie caritabila, compusa dintr-un LTD (srl) si o Fundatie caritabila, ce are ca scop ajutorarea oamenilor strazii, oferindu-le acestora oportunitatea de a castiga cinstit un ban. Concret, oamenii strazii cumpara revista la pret de 1 lira din depozit si o vand la pretul de 2 lire, pret de desfacere. Astfel, o lira o castiga publicatia iar o lira vanzatorul.
Cum au aflat despre acest pont, tiganii au inceput sa achizitioneze masiv revista, astfel incat, homeless-ii bastinasi, neavand bani sa achizitioneze decat vreo cateva exemplare, au ramas fara activitate si uite asa, incetul cu incetul locul acestora a fost luat de pirande in catrafuse.

Britanicii continua sa achizitioneze revista, nu atat pentru continutul ei, ci pentru efectul caritabil, ca deh, asta-i englezul! acorda intotdeauna prezumtia de buna credinta, nu toti stiu ca “sarmaniï' vanzatori sparg o leafa englezeasca pe un an, la o nunta.

Astazi, din cei aproximativ 3.000 (cifra oficiala) de vanzatori ai revistei The Big Issue peste 90% sunt tigani romani. Nu am vazut bulgari, polonezi, ucrainieni, indieni, pakistanezi, africani sau alti imigranti care sa vanda aceasta revista.

Conform site-ului bigissue.com, ca sa poti vinde aceasta revista, trebuie sa fii “homeless and vulnerably housed people' Am scris un email pe adresa redectiei The Big Issue, cu vreo doua intrebari si incercand sa le trimit poze cu “gheretele' cu multe etaje din Tandarei, cu nuntile si miile de euro aruncate pe geamurile unor “sheptari' (asa le zice in argou BMW-urilor seria 7), desigur, inmatriculate in UK, ca sa vada si ei cat de “homeless' sunt acestia. Am sperat sa primesc un raspuns la intrebarile mele, dar se pare ca mai am de asteptat.

Mai mult, acestia sunt ajutati sa devina Self-Employed si sa obtina NIN (National Insurance Number) pentru a putea cere beneficii. Cum acest NIN nu se obtine deloc usor, ajung sa foloseasca acelasi numar cate 7-8 insi. Contributii minime, castiguri colosale.

Acesta este motivul pentru care procedura de inregistrarea pentru NIN a devenit atat de anevoioasa, iar romanii de buna credinta aplica de zeci de ori… fara succes.

Ca si cum aceasta activitate nu le-ar aduce castiguri enorme, tiganii folosesc si certificate de nastere pentru copii, fie inexistenti, fie care traiesc in Romania sau sunt traficati (pentru furat si cersetorie) in Regat, pentru a cere beneficii de la stat.

Cam cat castiga o piranda din vanzarea revistelor The Big Issue si Benefit? Pai cam in jur de 80 de lire saptamanal pentru fiecare copil. Daca aceasta se declara si mama singura, venitul este dublu. Imaginati-va ca o piranda are legal cel putin 5 puradei. Mai adauga cativa din batatura si iata cum poate castiga cel putin 70.000 de lire anual, doar de pe urma beneficiilor pentru copii. Statul asigura chiria si factura pentru utilitati. Daca mai vand si 100 de reviste pe zi, mai adaugam si de-aici un castig minim de 30.000 pe an. In aceste conditii, ne miram doar cum de sunt atat de putine palate din acelea de neam prost in Tandarei.

Cei prinsi au fost trimisi la racoare. Nu pentru mult timp, insa, deoarece statul englez considera ca sunt mai scumpi in inchisorile lor, asa ca ii trimit inapoi in Romania. Proprietatile din Romania ar putea fi confiscate de catre statul englez si valorificate, pentru a recupera din prejudiciu, insa vin eu si ma intreb: Cine isi va cumpara o proprietate in miezul satrei, constient fiind ca acea proprietate i-a fost confiscata unui tigan de-al lor? Nici gratis nu cred ca ar accepta careva.

Cei mai afectati de aceasta inselatorie ramanem noi, romanii de-aici, caci slugarim zi-lumina si ne platim toate datoriile catre stat, dar ajungem sa fim considerati tigani si tratati ca atare.
Personal nu am astfel de patanii, pentru ca slugaresc cu drag si sunt apreciat, insa imi aduce aminte de vremea cand munceam zi-lumina in Romania, plateam taxe si impozite in toate partile, pentru ca atunci cand aveam nevoie de un consult medical, sa astept pe holul spitalului dupa “interlopii' care se taiau intre ei si erau tratati in regim de urgenta, pe banii mei, inaintea mea.

La romani, altfel stau lucrurile. Acestia sunt mandri nevoie mare, nu vor cersi in veci cu handicapul la vedere sau fluturand si strigand in gura mare “big i[u, big i[u, big i[u'!
Acestia fac pe dracu-n patru, obtin acte/permise de munca, iar apoi, cu toate “drepturile' dobandite, incep sa Cumaplice pentru House/Child/Other benefit, continuand sa lucreze la negru.

Care sunt avantajele? Un mic exemplu..
Vasile a venit de la coada vacii si a sarit in Mercedes, pe care nu stie sa-l foloseasca. Vecinii, unii invidiosi, altii plini de admiratie, nu reusesc sa-si explice cum Dumnezeu a facut Vasile de are Casa Roz cu etaj si balcoane cu bare nichelate in sat si Mercedes de UK, ca nu era asa stralucit pe islaz.

Sa facem un calcul simplu...
Vasile a lucrat anul trecut si a castigat 20.000 de lire, inainte de plata taxelor. Dupa calcularea taxelor, contributiilor, samd, Vasile va trebui sa scoata din buzunar cel putin 4000 de lire + chirie, facturi, alte 5-6000. Un an excelent, ar spune prietenii lui Vasile, numai ca personajului nostru, anul cu pricina i s-a parut unul pagubos. Anul asta Vasile are planuri marete!

Daca Vasile “pusca' doi-trei puradei, ii cresc drepturile si ar fi prost sa nu aplice pentru Benefit. Iata avantajele..
1. chirie + intretinere asigurata
2. Aprox 80 lire/saptamana alocatie copil

Nu doar ca a salvat cei 5-6000 irositi pe chirie si intretinere, dar mai primeste aproximativ 4000 de lire anual, pentru fiecare copil.

Vasile, in mod legal, atata timp cat primeste ajutor de la stat, nu mai are dreptul la munca.
Vasile, insa, cunoaste mersurile si isi gaseste usor de munca... la negru. Pentru ca a muncit la negru, Vasile nu va mai plati impozit pe venit, astfel incat cei aproximativ 4000 aruncati pe taxe vor fi folositi intru amenajarea unui jacuzzi in gradina casei sale… Asadar, daca planurile ii vor iesi, Vasile va avea un castig anual de cel putin £20.000. Ca Vasile mai sunt vreo cateva mii bune pe-aici.

Comentati pe blogul autorului, mariusparaschiv.ro

×