x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultimele zile din viaţă, pe patul de spital

Ultimele zile din viaţă, pe patul de spital

de Magda Colgiu    |    06 Noi 2010   •   00:00

Decesul poetului Adrian Păunescu a fost cauzat de o serie de afec­ţiuni de care acesta suferea de mai mulţi ani. În ultimele zile, starea de sănătatea a poetului a oscilat între foarte gravă şi ameliorată, medicii continuând să fie rezer­vaţi în pri­vinţa şanselor de supra­vieţuire.

● Marţi, 26 octombrie. Poetul Adrian Păunescu a fost internat la Secţia Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, în stare gravă, având insuficienţă cardiacă, hepatică şi renală.

Miercuri, 27 octombrie, dimineaţa. Sta­rea de sănătate a lui Adrian Pău­nescu s-a ameliorat uşor, dar con­tinuă terapia pentru stabili­zare.

● Miercuri, 27 octombrie, sea­ra. Adrian Păunescu era conş­tient, iar medicii încercau sta­bilizarea prin­cipalelor funcţii.

● Joi, 28 octombrie, dimineaţa. Poetul era ceva mai bine, dar prog­nosticul era re­zervat, a de­clarat primarul ge­neral al Capitalei, Sorin Oprescu. "Edemul pul­monar a repre­zentat cauza prin­cipală a internării lui. Prognosticul e rezervat", a detaliat Oprescu.

● Joi, 28 octombrie, după-amiază. "Facem tratament pentru insuficienţa cardiacă, susţinem inima, rinichiul şi ficatul cu anumite substanţe. Pacientul are de zece ani diabet, care ar putea cauza complica­ţiile actuale. Foarte probabil ca toate complicaţiile cardiace şi renale să fie pe fondul diabetului, iar acumularea aceasta de apă şi capacitate de efort redusă să fie secundare. Plămânul era inundat, avea respiraţia dificilă, saturaţia de oxigen foarte proas­tă, capacitate la efort zero. Apoi, are o creştere în greutate cu cel puţin 50 de kilograme, ceea ce făcea dificilă mişcarea şi alimen­tarea", declara medicul Şerban Brădişteanu, şeful Cli­nicii de chirurgie cardio­vasculară a Spitalului Floreasca.

● Sâmbătă, 30 octombrie. Starea de sănătate a poetului Adrian Păunescu se îmbună­tăţise faţă de ziua precedentă.

● Luni, 1 noiembrie. Pacientul răspundea bine la tratamentul administrat, dar starea era gravă, cu un prognostic rezervat.

● Miercuri, 3 noiembrie. Medi­cii au intrau în alertă încă din noaptea de marţi spre miercuri, când au constatat oprirea bătăilor inimii. Cadrele me­dicale au efectuat, mai multe ore, diverse manevre medi­cale pentru repunerea în func­ţiune a inimii, la parametri stabili.
Prognosticul pe termen scurt era foarte rezervat. Inima lui Adrian Păunescu a repornit, fiind susţi­nută şi de aparate prin care este drenat sângele, starea pacientului fiind în continuare gravă.

● Joi, 4 noiembrie, ora 17:00. "Nu ştiu cum mai putem face faţă în continuare situaţiei", a afirmat Şer­ban Bră­dişteanu, care a adăugat că poe­tul primeşte transfuzii de sânge.
El a mai spus că starea poetului este "extrem de gravă", "mai având nişte stopuri", iar  boala lui Adrian Păunescu depăşeşte resursele terapeutice ale unităţii.

● Vineri, 5 noiembrie. "Azi, la ora 7:15, inima maes­trulului a încetat să bată şi nu a mai dorit să pornească. Maestrul a plecat dintre noi", a spus Brădişteanu.

×
Subiecte în articol: special