x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un bistriţean la Google

Un bistriţean la Google

de Alexandru Radescu    |    19 Ian 2010   •   00:00
Un bistriţean la Google

Cosmin Negruşeri are 28 de ani şi de aproape patru ani este angajat Google, având şansa să lucreze chiar în faimosul Googleplex, centrul din Mountain View, California.



Proiectul său de bază este parte a "Google Ad Manager", mai precis un produs care se ocupă cu optimizarea preţurilor pentru diverse tipuri de reclame de pe site-uri. Variază între optimizări matematice, lucrul cu clienţii sau dezvoltare de site-uri web:

"La Google, în 20% din timpul de la serviciu, ca ingineri, putem lucra la un proiect diferit de cel principal. Acesta poate fi un proiect deja existent sau chiar o idee proprie", explică bistriţeanul, care a început să dea interviuri pentru Google din 2005, după ce a terminat Informatica la Babes-Bolyai.

"Viitorul e internetul, integrat cât mai mult cu viaţa noastră, nu un sistem de operare mai performant", crede Cosmin, justificând alegerea făcută: "La Google ai acces la volum imens de date, poţi rula algoritmi distribuiţi pe zeci de mii de calculatoare. Eu, de exemplu, în prima lună am rulat nişte algoritmi pe vreo 2.000 de calculatoare, după ce acasă lucram doar pe calculatorul meu. Pot să testez diverse lucruri pe un miliard de pagini de pe internet. Aici, infrastructura e deja gata, nu trebuie să iei tu paginile de pe net, le ai undeva deja luate".

HACKERI...
Informată de anchetele FBI-ului, media online de peste ocean aduce periodic în atenţie cazuri de "romanian hackers". Totuşi, din Silicon Valley, lucrurile sunt văzute altfel. "Nu cred că românii sunt recunoscuţi în SUA pentru hacking. Când povestesc de România, în general, pe coasta de Vest, lumea pare să ştie doar de gimnastele noastre, pe coasta de Est, în schimb, cred că ştiu mai mult, şi asta pentru că sunt mai mulţi români acolo", este de părere Cosmin.

Mai mult, programatorul nostru este implicat şi în celebrul Google Code Jam (concurs de progra-mare - n.red.), unde propune probleme, implementează soluţii suplimentare sau scrie tot felul de programe care încearcă să detecteze dacă există concurenţi care trişează.

"Am găsit câţiva zeci de concurenţi, dacă nu mai mulţi, care au încercat să trişeze. Nu am găsit nici un român. Asta înseamnă că românii au principii morale puternice sau că sunt trişori foarte buni..." Şi inserează un "smiley" care imbogăţeşte de fapt dialogul la distanţă, compensând lipsa imaginii cu plusul dat de gestică sau mimică.

EXISTĂ ŞI TIMP LIBER?
"În general nu am foarte mult timp liber de la o săptămână la alta, pentru că îmi păstrez vacanţele pentru vizite mai lungi în România. Când e frumos afară mai merg cu prietenii prin zonă, la ieşiri pe dealuri sau munţi. Câteodată mai merg până în San Francisco. Palo Alto e aproape şi e oraş universitar. Îmi place că biletele de avion sunt la preţuri relativ mici şi atunci e comod să tragi o fugă în Los Angeles, Las Vegas sau New York pentru două-trei zile", spune Cosmin.

Cărţi, lectură? Exista şi ele în viaţa unui programator la Google, dar au un... statut aparte. "Mi-e mai greu să mă motivez în week-end-uri să citesc. Cel mai uşor mi-e să citesc în avion, pentru că stai acolo pe scaun câteva ore şi nu prea ai alternative. Aşa am citit mai multe cărţi. Nu prea citesc beletristică, îmi plac în schimb seriile de cărţi recente care sunt bazate pe studii sţiintifice, cum ar fi «Guns, Germs and Steel»", «Freakonomics», «Underco-ver Economist».

Acolo, autorii încearcă să rezume nişte cercetări istorice, psiholo-gice sau economice şi ajung la concluzii interesante. Chiar dacă nu sunt de acord tot timpul cu concluziile lor, mă stimulează intelectual", mărturiseşte Cosmin, neuitând să adauge şi emoticon, un dublu "smiley".

SFATURI PENTRU ANGAJARE
În ultimii cinci ani, numărul românilor de la Google a crescut de peste zece ori. Nu este o slăbiciune corporatistă, ci o nevoie crescândă de programatori din partea corporaţiei, care se tot extinde, făcându-şi apariţia cu servicii în "n+1" domenii. Românii noştri s-au adus unii pe alţii, făcând recomandări.

"Dacă vrei să vii la Google ca programator, îţi trebuie cunoştinţe temeinice pe algoritmică şi structuri de date şi să poţi coda fără bug-uri probleme simple pe tablă. E un avantaj să ai cunoştinţe despre sisteme distribuite sau «machine learning». Ca sfat ar fi în primul rând să aibă încredere în ei şi să aplice. Cunosc mulţi oameni buni care au fost intimidaţi de numele Google, dar ei erau la un nivel la care ar fi putut să se angajeze.

Alt sfat ar fi să revizuiască cursul de algoritmi din facultate şi eventual să încerce să rezolve câteva probleme pe site-uri ca infoarena.ro sau topcoder.com", arată Cosmin Negruşeri, el însuşi recomandat de un alt român care a fost pentru o perioadă unul dintre antrenorii lotului naţional de informatică. Totuşi, dacă simţiţi că sunteţi destul de bun pentru a lucra la una dintre cele mai importante companii din lumea de azi, puteţi să trimiteţi un CV la jobs@google.com. Salariile sunt pe măsură, iar criza a trecut. Cel puţin în Silicon Valley.

×
Subiecte în articol: special