x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un cosmar care nu se mai termina

Un cosmar care nu se mai termina

23 Mai 2005   •   00:00

Vestea ca Mohamad Munaf a fost preluat de autoritatile americane si nu va putea ajunge la Bucuresti, cum era stabilit, a cazut ca un trasnet in familia sa. In apartamentul in care cu o zi inainte erau lacrimi de bucurie, ieri am gasit nervi intinsi la maximum, incordare si nedumerire.



  • de LAURA TOMA

  • SOTIE DISPERATA. Georgette Munaf a aflat abia ieri-dimineata ca sotul ei a ramas la Bagdad
    Cu o seara in urma, Georgette Munaf si-a pregatit hainele pentru intalnirea cu sotul sau. A hotarat ca pe cei mici sa nu-i duca la scoala pentru a fi impreuna pe aeroport. Insa, asteptarea ei avea sa nu se incheie ieri. Dimineata, la ora 9:30, femeia se pregatea pentru intalnirea de pe Otopeni. Peste o ora, un telefon de la Cotroceni a anuntat-o ca sotul sau nu va mai veni impreuna cu cei trei jurnalisti romani.

    De atunci a inceput zbuciumul femeii. Cand am ajuns la ora pranzului acasa la familia Munaf, usa apartamentului era larg deschisa, copiii desculti traversau casa scarii pentru a ajunge la o intrare vecina unde sta soacra lui Mohammad Munaf, iar Georgette vorbea tremurand la telefon. O atmosfera incarcata, care nu semana deloc cu ceea ce gasisem cu o zi inainte.

    NOAPTE ALBA SI SPAIMA. Sotia lui Mohamad Munaf, vizibil slabita, ne-a vorbit cu greu, sustinand ca nu mai e in stare de nimic. "Aseara, cand presedintele Basescu a pronuntat in discursul sau cuvintele «venirea celor trei», am simtit ca nu e in regula si am sunat pentru lamuriri. Mi s-a spus ca a fost o chestie de interpretare. Dar iata ca n-a fost asa", a spus Georgette Munaf. Dupa o noapte alba, multe planuri si emotii, stirea ca sotul sau a fost preluat in custodie de catre autoritatile americane a marcat-o.

    "Mi-e foarte frica sa n-ajunga la irakieni", ingana tremurat femeia. "Oare unde il vor duce? Asteptam sa incepem o viata linistita impreuna si uite... La cat e de epuizat, ar fi avut nevoie de noi."

    APEL LA AMBASADA SUA. Georgette Munaf spera ca autoritatile americane o vor tine la curent cu informatii despre sotul sau. "Am sunat la Ambasada americana si mi-au promis detalii. Acum nu-mi ramane decat sa astept. E groaznic... Un cosmar care pare sa nu se mai termine. Vreau sa aflu unde ne putem intregi familia... in Romania, in Statele Unite sau oriunde...", a mai spus sotia calauzei celor trei jurnalisti.

    Soacra lui Munaf isi incuraja fiica si nepotii. "Acum bine ca a scapat din ghearele mortii. Cu ajutorul lui Dumnezeu, l-or pazi americanii. Poate ar fi bine sa mergem, totusi, la aeroport ca sa ne povesteasca tinerii astia cum e cu el", a spus batrana.

    Georgette a refuzat insa sa mearga: "Doar sange rau mi-as face daca as ajunge la aeroport, vazandu-i pe ceilalti cum se imbratiseaza, prefer sa stau acasa si sa mai incerc sa fac apel la Ambasada ame ricana pentru lamuriri..."

    Cand am plecat din apartamentul in care sta familia Munaf, copiii se asezasera la masa.

    Au sperat ca va fi un pranz mai linistit decat in cele 56 de zile de asteptare. Si poate ca a si fost. Fum de tigara, ziaristi insistand sa-i rupa o declaratie... Georgette Munaf s-a ferit sa mai raspunda, iar televizorul, care cu o zi in urma avea sonorul fixat la maximum, ieri era inchis.

    CERCETAT PENTRU AFACERI
    Dupa eliberarea celor patru, procurorul general Ilie Botos ne-a declarat ca problemele legate de rapire sunt in continuare gestionate exlusiv de celula de criza. "In acest moment procurorii Parchetului General investigheaza numai aspecte colaterale, activitati infractionale de alta natura", a sustinut Botos. De asemenea, acesta a confirmat faptul ca Munaf este pus sub invinuire, dar intr-o cauza care nu are legatura cu rapirea jurnalistilor, ci cu afacerile in care a fost implicat alaturi de Omar. Situatia lui Munaf in cazul rapirii din Irak este inca incerta. In ancheta ce se va desfasura el poate fi parte vatamata sau faptuitor daca se va dovedi ca a avut vreo legatura cu sechestrarea celot trei jurnalisti. "Mohamad Munaf nu are nici un mandat de arestare preventiva emis pe numele sau, el este doar cercetat intr-o cauza economica". Botos a mai sustinut ca jurnalistii "sunt parti vatamate in cazul rapirii. Vom discuta cu ei imediat dupa ce isi vor reveni din socul pe care l-au suferit." (Miruna Pasa)

    INTERVIURI SUPLIMENTARE
    Mohamad Munaf va ramane la Bagdad pentru a fi interogat in continuare, intrucat, dupa interviurile preliminare de duminica si luni dimineata, s-a ajuns la concluzia ca acesta detine "informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak". Precizarea a fost facuta, ieri, de Ambasada SUA la Bucuresti, intr-un comunicat de presa. "Astfel, s-a hotarat ca acesta sa ramana acolo pentru continuarea interogarilor, fiind retinut de fortele multinationale in Bagdad. Dl. Munaf va ramane in custodia acestora pentru interviuri suplimentare", se arata in comunicatul ambasadei.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment munaf