x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un nou virus care afectează bărbații se răspândește în lume. „Variola maimuței”, depistată în Europa, SUA și Canada

Un nou virus care afectează bărbații se răspândește în lume. „Variola maimuței”, depistată în Europa, SUA și Canada

de Monica Cosac    |    20 Mai 2022   •   08:00
Un nou virus care afectează bărbații se răspândește în lume. „Variola maimuței”, depistată în Europa, SUA și Canada

Oamenii de știință și autoritățile sanitare sunt din nou în alertă după ce câteva focare de „variola maimuței” - un virus rar, care de obicei este întâlnit doar în Africa – au fost depistate, în câteva zile, în mai multe țări din Europa, Statele Unite și Canada.

Agenția britanică pentru securitate sanitară (UKHSA) a fost prima autoritate din Europa care a raportat public un caz de „variola maimuței” pe 7 mai, la o persoană care venise recent din Nigeria, iar până ieri au fost confirmate nouă cazuri în Marea Britanie. Ultimii pacienți depistați nu au călătorit, astfel că specialiștii UKHSA vorbesc deja despre o „dobândire a infecției prin transmitere comunitară”. 

Oficialii din domeniul sănătății din Canada investighează mai mult de 20 de cazuri de suspiciune de monkeypox („variola maimuței”), iar autorităţile din SUA au anunţat că au detectat un prim caz cu această boală rară, la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării) și care a călătorit recent în Canada. 

Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a confirmat miercuri că este vorba de variola maimuţei și analizează dacă este legat de cazurile din Europa, unde în prezent sunt mai multe focare.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală a fost detectată în Portugalia la peste 20 de cazuri suspecte în regiunea Lisabonei, dintre care cinci au fost confirmate, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia, într-un comunicat de presă. „Aceste cazuri, majoritatea tineri, toţi bărbaţi, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară, citată în presa internațioală. Pe de altă parte, autoritatea portugheză nu a spus dacă bărbații au avut un istoric de călătorie în Africa sau orice legătură cu cazuri recente în Marea Britanie sau în altă parte.

Și Spania a emis o alertă, anunțând 23 de cazuri suspecte până miercuri seara. Toate cazurile suspecte erau ieri în curs de testare. Ziarul El Pais a citat-o ​​pe șefa de sănătate publică din regiunea Madrid, Elena Andradas, spunând că „22 din cele 23 de cazuri suspecte au raportat că au întreținut relații sexuale cu alți bărbați în ultimele săptămâni”.

Primul caz din Europa, confirmat în Marea Britanie

Primul caz de monkeypox din Europa a fost raportat public, pe 7 mai, de Agenția britanică pentru securitate sanitară (UKHSA), la o persoană care sosise recent în Marea Britanie din Nigeria. 

Iar în doar două săptămâni, Regatul Unit a ajuns la nouă cazuri de infectare, ultimele două fiind confirmate pe 18 mai, unul în Londra și unul în sud-estul Angliei. 

Dacă primul pacient depistat în Marea Britanie cu această boală călătorise recent în Africa, iar medicii au presupus că acolo a contractat infecția, cele mai recente cazuri „nu au legături de călătorie cu o țară în care monkeypox-ul este endemic, deci este posibil să fi dobândit infecția prin transmitere comunitară”, au precizat experții UKHSA. 

De asemenea, spun ei, „cele 2 cazuri noi nu au legături cunoscute cu cazurile confirmate anterior anunțate pe 16, 14 și 7 mai”.

Deși variola maimuței nu a fost descrisă anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, boala poate fi transmisă prin contact direct în timpul sexului, iar cazurile recente au fost depistate „predominant la homosexuali, bisexuali sau bărbați care fac sex cu bărbați (MSM)”.

Virusul se răspândește, în general, prin contact strâns cu o persoană infectată sau contact cu îmbrăcăminte sau lenjerii de pat utilizate de către o persoană cu această boală virală, iar UKHSA sfătuiește toate persoanele să fie atente la orice erupții sau leziuni neobișnuite pe orice parte a corpului lor, în special organele genitale, și să contacteze medicul. 

„Îndemnăm în special bărbații care sunt homosexuali și bisexuali să fie conștienți de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală dacă au nelămuriri”, a declarat dr. Susan Hopkins, consilierul medical șef al agenției UKHSA.

„Variola maimuței” este o rudă a variolei, boală care a fost eradicată în 1980, dar este mai puțin transmisibilă, provoacă simptome mai ușoare și este mai puțin mortală. Afecțiunea durează de obicei între două și patru săptămâni, iar simptomele pot apărea oricând între 5 și 21 de zile după infecție.

Care sunt simptomele

Simptomele variolei maimuţei sunt similare variolei deja eradicate, deşi mai uşoare. Astfel, inițial apar: febră, durere de cap, dureri musculare, de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane şi epuizare. De asemenea, apare o erupţie cutanată mai întâi pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal pe mâini, picioare și organele genitale. Potrivit specialiștilor britanici, erupția cutanată trece prin diferite etape și poate arăta ca varicela sifilisul sau herpesul, înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care cade mai târziu.

Primul caz uman de monkeypox a fost înregistrat în 1970, în Congo. De atunci, au fost raportate cazuri în 11 țări africane: Benin, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Gabon, Coasta de Fildeș, Liberia, Nigeria, Republica Congo, Sierra Leone și Sudanul de Sud.

Potrivit CDC, primul focar raportat în afara Africii a fost legat de importul de mamifere infectate în 2003 în SUA. Mai recent (în 2018 și 2019), 4 turiști (2 din Marea Britanie și câte unul din Israel și Singapore), toți cu istoric de călătorie în Nigeria, au fost diagnosticați cu această boală, în urma unui focar mare acolo. 

×
Subiecte în articol: Variola maimuței monkeypox