A avea stil înseamnă a fi capabil să realizezi un ansamblu al înfăţişării individuale original şi de o oarecare calitate.
Muzeul Cotroceni - O impresionantă colecţie de costume de epocă
A avea stil înseamnă a fi capabil să realizezi un ansamblu al înfăţişării individuale original şi de o oarecare calitate.
Două expoziţii neobişnuite au fost deschise de la 21 mai marelui public şi vor putea fi vizitate pînă la 22 iulie numai în grup organizat, la Muzeul Naţional Cotroceni: “Modă şi veşminte la Curtea Regală a României” şi “Familia Regală din România în cărţi poştale ilustrate”.
În luna iulie se vor împlini 70 de ani de la trecerea în nefiinţă a Reginei Maria a României (1875-1938), iar prin organizarea acestor expoziţii Muzeul Naţional Cotroceni doreşte să readucă în memoria celor de azi un aspect important al personalităţii acesteia: pasiunea pentru modă şi veşminte.
Pasiune. Încă din tinereţe, Regina Maria a urmărit şi chiar a reuşit să-şi creeze un stil propriu şi să fie în pas cu moda vremii. A apelat la cei mai cunoscuţi creatori de modă din epocă: Paul Poiret, Jean Patou, Redfren, Cheruite, Gabrielle Chanel, ieşind în evidenţă prin toaletele pe care le-a purtat în diverse ocazii şi care erau în marea lor majoritate de bun gust şi de foarte mare calitate. În cadrul expoziţiei pot fi admirate obiecte de vestimentaţie şi accesorii care au aparţinut Reginei, precum o mantie cu motive naţionale, costum popular şi alte cîteva piese din costumele populare, uniforma de colonel de Roşiori a regimentului IV Roşiori, md. 1895, o pereche de botine din mătase şi un evantai din pene de struţ, dar şi obiecte de vestimentaţie care au aparţinut celorlalţi membri ai familiei regale. Expoziţia este îmbogăţită de cîteva accesorii care au aparţinut primei familii regale a României – Regele Carol I şi Regina Elisabeta – batiste şi şerveţele cu monograma Regelui Carol I, parură cu mărgele, tocă, floare de piept, fundă cu floare pentru rochie şi cordon, purtate de Regina Elisabeta la nunta de argint, ca şi o maramă şi o rochie de catifea. Curtea Regală era formată şi din oamenii care deserveau, iar în expoziţie sînt reprezentate şi veşminte purtate de valeţi, jupînese. Expoziţia “Modă şi veşminte la Curtea Regală a României” este un proiect comun al Muzeului Naţional Cotroceni şi al Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, la care s-au alăturat Arhivele Naţionale ale României, doamna profesor Adina Nanu, care deţine o impresionantă colecţie de costume de epocă, şi Complexul Muzeal Naţional Moldova – Iaşi, încercînd astfel să reconstituie un aspect al vieţii cotidiane de la Curtea Regală a României între 1866 şi 1930 şi să readucă în contemporaneitate parfumul unei epoci pline de fast şi strălucire.
Cărţi poştale ilustrate. Cea de-a doua expoziţie se doreşte o continuare a expoziţiilor de cartofilie din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni şi prima dintr-o suită dedicată familiei regale române, cuprinzînd imagini din perioada Regilor Carol I de Hohenzollern, Ferdinand şi Carol al II-lea. Cărţile poştale, ca şi fotografia surprind diverse etape, precum intrarea în societate, gustul pentru natură, dragostea pentru animale. Cartea poştală este, aşadar, un mijloc de comunicare, o mărturie a timpului, o urmă a trecutului, este istorie.