x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Valul reinfectărilor. Subvarianta BA.5, „cea mai rea versiune a virusului”

Valul reinfectărilor. Subvarianta BA.5, „cea mai rea versiune a virusului”

de Monica Cosac    |    12 Iul 2022   •   08:00
Valul reinfectărilor. Subvarianta BA.5, „cea mai rea versiune a virusului”

Aproape 15.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămână, dublu față de săptămâna precedentă, iar circa 20% dintre acestea sunt reinfectări.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, responsabilă de accelerarea din nou a pandemiei este subvarianta BA.5 a tulpinii Omicron, pe care unii oameni de știință au catalogat-o ca fiind „cea mai rea versiune a virusului”. Pe fondul acestei creșteri, începând de azi, vor fi reluate raportările zilnice privind evoluția pandemiei de COVID-19 în România.

România este în a patra săptămână de creștere a infectărilor cu SARS-CoV-2, numărul cazurilor noi dublându-se acum la fiecare șapte zile. „În ultimele trei săptămâni am avut o dublare săptămânală a numărul de cazuri, de la aproape 4.000, la 7.700 săptămâna trecută, iar acum 14.943”, a anunțat, ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizând că este „un trend așteptat”. „Opinia noastră e că această creștere va mai dura circa patru-cinci săptămâni, până la jumătatea lunii august, după care probabil numărul de cazuri se va stabiliza și o să vedem când începe să se reducă”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Autoritățile sanitare vor relua raportările zilnice ale cazurilor noi și spitalizărilor, însă vor să mențină vaccinarea anti-COVID la medicii de familie, combinat cu câteva spitale mari, spune ministrul Rafila, care le-a recomandat românilor să folosească masca de protecție.

În ceea ce privește redeschiderea centrelor de testare, promisă de la începutul săptămânii trecute, ministrul Rafila nu a dat niciun termen, pentru că deocamdată „nu este o urgență”.

Potrivit ministrului Sănătății, subvarianta BA.5 a tulpinii Omicron este responsabilă de accelerarea din nou a pandemiei.

„Are cea mai mare capacitate de evadare imună”

De altfel, toate valurile de infectări COVID pe care vedem în prezent în mai multe țări din Europa și în Statele Unite sunt generate de BA.5, care devine rapid dominantă din cauza caracterului său evaziv.

„Subvarianta Omicron BA.5 este cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o”, a spus Eric Topol, profesor de medicină moleculară și fondatorul Institutului Scripps Research din Statele Unite, care urmăreşte îndeaproape evoluţia pandemiei. 

Potrivit omului de știință, această subvariantă are cea mai mare capacitate de evadare imună pe care spune că a văzut-o până acum pentru o versiune a virusului, precum și „o transmisibilitate sporită, cu mult dincolo de Omicron (BA.1) și de alte variante ale familiei Omicron pe care le-am văzut (inclusiv BA.1.1, BA.2, BA.2.12.1 și BA.4)”. Mai mult, spune Topol, din punctul de vedere al capacității de a infecta celulele, subvarianta BA.5 este mai asemănătoare cu Delta decât cu celelalte variante Omicron, familia din care face parte. 

O altă similitudine a subvariantei BA.5 cu Delta, subliniată de omul de știință american, este prezența unor încărcături virale mari care persistă perioade foarte lungi, adesea depășind 10 zile. Asta în timp ce ghidurile de gestionare a infectărilor cu SARS-CoV-2, adoptate de mai multe țări odată cu apariția tulpinii Omicron, recomandă o perioadă de 5-7 zile de izolare.   

„Poate vă amintiți termenul «Deltacron» folosit prematur cu multe luni în urmă în pandemie, dar pentru BA.5 capacitatea de a infecta celulele este mai asemănătoare cu Delta decât familia anterioară de variante Omicron”

Prof. Eric Topol, fondatorul Institutului Scripps Research, SUA

Anticorpii dobândiți de oameni prin vaccinuri sau prin infectări anterioare cu COVID-19 oferă o protecţie limitată împotriva BA.5, astfel că valul 6 ar putea fi un val al reinfectărilor.

Virusul, mai rapid decât producătorii de vaccinuri 

Specialiștii spun că vaccinarea rămâne o armă importantă împotriva virusului, chiar dacă nu mai este atât de eficientă în oprirea infecţiilor cu noile variante.

În ceea ce priveşte perspectiva apariţiei unui vaccin anti-COVID adaptat la noile variante care provoacă aceste valuri pandemice, producătorii spun că boosterul ar putea fi gata în această toamnă. Însă nu există nicio garanţie că peste trei-patru luni aceste ultime subvariante vor fi în continuare dominante. Virusul nu numai că evoluează, ci o face cu o viteză remarcabilă și poate depăşi continuu vaccinurile, avertizează epidemiologii.

„Mă tem că, până când vom avea un vaccin pentru BA.5, vom avea BA.6 sau BA.7. Acest virus continuă să ne păcălească”, a declarat Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Washington University din St. Louis, citat de Washington Post.

Europa recomandă doza 4 de vaccin 

În contextul creșterii numărului de infecții și spitalizări în majoritatea țărilor din Europa, agențiile de sănătate ale Uniunii Europene au recomandat, ieri, un al doilea rapel de vaccin anti-COVID pentru toate persoanele de peste 60 de ani, precum și pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical. „Astăzi, ECDC și EMA vor recomanda un rapel suplimentar pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili”, a declarat, ieri, comisarul Stella Kyriakides, referindu-se la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și la Agenția Europeană pentru Medicamente. 

Potrivit acesteia, „este crucial ca toate persoanele de peste 60 de ani și toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru a doua doză de rapel cât mai repede posibil”.

EMA și ECDC au recomandat, încă din luna aprilie, o a doua doză de booster, însă doar pentru persoanele de peste 80 de ani și pentru cele mai vulnerabile.

×