x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Variola maimuței a depășit 13.000 de cazuri. Epidemiolog: „o creștere constantă exponențială uluitoare”

Variola maimuței a depășit 13.000 de cazuri. Epidemiolog: „o creștere constantă exponențială uluitoare”

de Monica Cosac    |    20 Iul 2022   •   07:55
Variola maimuței a depășit 13.000 de cazuri. Epidemiolog: „o creștere constantă exponențială uluitoare”

La numai două luni și jumătate de la depistarea primului caz din Europa, focarul global de variola maimuței a depășit deja 13.000 de infectări în aproape 70 de țări, în condițiile în care, în ultimele cinci decenii, cele mai mari focare înregistrate în zonele endemice nu au depășit câteva sute de cazuri, anual.

Este „o creștere constantă exponențială uluitoare”, spune epidemiologul american Eric Feigl-Ding, care consideră că este timpul ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare urgență de sănătate publică. România a ajuns la 19 cazuri confirmate de variola maimuței, după ce, ieri, Ministerul Sănătății a anunțat un nou caz.

Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 22 de ani, din Bucureşti, care se află în izolare în spital. Starea lui de sănătate este bună, a precizat sursa citată.

„Uitați-vă la creșterea constantă exponențială uluitoare”, a scris pe Twitter dr. Eric Feigl-Ding, epidemiolog de top și economist în domeniul sănătății, alături de un grafic cu evoluția infectărilor cu monkeypox în țările care au raportat cele mai multe cazuri. Potrivit expertului, creșterea acestui focar internațional nu dă semne de încetinire și este „pe cale să atingă 100.000 în august, conform previziunilor anterioare”. 

Datele colectate pe platforma Our World in Data arată că, luni, 18 iulie, numărul de cazuri noi confirmate cu variola maimuței a ajuns la 13.069, la nivel global. Cele mai multe infectări sunt în Spania (2.835), Statele Unite (1.965), Germania (1.924) și Marea Britanie (1.857). 

Acces limitat la testare și tratament

În urma creșterii numărului de cazuri de monkeypox la nivel global, epidemiologul american a declarat că este timpul ca OMS să ia în discuție declararea urgenței sanitare.

În plus, el a spus că răspunsul la variola maimuței nu a fost adecvat, la nivel global, și că lumea nu este pregătită să facă față următoarei pandemii. 

De altfel, mai mulți experți din domeniul sănătății din SUA au avertizat în ultimele zile că variola maimuței ar trebuie luată mai în serios, precizând că cei din comunitățile cu risc continuă să se confrunte cu o ofertă limitată de vaccinuri și cu lipsa accesului la testare, în timp ce persoanele care au contractat virusul s-au străduit să primească tratament.

Unii specialiști au postat pe rețelele de socializare un filmuleț cu o tânără din Statele Unite care povestește cum, vreme de două săptămâni, a încercat în zadar să obțină o testare pentru variola maimuței, deși avea simptome și erupția specifice. În acest timp, ea a fost plimbată de la un medic la altul și trimisă înapoi la locul de muncă, iar unii dintre furnizorii de asistență medicală primară (Primary Care Provider - PCP) au întrebat-o pe pacientă: „Ce este MonkeyPox?”. 

„Este un coșmar complex”, a mai spus dr. Feigl-Ding, „suntem atât de nepregătiți pentru monkeypox încât nici măcar nu este amuzant”.

Anthony Fauci, consilierul medical al lui Joe Biden, a declarat pentru CNN că are convingerea că cifrele reale sunt mai mari și că datele oficiale ar putea fi doar „vârful aisbergului”.

„Cred că fereastra pentru a controla și a limita acest lucru s-a închis probabil. Și, dacă nu s-a închis, cu siguranță începe să se închidă”, a declarat Scott Gottlieb, fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, citat de The Guardian. 

Un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat, ieri, în România. „Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 22 de ani, din Bucureşti. Starea lui de sănătate este bună şi se află în izolare în spital. Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 19 pacienţi”, a anunţat Ministerul Sănătății.

Timp de cinci decenii, mai exact între 1970 și 2019, boala variola maimuței a fost raportată în 10 țări africane, majoritatea în Africa Centrală și de Vest. Chiar și în anii cu cele mai multe cazuri în țările endemice, numărul infectărilor nu a depășit câteva sute, la nivel mondial. 

Comitetul de urgenţă al OMS urmează să se reunească joi pentru a stabili ce măsuri trebuie luate împotriva actualului focar de boală.

UE suplimentează cantitatea de vaccinuri

Luni, Comisia Europeană a anunțat că, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea numărului de cazuri cu „aproape 50% în Uniunea Europeană” într-o săptămână, a cumpărat 54.530 de doze suplimentare din vaccinul împotriva virusului „variola maimuței” dezvoltat de firma daneză Bavarian Nordic. Astfel, numărul dozelor cumpărate în numele ţărilor europene a ajuns acum la 163.620, a precizat executivul european. 

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a declarat că este „îngrijorată de numărul în creştere al cazurilor de variola maimuţei în UE”. „Am reacţionat prompt şi am oferit un răspuns rapid prin intermediul noii Autorităţi UE pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) şi am livrat deja circa 25.000 de doze către şase state membre”, a amintit comisarul european.

Spania, Germania şi Italia au primit câte 5.300 de doze de vaccin, Belgia – 3.040, Suedia şi Portugalia – câte 2.700, iar Irlanda - 1.400. CE a precizat că livrările vor continua în lunile care urmează în statele membre UE.

Din această achiziție centralizată la nivel european, România va primi un număr de doze echivalent cu ponderea populației sale în populația totală a UE.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței