x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zece ani de la moartea mamei, nici o sentinţă încă!

Zece ani de la moartea mamei, nici o sentinţă încă!

de Violeta Fotache    |    03 Aug 2009   •   00:00
Zece ani de la moartea mamei, nici o sentinţă încă!

Ferească Dumnezeu să fii victimă în România! N-ai nici un drept, fiindcă mai întâi de toate sunt drepturile inculpaţilor, şi cei mai mulţi dintre aceştia abuzează de ele. În numele dreptului la apărare, un doctor gălăţean judecat pentru uciderea din culpă a unei gravide, în urmă cu zece ani, a re­u­şit să tergiverseze judecarea procesului, astfel încât nici până azi nu există o sentinţă definitivă care să stabilească dacă este sau nu vinovat. Familia victimei a ajuns la limita răbdării.



O banală operaţie de cezariană, efectuată în seara zilei de 19 septembrie 1999, la Spitalul Judeţean "Sf.Apostol Andrei" din Galaţi, i-a adus moartea mamei Zenovia Dragomir, 38 de ani, de loc din Slobozia Conachi. După ce fătul a fost extras viu, ghinionista femeie şi-a găsit momentul potrivit să facă un stop cardiorespirator pe masa de operaţie, chiar când anestezistul era plecat din sala de operaţie pentru niscaiva treburi mai importante, cum ar fi claca la telefon sau vorbitul cu colegii.

Pentru ca anestezistul să revină în sala de operaţii, după 10-12 minute de lipsă, a fost nevoie ca medicul să fie chemat de două ori insistent. Prea târziu însă. Decesul nu a fost anunţat nici la raportul pe spital, nici la cel de gardă al secţiei ATI, iar fişa pacientei a stat în fişetul directorului multă vreme alături de alte 618 foi de observaţie ale decedaţilor din anii 1998, 1999 şi 2000. Care foi ar fi trebuit în mod normal să stea frumos în arhivă. Întâmplător, anestezistul despre care vorbim, doctorul Mihai Stoica, era în acea vreme şi directorul spitalului. Cazul a fost investigat de Colegiul Medicilor şi de Parchet şi se află de o grămadă de vreme în cercetare judecătorească.


ANESTEZISTUL A PĂRĂSIT BOLNAVA PE MASA DE OPERAŢIE
"Pacienta a fost anesteziată de dr Stoi­ca, apoi a fost incizată de dr Ţapliuc şi dr Nichita. După câteva minute de la începerea operaţiei, dr Stoica a primit un telefon, părăsind astfel sala de operaţie. Din punct de vedere operator, totul a decurs normal până în momentul efectuării peritonizării în bursă, când pacienta intră în stop cardiorespirator, pe aparat apărând linia izo-electrică şi semnalul sonor. În acel moment, dr Ţapliuc începe resuscitarea cardiacă (masaj extern şi intern), eu fiind trimisă după dr Stoica. Ajungând la ATI, am aşteptat aproximativ 1-2 minute până când uşa a fost deschisă, întrebând unde îl pot găsi pe dr Stoica. În cabinet, dr Stoica discuta cu dr Beznea.

L-am anunţat să vină urgent în sala de operaţie, pentru că sunt probleme. Deşi îi precizasem că este urgenţă, dr Stoica mai rămâne preţ de câteva minute de vorbă cu dr Beznea. Când am revenit însoţită de dr Stoica, starea pacientei era aceeaşi, dr Ţapliuc efectuând încă masajul cardiac. După ce decesul a fost declarat, dr Stoica i-a sugerat dr Ţapliuc să lase plaga deschisă", a declarat asistenta medicală Nicoleta-Mirela Lupitu, care a fost de serviciu la data de 19 septembrie 1999, tura dintre orele 15:00-23:00.


A LIPSIT 10 MINUTE, DEŞI A FOST CHEMAT DE DOUĂ ORI

"În timpul efectuării unei simple operaţii de cezariană a numitei Dragomir Zenovia din comuna Slobozia Conachi, internată cu Foaia de Observaţie nr. 35176 din 19 septembrie 1999, după extragerea unui făt viu şi miorafie, pe masa de ope­raţie s-a produs un stop cardiorespirator. În acel moment, medicul anestezist - dr Stoica Mihai, care supraveghea cazul - nu se afla în sala de operaţie. A fost chemat de două ori şi avertizat asupra gravităţii cazului perioadă aproximativ de 10-12 minute, timp în care bolnava a fost resuscitată prin masaj cardiac transtoracic şi transdiafragmatic de subsemnatul şi intubată de asistenta din serviciul de anestezie. La sosirea în sală a medicului anestezist, bolnava era decedată, cu toate eforturile echipei constatându-se decesul", a declarat doctorul Cosma Ţapliuc, medic primar şef Secţie Obstetrică Ginecologie, la Colegiul Medicilor - Galaţi.
MAI ÎNTĂI AU TĂCUT... DE FRICĂ, APOI L-AU TURNAT PENTRU A SE APĂRA
"Ţineam legătura cu blocul de naşteri. Era duminică seara. Am întrebat de soţia mea şi nimeni nu-mi spunea nimic. Toţi care deschideau uşile se ascundeau. Până la urmă, doctorul Ţapliuc mi-a spus că a murit, dar abia pe la 11 fără 20 de minute, noaptea, deşi ea murise de la 8 fără 10. Probabil pentru că le-a fost frică de reacţia mea.

Pe moment, nici nu mai ştiam ce-i cu mine, apoi, la câteva zile, dr Ţapliuc mi-a spus că nu e vina lui. Nu mi-a spus atunci că Stoica a fost de vină, fiindcă, am aflat apoi, îi era frică să nu-l dea afară, că Stoica era directorul spitalului. Atunci era partidul lui la putere, el tăia, el spânzura. Aşa a şi reuşit să treacă în certificatul medico-legal că soţia mea a făcut embolie pulmonară. Eu am aflat mult mai târziu că anestezistul părăsise pacienta în timpul operaţiei, chiar de la Colegiul Medicilor", ne-a declarat Stan Dragomir, bărbatul femeii decedate.

"La şase luni de zile am aflat că o pacientă a murit la anestezie, întrucât cazul nu a fost prezentat nici la raportul pe spital, nici la cel de gardă a Secţiei ATI. Toată lumea şi-a ţinut gura, dar după şase luni cazul a fost înaintat colegiului de către operator, dr Ţapliuc, martor esenţial, pe care făptaşul, în încercarea de a şterge urmele şi în calitate de director, a încercat să-l pensioneze. Aşa a apărut pe firmament cazul Dragomir", ne-a declarat prof. dr Nicolae Bacalbaşa, şeful Clinicii ATI din cadrul Spitalului Judeţean "Sf. Apostol Andrei".


MEDICUL ANESTEZIST, SANCŢIONAT CU VOT DE BLAM
"Se conta pe o naştere normală şi s-a făcut o probă de naştere, însă aceasta a fost negativă, astfel că s-a hotărât o naş­te­re prin cezariană. S-a chemat medicul anestezist de gardă, i-a făcut rahia­nes­te­zia personal, s-a extras nou-născutul, i s-a făcut histerorahia, iar în momentul peritonizării s-a constatat că sângele şi-a mo­di­ficat culoarea şi concomitent o agitaţie a asistentelor de la capul pacientei. În clipa în care a ridicat capul, dl dr Ţapliuc a constatat că medicul anestezist lipsea.

Pa­ci­enta a făcut stop cardiorespirator şi con­comitent cu manevrele de masaj cardiac extern şi intern (abdomenul era deschis şi a putut introduce mâna să facă masaj intern) s-a trimis asistenta după medicul anestezist, între timp fetele de la anestezie au intubat pacienta, s-a mai trimis o asistentă după medicul anes­te­zist, care în cele din urmă a apărut. Me­di­cul anestezist şi-a început manevrele de resuscitare concomitent cu masajul cardiac intern (dr Ţapliuc îşi aminteşte că la un moment dat a obosit şi a rugat-o pe colega dânsului să continue), s-au făcut toate manevrele posibile, chiar şi şocuri electrice, după care pacienta s-a declarat decedată", se menţionează în procesul-verbal al şedinţei de Consiliu a Colegiului Medicilor Galaţi, din data de 24 noiembrie 2000, ca spicuiri din declaraţia dată de doctorul operator Ţapliuc.

În aceeaşi şedinţă, acesta a fost întrebat dacă poate spune cauza morţii pacientei, având în vedere vasta experienţă pe care o are. "Dl dr Ţapliuc răspunde că decesul s-a datorat unui stop respirator legat de anestezie (rahianestezie). Domnia sa declară că asemenea cazuri s-au mai întâmplat, însă de rahianestezie nu se moare dacă medicul anestezist se află la capul pacientei." Membrii Consiliului au apreciat că "există accidente în rahianestezie, dar nu era culpă medicală dacă anestezistul se afla tot timpul la capul pacientei".

Colegiul Medicilor Galaţi, Comisia de Disciplină şi Jurisdicţie Profesională, a apreciat că "din raportul medico-legal nu reiese cauza directă a morţii, nefiind argumente pentru embolie masivă pulmonară", cum s-a încercat să se susţină, şi a reţinut culpa medicală a doctorului Stoica. Potrivit legii, medicul anestezist nu poate pleca de lângă pacient decât dacă are probleme de sănătate sau dacă are un caz mult mai grav. Cum nu a fost vorba despre nici una din aceste situaţii, cu unanimitate de voturi, doctorul Stoica a fost sancţionat cu vot de blam, situaţie în care el nu mai putea îndeplini funcţia de director de spital. Verdictul a rămas definitiv şi în urma contestaţiei făcute de anestezist la Comisia Superioară de Disciplină.
32 DE TERMENE, ŞI PROCESUL TOT NU S-A FINALIZAT
"Este incredibil. De două ori a primit NUP (n.r. - neînceperea urmăririi penale) de la Parchet. Abia după ce am făcut plân­ge­re împotriva rezoluţiei de NUP s-a so­lu­ţi­onat cu trimi­terea în judecată a doctorului Stoica. Dar s-a întâmplat abia în anul 2006, la şapte ani de la moartea vic­ti­mei. De atunci este judecat pentru uci­de­re din culpă. Vedeţi, sistemul este de aşa natură, încât permite tergiversarea.

S-au dat 32 de termene până acum. Timpul a trecut ba cu ridicarea unor excepţii de neconstituţionalitate, blocând dosarul aproape opt luni, ba cu termene pierdute pentru incompatibilitatea ju­de­că­torului. Şi nu ştiu cum se făcea că do­sa­rul era repartizat tot aceluiaşi judecător incompatibil, vreo patru termene. Apoi a tot schimbat avocaţii. Chiar şi acum, când procesul a ajuns în faza concluziilor pe fond, după trei ani, s-a acordat termen în septembrie pentru ca noul lui apărător să poată studia dosarul.

Pro­babil că doctorul ur­mă­reşte să intervi­nă prescripţia, mo­ment care se va produce undeva în cursul anului 2011. Şi gândiţi-vă că în trei ani nu s-a terminat nici judecata pe fond, dar dacă mai socotim şi apelul şi recursul, până la o sen­tin­ţă definitivă cât mai aşteptăm? În septembrie se fac deja 10 ani de când a murit pacienta! Probabil că, dacă doctorul va scăpa de penal, vom ră­mâne doar cu latura civilă. Sperăm să se termine odată! Noi am cerut 150 de euro pe lună pensie pentru amândoi copiii care au rămas fără mamă, până la îm­pli­nirea vârstei de 18 ani, daune morale în valoare de 300 milioane de lei şi daune materiale", ne-a declarat avocatul Rizea, apărătorul familiei mamei decedate.


INCULPATUL SE CONSIDERĂ VICTIMĂ
Potrivit poziţiei exprimate în timpul cercetării disciplinare, dr Stoica nu re­cu­noaş­te sancţiunea care i s-a aplicat ca fi­ind emanată de o comisie legal înfiinţată şi nu recunoaşte nici culpa medicală care i-a fost reţinută. Se consideră "vânat" la instigarea unui om şi pedepsit pentru ac­tivitatea de director, şi nu cea de medic. Contactat pentru a-şi spune punctul de ve­dere, doctorul Mihai Stoica a refuzat să comenteze în vreun fel acuzaţia de uci­de­re din culpă: "Nu am nici un punct de ve­de­re atât timp cât e un proces pe rol!". Acu­zat de familia victimei că încearcă să scape de răspundere, tergiversând procesul, doctorul Mihai Stoica a exclamat sec: "Să dea în judecată justiţia!".

×
Subiecte în articol: special malpraxis ucidere din culpa