x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziua Franţei, in culorile Europei

Ziua Franţei, in culorile Europei

de Carmen Plesa    |    Costin Anghel    |    15 Iul 2007   •   00:00
Ziua Franţei, in culorile Europei
Sursa foto: CLEMENS BILAN/

In premieră, la sărbătoarea de 14 iulie, pe Champs Elysées au defilat detaşemente militare din toate ţările membre UE.

Au onorat ieri ziua Franţei şi 35 de militari romăni din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazu", care au defilat pe Bulevardul Champs Elysées din Paris. A fost prima dată cănd un detaşament al Armatei Romăniei a participat la parada tradiţională organizată de 14 iulie, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Premieră - militarii romăni au defilat pe sub Arcul de Triumf la Paris

In premieră, la sărbătoarea de 14 iulie, pe Champs Elysées au defilat detaşemente militare din toate ţările membre UE.


Au onorat ieri ziua Franţei şi 35 de militari romăni din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazu", care au defilat pe Bulevardul Champs Elysées din Paris. A fost prima dată cănd un detaşament al Armatei Romăniei a participat la parada tradiţională organizată de 14 iulie, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Pănă in acest an, la eveniment era prezent doar Drapelul de luptă al Regimentului de Gardă. Subunitatea romănească a defilat in uniformele "Alexandru Ion Cuza" şi a fost condusă de locotenent-colonelul Ivan Răileanu. Militarii noştri s-au antrenat in mod special pentru această festivitate la care au luat parte, potrivit AFP, 62 de avioane, 4.200 de militari şi poliţişti, 240 de membri ai gărzii republicane călare şi 400 de vehicule.

EURO-DEFILARE. In premieră pentru Ziua Franţei, in acest an au trecut pe sub Arcul de Triumf detaşamente armate ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, intr-o "euro-defilare" pe care şi-a dorit-o preşedintele Sarkozy. Acesta a coborăt din tribuna oficială pentru a saluta trecerea detaşamentelor celor 27 de ţări din UE, alături de preşedintele Comisiei europene José Manuel Barroso, de premierul portughez José Socrates, care asigură in acest moment preşedinţia UE, de preşedintele Parlamentului european - Hans-Gert Pöttering şi de şeful diplomaţiei europene, Javier Solana.

"A fost magnific să văd drapelele tuturor celor 27 de naţiuni europene", a spus Sarkozy, explicănd că trupele care au defilat pe Champs Elysées "erau un simbol al unităţii şi păcii".

BAL LA CIŞMIGIU. In Romănia, Ziua Naţională a Franţei a fost sărbătorită prin "Balul de 14 iulie", care s-a ţinut in parcul Cişmigiu din Capitală, in prezenţa Excelenţei Sale ambasadorul Franţei, Hervet Bolot, aflat la sfărşit de mandat in Romănia. Manifestarea a fost precedată de o recepţie, eveniment la care au ţinut discursuri preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi reprezentantul diplomatic francez. Preşedintele a felicitat poporul francez şi pe preşedintele Nicholas Sarkozy. De asemenea, Băsescu a făcut referire la relaţia specială dintre cele două ţări.

Premierul Tăriceanu a vorbit in discursul său de "prietenii noştri de suflet", francezii. Firmele franţuzeşti nu au fost uitate de Tăriceanu, premierul spunănd că acestea contribuie la creşterea increderii investitorilor in mediul investiţional romănesc.

După terminarea discursurilor, orchestra folclorică condusă de Gheorghe Zamfir a interpretat imnurile Franţei şi Romăniei. La recepţie au fost prezenţi reprezentanţi ai Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti precum şi alţi reprezentanţi de seamă ai clasei politice romăneşti. La ora 19:30 a inceput Balul, eveniment ce a conţinut, printre altele, un concurs de dans cu premii surpriză. Pe invitaţi i-a aşteptat la finalul manifestării un foc de artificii, aşa cum se cuvine unei zile de excepţie.

×
Subiecte în articol: eveniment franţei