x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport 6 luni si jumatate

6 luni si jumatate

05 Noi 2004   •   00:00

Federatia engleza de fotbal a fost blanda cu Adrian Mutu

Atat are de stat in afara gazonului internationalul roman, incepand de ieri. Comisia de Disciplina a FA l-a suspendat pe Mutu, pentru consum de substante interzise, pana pe 18 mai 2005. La aflarea verdictului, fotbalistul si-a cerut scuze fata de cei care au crezut in el, promitand ca va incepe o viata noua.
DELIA GOMOESCU

Adrian Mutu s-a prezentat ieri la ora 12:30 (ora Romaniei) la sediul Federatiei Engleze de Fotbal din Soho Square. Jucatorul roman a fost insotit de impresarul Victor Becali si de psihologul Peter Kay de la Sporting Chance Clinic, cel care s-a ocupat de consilierea fotbalistului inca de la inceputul scandalului.

AUDIERE. Mutu a ales sa apara in fata judecatorilor intr-o tinuta foarte eleganta. Imbracat intr-un costum gri, cu cravata bleu, "Briliantul" a incercat prin infatisarea sa sa-i induplece pe membrii Comisiei de Disciplina. Si a reusit. Dupa aproximativ 5 ore de dezbateri, oficialii englezi i-au dat o pedeapsa apropiata de cea minima: 7 luni de suspendare. Pentru ca sanctiunea a intrat in vigoare pe 25 octombrie, data primei audieri si va lua sfarsit pe 18 mai 2005, perioada in care Mutu va sta departe de gazon este in realitate si mai scurta. In afara de interdictia de a juca, "Briliantul" a mai fost amendat cu suma de 20.000 de lire sterline. Pe toata perioada suspendarii el va fi obligat sa urmeze programul de reabilitare pe care deja l-a inceput, iar FA isi rezerva dreptul de a-l supune oricand controalelor antidoping.

INDULGENTA. Mutu s-a ales cu o pedeapsa redusa pentru ca si-a recunoscut greseala si a inceput sa urmeaze un program de reabilitare. In plus, FA a luat in calcul faptul ca suspendarea fotbalistului roman nu putea sa fie mai mare decat cea de opt luni primita de Rio Ferdinand, care nu s-a prezentat la un test antidoping.

NATIONALA. In privinta echipei nationale, Mutu va pierde trei meciuri din preliminariile CM 2006: Armenia - Romania, Romania - Olanda si Macedonia - Romania.

PRIMA REACTIE

"Fotbalul a fost viata mea. Fotbalul este cel care a facut ca numele meu sa nu fie unul oarecare. Fotbalul este cel care mi-a adus celebritatea. Fotbalul este cel care m-a facut sa cuceresc lumea. Iar eu am gresit fata de el si mai ales fata de cei care au crezut in mine. Imi cer iertare in fata lor. Sunt gata sa le castig din nou increderea. Sunt gata sa o iau de la capat. Nu pot sa traiesc in afara terenului de fotbal! E sansa mea sa le demonstrez tuturor ca n-am ajuns intamplator Adrian Mutu. De aici inainte, pentru mine exista o singura cale: cea a jucatorului profesionist, calea performantei, vreau sa le arat tuturor ca n-am apucat sa spun in fotbal tot ce aveam de spus. Fotbalul a fost viata mea. Iar de acum inainte, cu atat mai mult, fotbalul o sa fie viata mea" - Adrian Mutu

PROGRAMUL NAtIONALEI DUPa REVENIREA LUI MUTU:
  • 4 iunie 2005: Olanda - Romania
  • 8 iunie: Romania - Armenia
  • 17 iunie: Romania - Andorra
  • 3 septembrie: Romania - Cehia
  • 8 octombrie: Finlanda - Romania
  • GENERALUL
    Selectionerul Anghel Iordanescu (foto) a spus ca este multumit de faptul ca Mutu nu a primit o pedeapsa foarte mare. "Dincolo de gravitatea situatiei, suspendarea nu este una foarte mare si asta ma bucura, mai ales in perspectiva meciurilor de anul viitor impotriva principalelor contracandidate la calificare. Totusi, cred ca greul de abia acum incepe pentru Mutu, fiindca el va trebui sa-si gaseasca o echipa", a spus Iordanescu. La randul sau, Mircea Sandu a spus ca Mutu va avea sprijinul jucatorilor si al Federatiei. "Adi va avea in tot acest timp sprijinul nostru. Are nevoie de o pregatire dirijata pentru ca sa-si poata continua cariera".

    DRAGOMIR
    Presedintele LPF, Dumitru Dragomir (foto), considera ca suspendarea de primita de Mutu este mare, dar crede ca aceasta ii va prinde bine. "Va fi bun de joc pentru echipa nationala intr-un timp scurt. Urmeaza pauza de iarna de trei luni, cand nu se joaca nicaieri. Pentru el va fi o vacanta mai lunga", a spus Dragomir. El a precizat ca Chelsea a facut o mare greseala pentru ca i-a reziliat contractul jucatorului inainte de verdictul FA. "Chelsea a luat plasa, trebuia sa astepte decizia federatiei. Au crezut ca va fi suspendat doi ani, insa s-au inselat. Acum se va judeca in instanta cu cei de la Chelsea pana ii creste barba lui Mourinho".

    FRF
    Forul condus de Mircea Sandu (foto) a anuntat printr-un comunicat ca Adrian Mutu a fost invitat sa insoteasca echipa nationala la Erevan, pe 17 noiembrie la meciul Armenia - Romania, din preliminariile CM 2006. "Reprezentativa noastra are nevoie de el, tot asa cum si el are nevoie de echipa nationala si de fotbal", se arata in comunicat. FRF a salutat decizia FA: "Orice om care a gresit are dreptul la o a doua sansa. Nu ne putem exprima decat satisfactia ca FA i-a acordat aceasta sansa. Spre deosebire de clubul Chelsea, care, cum insasi presa engleza a subliniat, «a actionat intr-un spirit neanderthalian»".

    SPIRIDON MUTU A AFLAT DECIZIA PRIN SMS
    Aflat acasa, la Pitesti, Spiridon Mutu a primit decizia forului de la Londra printr-un SMS pe care i l-a trimis fiul sau. Tatal internationalului roman a parut oarecum usurat: "O pedeapsa ramane o pedeapsa, indiferent de cat de mica sau de mare ar fi. Totusi, avand in vedere ca fapta in sine putea fi considerata mai grava, iar suspendarea mai mare, e foarte bine. Decizia am aflat-o de la Adi, care mi-a trimis un SMS. Mi-a spus sotia mea, pentru ca dupa aceea am vorbit si cu ea, ca a vrut sa ma sune, dar nu m-a prins. Oricum, a fost balamuc mare, cu jandarmii care au vrut sa evacueze ziaristii pentru a-l proteja pe baiat. Repet, nu poate sa fie motiv de bucurie, dar daca se antreneaza bine, campionatul viitor ar putea fi din nou in mare forma si poate sa ajunga din nou la nivel inalt. Pot sa va spun ca nu-i voi uita pe cei care i-au cantat prohodul lui Adrian. Ca e terminat, ca va fi somer", a spus Spiridon Mutu.
    ×
    Subiecte în articol: sport romania mutu