x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Aleksei Şcebelin s-a impus în Turul ciclist al României

Aleksei Şcebelin s-a impus în Turul ciclist al României

13 Iun 2009   •   00:00
Aleksei Şcebelin s-a impus în Turul ciclist al României

Rusul Aleksei Şcebelin, de la echipa greacă Tablewere-Gatsoulis Bikes a câştigat cea de-a 46-a ediţie a Turului ciclist al României, încheiat sâmbătă la Bâlea Lac, odată cu disputarea etapei a 7-a, în care victoria i-a revenit tot lui Aleksei Şcebelin, un rutier complet care va împlini exact peste o lună, pe 13 iulie, 28 de ani.



După ce s-a impus vineri în etapa cea mai lungă a Turului, Miercurea Ciuc-Sibiu (194 km), la sprint, Şcebelin a dovedit şi calităţi incontestabile de căţărător, impunându-se în etapa a 7-a, cea mai scurtă, dar cea mai dură, Sibiu-Bâlea Lac, trecând primul linia de sosire la 2.020 m altitudine, după 90 km, în 2h40'44'. Pe locurile următoare în etapă s-au situat bulgarul Pavel Şumanov (Hemus 1896 Troyan), veteranul ediţiei, la 40 de ani, câştigător al Turului 2006, înregistrat în 2h40'59' şi Serghei Ţvetkov, din Republica Moldova, component al echipei române Delma 2003 Medgidia, cronometrat la Bâlea Lac în 2h41'24'.

De fapt, pe Acoperişul Turului, unde, de data aceasta, nu a mai fost zăpadă ca în alţi ani, rutierii au sosit înşiraţi ca mărgelele pe aţă, unul câte unul, bravul deţinător al tricoului galben de la începutul cursei până sâmbătă dimineaţa, grecul Ioannis Tamuridis, sosind pe locul 10, la 3'16'. Pe linia de sosire, epuizat de efortul depus, mai ales în ultimii 25 km de căţărare continuă, Tamuridis a avut puterea să-l felicite pe câştigătorul Turului 2009, Şcebelin, care îi este, de altfel, coechipier. Învingătorul a încasat un cec de 2.705 euro, astfel că numai în ultimele două zile ale cursei, în care a câştigat 2 etape şi a preluat definitiv tricoul galben, Şcebelin a încasat peste 4.200 euro.

Aflat la prima sa victorie finală într-un tur naţional, Aleksei Şcebelin a declarat pentru Agerpres, chiar la sosire: 'Pentru mine este o victorie foarte importantă, am vrut mult să câştigăm aici, echipa în general, iar în momentul în care ne-am dat seama că eu am mai multe şanse să câştig într-o asemenea etapă m-au ajutat toţi coechipierii, în frunte cu liderul Tamuridis, succesul fiind al tuturor'.

Începută dimineaţa devreme, cu startul în bloc la ora 9,00, ultima etapă a început prudent, plutonul rulând compact, în aşteptarea muntelui. La Cisnădioara, un prim punct de interes, căţărarea de categoria C este adjudecată de ungurul Tamas Lengyel, de la Tuşnad CC, în timp ce sprintul de la Cisnădie revine coechipierului său slovac Marcel Ternovsek.
Înainte de sprintul de la Avrig, pe care şi l-a adjudecat în trecere, belgianul Gilbert Peiter, de la formaţia bulgară CC Burgas, îşi serbează în stil propriu ziua de naştere (a împlinit chiar sâmbătă 27 de ani), cu o evadare. Pe primele pante este prins de plutonul, care, mai apoi, avea să se facă franjuri pe lunga urcare de pe Transfăgărăşan, arată Agerpres.

Astfel s-a mai scris o pagină din istoria celui de-al 6-lea Tur naţional din istoria ciclismului, la exact 75 de ani de la prima ediţie disputată, clasamentul final în care au figurat 41 de rutieri din cei 60 plecaţi la drum cu o săptămână în urmă la Constanţa având următoarea configuraţie în partea sa superioară: 1. Aleksei Şcebelin (Rusia - Tablewere-Gatsoulis Bikes); ; 2. Vladimir Koev (Bulgaria - Hemus), la 1'09' 3. Pavel Şumanov (Bulgaria - Hemus 1896 Troyan), la 1'10'; 4. Serghei Ţvetkov (Republica Moldova - Delma 2003 Medgidia), la 2'03'; 5. Gergely Ivanics (Ungaria - Betonexpressz 2000), la 2'16' ; 6. Zoltan Madaras (Ungaria - Betonexpressz 2000), la 2'32'.

Iată purtătorii tricourilor distinctive: tricoul galben-BRD-SG (de lider al clasamentului general individual): Aleksei Şcebelin; tricoul alb-TNT (clasamentul pe puncte, al combativităţii): Alex Buttazzoni (Cycling Team Friuli); tricoul roşu-Niro Investment Group (clasamentul sprinterilor): Roman Vişnevski (Mirage - Ucraina); tricoul verde-Consiliul judeţean Constanţa (căţărători): Tamas Lengyel (Ungaria - Tuşnad Cycling Team); tricoul albastru-DHS (cel mai bine clasat rutier român): Tamas Csicsaky (Tuşnad Cycling Club).

×
Subiecte în articol: sport şcebelin