x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport AMA/WADA nu a reușit să recupereze datele laboratorului antidoping din Moscova

AMA/WADA nu a reușit să recupereze datele laboratorului antidoping din Moscova

22 Dec 2018   •   13:30
AMA/WADA nu a reușit să recupereze datele laboratorului antidoping din Moscova

Echipa de experţi a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) trimisă la Moscova săptămâna aceasta pentru a recupera datele de la laboratorul antidoping din capitala Rusiei nu a reuşit să-şi îndeplinească misiunea, a anunţat organismul internaţional într-un comunicat. 

Recuperarea acestor date era condiţia impusă de AMA/WADA pentru ridicarea suspendării Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) iar procesul trebuia finalizat înainte de data de 31 decembrie, altfel Rusia riscând noi sancţiuni. 

Conform comunicatului, demersul nu s-a concretizat deoarece ''autorităţile ruse au avut cerinţe tehnice de ultim moment''. 

''Echipa nu a putut să îşi îndeplinească misiunea în intervalul de timp stabilit din cauza unei probleme ridicată de autorităţile ruse care au cerut ca echipamentele tehnice de extragere a probelor să fie certificate conform legislaţiei ruse. Acest aspect nu a fost ridicat la întâlnirea preliminară dintre cele două părţi care a avut loc la Moscova, pe 28 noiembrie'', se menţionează în comunicat. 

Astfel, delegaţia internaţională condusă de spaniolul Jose Antonio Pascual va redacta un raport care va fi trimis pentru analiză Comitetului de examinare a conformităţii din cadrul AMA/WADA, apoi o decizie se va lua de către Comitetul executiv al instituţiei. 

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) anunţa săptămâna trecută că una dintre echipele sale se va deplasa la Moscova pentru a recupera datele controalelor antidoping de la fostul laborator din Moscova, din perioada 2011-2015, când a existat un dopaj instituţionalizat în sportul din Rusia. 

AMA/WADA spera să aibă aceste date pentru a deschide proceduri disciplinare împotriva sportivilor ruşi. 

Demersul avea loc în contextul în care experţii Agenţiei Mondiale Antidoping au început să examineze activitatea Agenţiei ruse antidoping (RUSADA). 

Directorul general adjunct al RUSADA, Margarita Pahonţkaia, declara că în intervalul de patru luni după reabilitare, AMA trebuie să efectueze o examinare completă a activităţii tuturor diviziilor RUSADA şi că va exista un raport asupra lucrurilor observate la Moscova. 

În principiu, AMA se va întâlni la jumătatea lunii ianuarie şi va decide dacă agenţia rusă a îndeplinit toate criteriile. 

Pe 20 septembrie, Agenţia Mondială Antidoping a reabilitat cu anumite condiţii RUSADA, a cărei licenţă a fost suspendată acum trei ani, după acuzaţiile de dopaj instituţionalizat care au vizat Rusia. 

Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească RUSADA înainte de reabilitarea sa completă figurează acordarea accesului deplin al AMA la datele privind testele efectuate de vechiul laborator antidoping de la Moscova, bănuit de implicarea în reţeaua care a acoperit testele pozitive ale sportivilor ruşi. 

Printre cerinţele stabilite de AMA figurează, de asemenea, reexaminarea tuturor testelor antidoping care trezesc suspiciuni înainte de 30 iunie 2019.

AGERPRES

×