x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Atăt de aproape de Euro 2008

Atăt de aproape de Euro 2008

de Mihai Igirosanu    |    15 Oct 2007   •   00:00
Atăt de aproape de Euro 2008
Sursa foto: Christian Silva/

Tricolorii au obţinut sămbătă seară, la Constanţa, o victorie istorică, 1-0 cu Olanda, echivalentă cu calificarea la turneul final al CE 2008 din Austria şi Elveţia. Pentru indeplinirea obiectivului, elevii lui Piţurcă trebuie să mai obţină cinci puncte in ultimele trei meciuri ale grupei G. Primele trei trebuie căştigate miercuri, in Luxemburg.
• Dorin Goian : "Specialistul nostru" • Rezultate preliminarii EURO 2008

Romănia - Olanda 1-0: Revanşa generaţiei Mutu

Văntul, ploaia şi noroiul, decor in care am irosit calificări după meciuri de tristă amintire, cu Slovenia sau cu Norvegia, a scos tot eroismul şi dăruirea din actuala generaţie. Mutu şi compania s-au scuturat şi aproape au calificat naţionala la un nou turneu final.

Chiar dacă nu a marcat, omul numărul unu al noii generaţii, Adrian Mutu, a fost barometrul perfect al atitudinii care a schimbat un destin şi a readus echipa reprezentativă in fotbalul european care contează. Deşi nu a realizat nimic spectaculos, fiind vizibil deranjat, ca şi mulţi olandezi, de intemperiile naturii, atacantul Fiorentinei a inţeles că trebuie să imbrace halatul de salahor. In minutul 90, Mutu făcea sprinturi furibunde pănă in careul propriu după Seedorf sau după Van der Vaart, contribuind la menţinerea celui mai important rezultat din ultimii mulţi ani.

UNITATE. "Este o victorie a generaţiei noastre, un test de maturitate trecut cu brio in nişte condiţii nu foarte bune din cauza văntului şi a ploii care au făcut ca meciul să fie mai puţin spectaculos. Trebuie să ne bucurăm de această victorie, să răsuflăm uşuraţi după presiunea care a fost. Vrem să terminăm neinvinşi grupa. Olanda ne-a bătut de atătea ori, suntem bucuroşi că a venit şi răndul nostru neriscănd foarte mult, singurul risc maxim fiind in minutul 90. Mi-ar plăcea ca alături de noi să se califice Olanda, pentru că sunt mai civilizaţi", a declarat Mutu după finalul partidei. Vedeta noului grup tricolor a accentuat: "S-a format o unitate, o omogenitate. Am arătat tuturor că această generaţie a greşit, a şi pătimit, dar a venit şi momentul revanşei. După meci am făcut hora bucuriei, pentru că in 18 inşi e cam greu să te bucuri in alt mod. E cel mai frumos lucru să fim legaţi intr-o horă a bucuriei noi şi suporterii. La final se citea bucuria pe feţele tuturor. N-am făcut spectacol, dar am arătat voinţă, dăruire, aceste lucruri cred că ne-au adus victoria. Şi vremea i-a incurcat pe olandezi, a fost foarte frig".

Superstiţie

După meci, selecţionerul Romăniei, Victor Piţurcă a ţinut să sublinieze faptul că echipa naţională se simte foarte bine pe stadionul din Constanţa. "Atunci cănd am jucat aici am căştigat. Acum s-a intămplat la fel, ne prieşte aerul de Constanţa". Despre faza golului, Piţurcă a spus: "Este problema arbitrului. Cănd am pierdut cu 0-2 in Olanda, la Rotterdam, in campania trecută, Kuyt a marcat după un fault grosolan, iar noi nu am obiectat".

Petre, convocat

Jucătorii echipei naţionale au efectuat, ieri, de la ora 12:00, un antrenament uşor, de refacere, după victoria obţinută impotriva Olandei. Selecţionerul Victor Piţurcă a decis să devanseze şedinţa de pregătire, programată iniţial la ora 18:00, iar aceasta a fost inchisă pentru reprezentanţii presei. Adrian Mutu, Paul Codrea şi Bănel Nicoliţă au părăsit ieri cantonamentul echipei reprezentative, ei urmănd să se intoarcă la echipele lor de club, deoarece sunt suspendaţi pentru meciul din Luxemburg, programat miercuri, 17 octombrie. Piţurcă l-a convocat, de urgenţă, pe Florentin Petre, de la ŢSKA Sofia, pentru a suplini absenţa lui Nicoliţă. Plecarea delegaţiei echipei Romăniei spre Luxemburg va avea loc după-amiază, ora 17:00, de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, din Constanţa. Altfel, preşedintele FRF, Mircea Sandu a anunţat ieri că UEFA l-a obligat să nu mai vorbească la telefon cu presa.

Analiză

"Am jucat mai inteligent in repriza a doua, deşi am făcut-o contra văntului. Văntul insă ne-a fost aliat in repriza a doua. Teamă nu cred că a fost la jucători in prima repriză, insă in fiecare meci trebuie să ai puţină teamă, altfel poţi avea surprize. La pauză am pus la punct lucrurile care nu merseseră"

Intorsătură

"Acum doi ani i-am felicitat pe olandezi, dar in seara asta Romănia a fost mai valoroasă. Probabil sunt şi un om norocos, pentru că dacă n-ar fi aşa poate n-aş fi antrenorul echipei naţionalei. Dar credeţi că am fost norocos cu Bulgaria in meciul de la Constanţa? Dacă era aşa, acum eram calificaţi"

Victor Piţurcă, selecţioner Romănia

Invins

"In prima repriză gazdele nu prea au vrut să joace fotbal, am deţinut controlul, am ratat nişte şanse. In repriza a doua trebuia să fim mai agresivi. Am pierdut iniţiativa, ne-am revenit in ultimele 15 minute, dar era prea tărziu. Le voi spune jucătorilor mei că de acum trebuie să căştigăm toate meciurile"

Marco Van Basten,selecţioner Olanda

Explicaţii

"N-am mai putut să ne facem jocul după pauză, nu i-am mai putut face să sufere pe romăni, am avut dificultăţi cu văntul teribil care ne bătea din spate, din lateral, de peste tot. Am fi putut fi aproape de Euro 2008, dacă scoteam un rezultat pozitiv. Acum, regretele nu-şi mai au rostul, mergem inainte"

Giovanni Van Bronckhorst,căpitan Olanda

Ogăraru:"Voi intra in vestiarul lui Ajax in tricoul Romăniei"

Fundaşul dreapta al tricolorilor, George Ogăraru, jucător la Ajax Amsterdam, a spus la finalul meciului cu Olanda că le va face o surpriză colegilor săi: "Dacă vom căştiga şi la Luxemburg, la primul antrenament la Ajax intru in vestiar imbrăcat cu tricoul Romăniei".

Preliminariile Euro 2008 - Grupa G

Sămbătă:

Belarus - Luxemburg 0-1

Leweck ’90+5

Romănia - Olanda 1-0

D. Goian ’71

Slovenia - Albania 0-0

Clasament

1. Romănia 9 7 2 0 18-5 23p

2. Olanda 9 6 2 1 11-3 20p

3. Bulgaria 9 5 3 1 14-6 18p

4. Slovenia 10 3 2 5 9-12 11p

5. Albania 9 2 4 3 8-7 10p

6. Belarus 10 2 1 7 11-20 7p

7. Luxemburg 10 1 0 9 2-20 3p

mihai.igirosanu@jurnalul.ro

Citiţi şi : Dorin Goian:Specialistul nostru" • Rezultate preliminarii EURO 2008


×
Subiecte în articol: sport olanda