x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Blestem alb-albastru

Blestem alb-albastru

17 Noi 2004   •   00:00

Dan Capitanescu are 40 de ani, vinde carti in Craiova si este unul dintre cei mai devotati suporteri ai Universitatii. In 1983, tatal lui Dan a facut infarct la stadion in pauza meciului dintre Universitatea Craiova si Benfica Lisabona, din cauza emotiilor. "Parca suntem sortiti in familia asta sa ne dam sufletul pentru echipa asta!"

MARIO MORCOV, VICENTIU NEAGOE

FIDEL. Universitatea Craiova s-a transformat, de-a lungul anilor, in iubirea vietii lui Dan Capitanescu

La 40 de ani, craioveanul Dan Capitanescu este unul dintre cei mai fanatici sustinatori ai Universitatii. Din 1969 si pana acum a facut peste 300 de deplasari la meciurile echipei favorite, dintre care 250 la jocurile din campionat. Are peste 3.000 de reviste de sport, colectia tuturor ziarelor de sport din 1973 incoace, 600 de fanioane, 1.000 de programe de meci. Stie pe dinafara toate scorurile si marcatorii din meciurile la care a asistat. In mare, se poate spune ca orice microbist inrait are aceste caracteristici. Ce-l deosebeste pe Dan de ceilalti este ca devotamentul fata de culorile alb-albastre putea sa-l coste viata.

DEBUT LA 5 ANI. "In 1969, cand aveam 5 ani, m-a luat tata la stadion sa vad un meci cu Dinamo. Apoi, am mers la toate partidele Craiovei de pe teren propriu, atat in campionat, cat si in Cupele Europene. In 1975 am facut prima deplasare, la finala Cupei, cand ne-a batut Rapidul cu 2-1. Am la activ 11 finale ale Cupei Romaniei vazute pe viu. Cea care mi-a ramas intiparita in memorie a fost cea din 1981, cu Timisoara, de pe fostul stadion Republicii, cand am castigat cu 6-0". Despre actualii suporteri, Dan spune ca nu e de acord ca acestia sa primeasca bani de la club. "Inainte suportam deplasarea din propriul buzunar si, mai mult, cumparam bilete la suprapret la derby-urile din Bucuresti. Biletele costau 12-13 lei si noi le cumparam de la afaceristii din Giulesti de 4-5 ori mai scumpe".

SI-A RUPT PICIORUL. Olteanul isi aminteste cu regret de meciul cu Steaua, de acum doi ani, disputat pe "Ion Oblemenco", unde au fost 40.000 de spectatori, desi capacitatea admisa ar fi fost in jurul a 22.000 de locuri. "Cu doua ore inainte de meci, am ajuns la stadion. Aveam bilet, dar jandarmii mi-au spus ca nu pot sa intru pentru ca e stadionul plin. Eu, care nu pierdusem nici un meci pana atunci, trebuia neaparat sa intru! Am incercat sa sar un gard, dar am calcat gresit si am facut trei fracturi la glezna, fiind transportat de urgenta la spital, unde mi-au bagat piciorul in ghips. Am facut artroza si am probleme cu articulatiile. M-au sfatuit unii sa dau clubul in judecata pentru ce mi s-a intamplat, dar nu as putea sa fac asta niciodata".

SI-A RUPT DINTII
In 1989 a simtit, pentru prima data, pe propria piele, pana unde poate ajunge iubirea pentru Universitatea. "Dupa meciul cu Steaua din Ghencea, cand am batut cu 2-1 o echipa care nu mai fusese invinsa de 108 jocuri, suporterii stelisti s-au luat dupa noi sa ne bata, suparati ca strigam: "Steaua si-a gasit beleaua!". Au venit cu fiare si lanturi si mi-au rupt patru dinti. Pe atunci nu exista un sef de galerie la Craiova. La meciurile de acasa, lideri erau Marius Zavoianu sau Mihai Ostrovschi, dar in deplasare toti eram lideri", spune fanaticul suporter.

INSURAT CU "STIINTA"
Din prea multa dragoste pentru echipa, Dan Capitanescu nu a avut timp sa se casatoreasca: "Prietenii imi spun ca m-am insurat cu Universitatea. Sper sa ma insor cat mai repede cu o femeie, sa nu mai merg la toate meciurile, decat la derby-uri. In 1984, cand faceam armata la Bucuresti, am facut 75 de zile de arest pentru ca fugeam sa vad meciurile Universitatii. Cate 15 zile de meci, la 5 partide, cu Betis Sevilla, Olympiakos Pireu si trei din campionat. Nu regret". Despre ceea ce se intampla pe "Central" la marile meciuri ale oltenilor Dan isi aminteste: "Era o atmosfera de vis la stadion cand Universitatea juca in Cupele Europene: multa lume venita din toata tara, hoteluri pline, cazam si pe la mine prieteni din tara care veneau la meci, jucatori adevarati, meciuri spectaculoase. Nu am pierdut nici un joc din ’69 incoace, cu exceptia a patru partide, cat am avut piciorul in ghips".

JUCATORI
Despre situatia actuala a echipei, Dan nu are cuvinte de lauda: "Avem un lot slab valoric, doar doi-trei jucatori buni: Guso, Plesan si Njock. Primul este singurul din echipa care merita respectul acestui oras. Am ajuns sa ne fie rusine in deplasari ca tinem cu Universitatea. Acum suntem luati peste picior pentru ca avem o echipa slaba". Cum ar trebui sa arate lotul? "Nu sunt adeptul ideii ca jucatorii trebuie sa fie olteni pentru ca marea echipa a Craiovei nu era formata doar din olteni. Trebuie sa aiba valoare".

×
Subiecte în articol: sport