x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Calculele sunt simple: dacă pierdem în Finlanda, retrogradăm în Liga C!

Calculele sunt simple: dacă pierdem în Finlanda, retrogradăm în Liga C!

de Adi Munteanu    |    22 Sep 2022   •   07:40
Calculele sunt simple: dacă pierdem în Finlanda, retrogradăm în Liga C!

Calculele sunt simple. Dacă naționala lui Edi Iordănescu nu învinge mâine în Finlanda, România retrogradează în Liga C a Ligii Națiunilor indiferent ce se întâmplă în celelalte meciuri.

Ar urma cea mai slabă clasare a naționalei noastre în ierarhia mondială din ultimii 60 de ani. Ca să evităm această rușine, avem nevoie de victorii în Finlanda și, acasă, cu Bosnia.

Cunoscuta vorbă „Mai rău de atât nu se poate” ar putea merge la reciclare chiar de mâine seară, dacă echipa lui Edi Iordănescu nu învinge în Finlanda. Expresia s-ar putea completa cu „Serios? Întotdeauna este loc de și mai rău”.

Singura constantă la selecționata României este căderea, iar acum trece prin cele mai grele momente din ultima jumătate de secol. Prăbușirea a început acum zece ani, când toată suflarea fotbalistică de la noi arăta cu degetul spre conducerea FRF de atunci, „hoții” Mircea Sandu, Dumitru Dragomir și Adalbert Kassay. S-a cerut schimbarea, s-a făcut schimbarea și ne-am pricopsit cu „experții” Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță, personaje care, iată, după 8 ani de șefie la federație, ne fac să-i regretăm pe cei de dinainte.

UEFA ne-a oferit un ultim răgaz

Rezultatele proaste și foarte proaste din ultimii ani au scos la iveală toate greșelile și deficiențele FRF. A devenit limpede că nu există soluții de rezervă, că nu sunt jucători de valoare, că nu există strategie. Și nici nu aveau de unde să izvorască atâta timp cât marile promisiuni, printre care crearea centrelor de excelență regionale și naționale, nu s-au onorat. Și totuși, UEFA ne mai menține puțin pe linia de plutire. Pentru preliminariile pentru Campionatul European din 2024 vom rămâne, la limită, în urna a treia valorică, chiar dacă vom retrograda în Liga C. Șansa noastră este că UEFA a exclus Rusia din competiție și pentru că Germania este calificată direct în calitate de echipă gazdă, s-au eliberat două locuri deasupra noastră. Unul dintre ele va fi al României. 

Iordănescu jr își numără ultimele ore pe banca naționalei

Indiferent de rezultatele celor două meciuri, Edi Iordănescu va părăsi naționala, deși Burleanu și Stoichiță vor trage de el să mai rămână. El va pleca pentru că va avea de făcut ceva la ce nu se pricepe, reconstrucția reprezentativei. Peste tot pe unde a antrenat a preluat echipe deja făcute, și chiar în aceste condiții nu a stat mai mult de un sezon. El a și declarat că nu vrea să ia parte la un nou eșec al naționalei, însă un nou dezastru este inevitabil. L-ar putea evita pentru moment doar cu două victorii în zilele următoare, cu Finlanda și Bosnia. Urmează însă preliminariile pentru EURO 2024, unde vom fi în urna a treia, deci, teoretic, cu șansa a treia. 

Fără Stanciu cu Finlanda

Chiar dacă a făcut efortul de a veni la națională tocmai din China, Nicușor Stanciu nu va evolua mâine în meciul decisiv cu Finlanda. Este nerefăcut după o accidentare recentă la echipa de club. Este posibil să evolueze tocmai luni cu Bosnia, însă e posibil ca acel meci să nu mai conteze. „Pregătim cele două meciuri cu gândul la preliminariile EURO 2024”, spune Mihai Stoichiță, sugerând că o reconstrucție ar începe chiar de acum, că vom vedea debuturi la națională. Un debut vom avea cu siguranță, în poartă. Ionuț Radu pare favorit mâine în fața lui Horațiu Moldovan, urmând ca luni să fie titular portarul Rapidului, mai ales că meciul cu Bosnia se va disputa în Giulești. 

În lipsa lui Stanciu, Edi Iordănescu ar avea la mijlocul terenului variantele pe care le-a mai folosit, cu Răzvan Marin și Cicâldău și cu revenitul la lot, Băluță. Apărarea pare bătută în cuie, cu Rațiu, Rus, Burcă și Bancu. În ceea ce privește atacul, mâine va folosi cei mai în formă jucători Man, Florin Tănase și Alibec. Pentru meciul cu Bosnia, în funcție rezultatul din Finlanda, va folosi sau testa și alți jucători convocați la lot. 

Dan Petrescu, cu un ochi pe banca CFR-ului, cu un ochi pe banca naționalei

Circul de la CFR Cluj a fost suspendat ieri. Neluțu Varga și Dan Petrescu au decis să nu rupă acum colaborarea. Adevărul este că patronul clubului nu vrea în ruptul capului să achite clauza de reziliere a contractului, iar Dan Petrescu nici nu vrea să audă să fie demis fără achitarea clauzei. Astfel că de voie, de nevoie, ei trebuie să mai continue colaborarea o vreme. În timpul ăsta „Bursucul” este atent și la echipa națională, unde ar fi prima variantă în cazul în care Edi Iordănescu va încheia contractul cu FRF. Așteaptă doar momentul potrivit fiind limpede că mult timp nu va mai  sta în Gruia. „Împăcarea” cu Neluțu Varga va dura până la primul eșec, în Liga 1 sau în Conference League, mai ales că urmează două meciuri extrem de grele în Europa, cu Slavia Praga și un eșec rușinos este foarte posibil. De asemenea, Petrescu „se bucură” și de ostilitatea suporterilor CFR-ului, care-i cer insistent demisia. Astfel că, în timp ce Edi Iordănescu numără zilele pe care le mai are pe banca naționalei, Dan Petrescu numără zilele până va ajunge pe banca naționalei.

×