x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Calificare ratata - Radiografia unui esec

Calificare ratata - Radiografia unui esec

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    14 Oct 2005   •   00:00
Calificare ratata - Radiografia unui esec

Conducerea FRF, selectionerii, dar si jucatorii se fac vinovati pentru ratarea calificarii la Cupa Mondiala din Germania, de la anul.

Miercuri seara am stat la mana Finlandei pentru a putea spera macar la barajul de calificare la CM 2006 din Germania. Minunea nu s-a produs, astfel ca am consemnat o noua ratare.

Euro 2000 a fost ultima competitie de anvergura la care echipa nationala a Romaniei a participat. De cinci ani, tricolorii si suporterii lor au privit la televizor trei turnee finale. Barajul cu Slovenia, remiza din Danemarca, arbitrul Urs Meier sau un egal stupid in Armenia au fost episoadele de care se leaga ultimele esecuri ale reprezentativei. Anghel Iordanescu a condus nationala in prima parte a campaniei pentru CM 2006. Victor Piturca i-a luat locul dupa egalul din Armenia, rezultat de care se leaga, in mare parte, ratarea calificarii. Care sunt de fapt cauzele reale ce au dus la un nou esec, dureros pentru noi? Conducerea FRF, selectionerii, dar si jucatorii - toti au gresit.

A gresit si Piturca

Un meci important in ecuatia calificarii a fost cel de anul acesta, de la 26 martie, din Giulesti, pierdut cu 0-2 in fata Olandei. Era partida in care Victor Piturca (foto) revenea pe banca tricolorilor dupa demiterea cu cantec din urma cu sase ani, cand reusise calificarea la Euro 2000. Desi am intalnit un adversar evident mai valoros, Piturca a debutat cu stangul in privinta alegerii primului "11". Titularizarile in defensiva a neexperimentatilor la acest nivel, Ogararu si Petre Marin, creditarea ciudatului Ghioane in linia mediana si incredintarea atacului pe umerii "batranilor" Moldovan si Adrian Ilie s-au dovedit variante falimentare. Rat a ramas pe banca, iar dupa pauza au aparut Plesan si Andrei Cristea, jucatori prea necopti pentru a putea intoarce soarta unui meci. De atunci, Ogararu, Petre Marin, Viorel Moldovan si Adi Ilie au disparut din circuitul echipei nationale.

Demisie neacceptata

La 29 martie 2003, in celebrul nisip de pe "Lia Manoliu", nationala era ingenuncheata de Danemarca, 2-5, in cursa catre Euro 2004. Dupa incheierea meciului, selectionerul Anghel Iordanescu (foto) si-a anuntat demisia, un gest extrem de firesc dupa umilinta la care fusesem supusi. Dupa cateva zile, sub o mare presiune politica, dupa o discutie de cateva ore in biroul sau de la Casa Fotbalului, presedintele FRF, Mircea Sandu, reusea sa-l convinga pe "General" sa ramana in continuare pe banca "tricolorilor" pentru a asigura continuitatea. Nasu’ n-a avut curajul sa accepte demisia. Iordanescu a acceptat oferta, contractul chiar i s-a imbunatatit si a reusit sa asigure continuitatea. Continuitatea in esecuri. A urmat startul campaniei pentru CM 2006. Doua victorii chinuite, cu Finlanda si cu Macedonia, un succes logic in Andorra, o infrangere la Praga si o remiza in Armenia, care avea sa ne compromita pana si sansele de a prinde barajul.

Indisciplina din lot

Viata extrasportiva dezordonata a liderului echipei nationale, Adrian Mutu (foto), suspendat de forul european pe motive de dopaj, a atarnat greu, mai ales ca a fost coroborata cu alte "derapaje" disciplinare din cadrul lotului. Golurile lui Mutu au decis, practic, victoriile chinuite cu Finlanda si Macedonia, de pe teren propriu, dar si izbanda cu Cehia, de la Constanta, care ne-a reintrodus in carti. Fara Mutu, care isi ispasea pedeapsa, "tricolorii" au remizat la Erevan si au pierdut de doua ori in fata Olandei, esecuri care au dus la ratarea prezentei la baraj. Daca luam in calcul episodul clubului de strip-tease, in care Mutu si cativa colegi s-au "destins" in noaptea dinaintea meciului de la Craiova, cu Macedonia, avem tabloul clar al unei reprezentative indisciplinate, a carei imagine nu poate fi indreptata de aceste ultime rezultate mai bune.

Selectie defectuoasa

17 noiembrie 2004 este data pe care o vom pomeni mereu atunci cand subiectul va fi ratarea calificarii la CM 2006. Inaintea meciului din Armenia, selectionerul Iordanescu s-a confruntat cu o criza aproape fara precedent, 10 titulari fiind accidentati sau suspendati. La Ereven ne-am prezentat lamentabil, cel mai bun jucator al nostru fiind "veteranul" Stelea, care abia a reusit sa mentina scorul de 1-1. Primul "11" a continut nume precum Barcauan, Dancia, Tararache, Caramarin sau Paraschiv, toti fiind maini moarte pe durata jocului. O parte dintre aceste gaselnite nefericite ale lui Iordanescu, care aveau sa nu se mai regaseasca ulterior, alaturi de "favoritii" selectionerului, Soava (foto) si Codrea, ne "ingropasera" si in meciul de la Praga, din 9 octombrie. Acolo, am pierdut cu 1-0 un meci in care Cehia a parut aceeasi echipa blazata, imbatranita si in fata careia puteam obtine macar o remiza. De precizat ca pe timpul mandatului lui Iordanescu, jucatorul Dorinel Munteanu nu a existat.
×
Subiecte în articol: sport