x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cupa UEFA - Fotbalul romanesc numarul 1 in Europa

Cupa UEFA - Fotbalul romanesc numarul 1 in Europa

de Mihai Igirosanu    |    17 Mar 2006   •   00:00
Cupa UEFA  -  Fotbalul romanesc numarul 1 in Europa

Pentru prima data dupa 1989 Roma-nia are doua echipe calificate in sferturile de finala. Dupa ce Rapidul a devenit un sindrom periculos pen-tru germani Steaua a reusit ieri sea-ra sa spulbere echipa ce invingea Chelsea. Tragerea la sorti a meciu-rilor din sferturile de finala va avea loc astazi, la ora 14:00, in Olanda, la Eindhoven, orasul care va gazdui finala Cupei UEFA.

BETIS - STEAUA: 0-3! I-am batut pana la lacrimi


FLORIN ONGU - Corespondenta din Sevilla
Steaua a spulberat ieri echipa care invingea pe Chelsea in actuala editie a Ligii Campionilor si s-a calificat intr-o maniera entuziasmanta in primele opt echipe ale Cupei UEFA.

Romania are doua echipe in sferturile de finala, iar Bucurestiul si Milano sunt singurele orase cu tot atatea reprezentante in cupele europene. Tragerea la sorti a meciurilor din sferturile de finala va avea loc astazi, la ora 14:00, in Olanda, la Eindhoven, orasul care va gazdui finala Cupei UEFA.

LACRIMI. Gratie unei evolutii senzationale si a unor lovituri aplicate cu o exactitate diabolica, ros-albastrii au umilit pe Betis si au indurerat orgoliosul public andaluz. Daca in confruntarea cu vedetele de milioane de dolari ale lui Roman Abramovici au urlat de fericire, in urma ciocnirii cu armata lui Gigi Becali fanii spanioli au oferit imagini cutremuratoare, fiind surprinsi de camerele tv innecati in lacrimile deznadejdii.

RECITAL. La cativa kilometrii de locul unde, pe 7 mai 1986, presedintele Marius Lacatus si invitatul special de aseara, Helmuth Duckadam cucereau Cupa Campionilor Europeni, Mirel Radoi, Banel Nicolita sau Victoras Iacob par a incepe o noua era de glorie. Dupa o prima repriza mai degraba prudenta, dominata de paradele lui Carlos Fernandes si siguranta cuplului Goian - Ghionea, Steaua s-a dezlantuit in partea a doua. In minutul 54, Nicolita a zvacnit pe centru, a facut o cursa incredibila si a marcat golul descatusarii. Sapte minute mai tarziu, vedeta gazdelor, Joaquin a primit cartonasul rosu, iar nimic nu mai putea sta in calea fericirii ros-albastre. Iacob (’78) si din nou Nicolita (’82) au dus scorul la un neverosimil 0-3.

EXTAZ. Finalul i-a gasit pe cei aproximativ 1.000 de fani ai ros-albastrilor de pe stadion in culmea fericirii. La putine minute dupa incheierea partidei, la vestiare, jucatorii si antrenorii au fost felicitati de presedintele Marius Lacatus, antrenorul legendarei echipe de la Sevilla, Emeric Ienei, fostii internationali Cosmin Contra si Gica Craioveanu, dar si patronul Gigi Becali, insotit de bunul sau prieten, Viorel Hrebenciuc. Intre timp, in afara stadionului, sute de fani ai lui Betis isi strigau nemultumirea. "Jucatori mercenari!" sau "Ferrer, afara!", au fost cateva dintre scandarile "ultrasilor" andaluzi.

ORGOLIOS
"Le multumesc mult celor care ne-au criticat si ne-au jignit in ultima perioada. Aceste lucruri ne-au unit, ne-au montat mai mult si ne-a facut sa ne dorim mai mult victoria. Daca suntem o echipa defensiva si inscriem trei goluri in deplasare, este foarte bine"
Cosmin Olaroiu - antrenor Steaua

OPTIMIST
"Am construit o echipa de valoare. In dubla mansa nu are cine sa ne invinga. In finala e posibil orice. Noi avem o echipa omogena, unde nu se evidentiaza un jucator anume, de supervaloare. Tocmai in asta consta puterea noastra"
Gigi Becali - finantator Steaua

MULTUMIT
"Am obtinut aceste rezultate foarte bune pentru ca fotbalul romanesc a inceput sa fie curat, iar jucatorii nu mai pleaca asa usor in strainatate. Un merit deosebit in acest sens are Steaua "
Marius Lacatus - presedinte FC Steaua

FIESTA STELISTA IN CAPITALA
FERICIRE. Piata Universitatii a fost ocupata azi-noapte de fanii extaziati ai Stelei
Daca suporterii rapidisti au sarbatorit calificarea favoritilor in Piata Universitatii, miercuri seara, se poate spune ca fanii Stelei au cotropit-o, de-a dreptul, aseara. Imediat dupa incheierea partidei de la Sevilla, fanii campioanei s-au strans in centrul Bucurestiului intr-un numar foarte mare, care a depasit bine suma de 10.000 si au creat o atmosfera extraordinara. La fel ca dupa victoriile echipei nationale la Mondialul din ’94, stelistii au blocat, practic, circulatia pe Bulevardul Magheru, savurand victoria senzationala a Stelei cu scandari, fluiere, artificii si claxoane de masini. Nu au fost uitati nici rivalii de o viata, cei de la Dinamo.

AMANARE
Conducerea Stelei intentioneaza sa solicite astazi, imediat dupa revenirea in tara, amanarea meciului din "Cotroceni", cu FC National, contand pentru etapa a doua a returului Diviziei A. Partida era programata duminica. Mijlocasul Gabriel Bostina va fi suspendat pentru prima mansa a meciului din "sferturi".

Cupa UEFA: HAMBURG - RAPID 3-1 / Romania alb-visinie


MIHAI IGIROSANU
EXTAZ. Finalul confruntarii de la Hamburg i-a innebunit de fericire pe jucatorii Rapidului si pe antrenorul lor, Razvan Lucescu
Rapid a devenit prima echipa romaneasca calificata in sferturile de finala ale unei competitii europene dupa 13 ani. Viitorul adversar al echipei noastre va fi cunoscut astazi, cand are loc tragerea la sorti.

Imediat dupa incheierea meciului, presedintele giulestenilor, Dinu Gheorghe, a rezumat perfect evenimentele petrecute pe impresionanta "AOL Arena": "Este cea mai frumoasa infrangere din istoria Rapidului!".

ISTORIE. Desi invinsa cu 3-1 la Hamburg, trupa lui Razvan Lucescu a resuscitat fotbalul romanesc la nivel de cupa europeana. Rapidul a egalat astfel performanta obtinuta de Steaua in sezonul 1992-1993, cand ros-albastrii se calificasera in sferturile de finala ale Cupei Cupelor, competitie desfiintata ulterior de UEFA, de unde era eliminata dramatic de echipa belgiana Royal Anvers.

FERICIRE. "Am inceput foarte bine, dar din cauza a doua greseli copilaresti, Hamburg a ajuns la egalitate cu noi. In prima jumatate a celei de-a doua reprize am controlat jocul, avand in vedere ca ei erau descumpaniti dupa golul marcat de Buga. Apoi au urmat cele mai nebune 20 de minute pe care le-am vazut eu in fotbal. Este o seara istorica pentru Rapid, o seara magica", a declarat antrenorul Razvan Lucescu. Intrebat daca patronul George Copos este fericit, Lucescu l-a "intepat" pe vicepremier: "Ar fi culmea sa nu fie. Ar trebui sa fie cel mai fericit, cel mai mandru om din Romania, cu atat mai mult cu cat el nu a crezut, la fel ca altii, ca Rapidul poate ajunge in «sferturi»!". Tehnicianul lui Hamburg, Thomas Doll, a pus calificarea Rapidului pe seama sansei: "Rapid a fost echipa mai norocoasa, nu stiu daca este si echipa mai buna. Niciodata nu s-a intamplat ca o echipa sa fie asa de trista dupa o victorie. La final am avut multe ocazii, dar mingea nu a mai vrut sa intre in poarta", a spus acesta.

DECISIV. Prin golul marcat in poarta nemtilor, Mugurel Buga a adus o performanta istorica pentru echipa sa

EROII. Remarcat in mod special de antrenorul adversarilor, atacantul Rapidului Daniel Niculae si-a exprimat si el bucuria. "Este o seara exceptionala, simt o bucurie enorma, iar dupa acest meci nu mai am nici energie sa vorbesc. Le multumesc tuturor colegilor mei din teren, dar si celor care au ramas acasa, lui Maldarasanu si Pancu. Impreuna am realizat aceasta performanta."

GOLGETER. Autorul golului decisiv pentru calificarea Rapidului, Mugurel Buga, a devenit golgeterul la zi al Cupei UEFA, cu noua goluri marcate. "Chiar nu stiam ca sunt golgeterul competitiei. De fapt, nici nu stiam ca exista acest titlu in Cupa UEFA", a declarat cu modestie omul a carui reusita a schimbat complet istoria trupei giulestene.

"Am tremurat de frica"

Contestat de patronul George Copos atunci cand s-a transferat la Rapid, Mugurel Buga, unul dintre cei mai iubiti jucatori ai Giulestiului, a vorbit ieri pentru cititorii Jurnalului National.

Jurnalul National: A fost cel mai important gol al tau de pana acum?
Mugurel Buga: Parca mai frumos a fost cel din tur, nu? Bine, si asta a fost important, ca am reusit sa ne calificam. Mai importanta a fost calificarea. Dupa meci parca am si uitat ca am dat gol. Ne-am bucurat cu totii de calificare. Am adormit pe la 6 dimineata. Am incercat sa adorm, dar nu reuseam.

Ti-a fost teama in timpul jocului?
Da. La 3-1 pentru ei, cand eram pe banca, am tremurat de frica. E mult mai rau sa stai pe banca si sa ii vezi pe ceilalti baieti cum lupta. Imi venea sa ma dezbrac si sa intru la loc pe teren.

Cu cine iti doresti sa joace Rapidul in sferturile de finala?
FC Basel mi se pare o echipa mai accesibila.

Dupa isprava asta te gandesti si la echipa nationala?
Eu ma gandesc acum ca trebuie sa ma duc la antrenament, fiindca duminica avem meci cu FC Arges si trebuie sa castigam. (Sorin Anghel)

CONSTATARE
"Mi-am pus intrebari cu privire la sprijinul pe care ni l-au acordat cei din conducere. Imi aduceam aminte ca in avionul de intoarcere de la Rotterdam erau trei oameni langa noi. Acum erau asa de multi si ma intrebam de ce nu au fost langa noi si cu Feyenoord" - Razvan Lucescu, antrenor Rapid

DEZAMAGIRE
"Am dat totul in acest meci, am luptat pana la epuizare, dar totusi nu a fost de ajuns. Ne-a lipsit un pic de noroc pe final. Suporterii ne-au sustinut incredibil, ne-au impins in atac timp de 95 de minute" - Daniel Van Buyten, fundas Hamburg

PERICOL
Calificarea de la Hamburg a lasat urme destul de adanci in lotul lui Razvan Lucescu. Zece jucatori ai Rapidului sunt pasibili de suspendare in cazul in care vor incasa un cartonas galben in partida tur din sferturile de finala. Acestia sunt portarul Danut Coman, fundasii Marius Constantin si Ionut Rada, mijlocasii Mugurel Buga, Emil Dica, Marius Maldarasanu si Ciprian Vasilache si atacantii Daniel Niculae, Lucian Burdujan si Nicolae Constantin. Tragerea la sorti a «sferturilor» va avea loc astazi, de la ora 14:00, la Eindhoven, iar cele doua manse sunt programate pentru 30 martie si 6 aprilie.

PRIMIRE
ISTERIE. Fanii rapidisti au sarbatorit aseara pe strazile Bucurestiului calificarea in "sferturile" Cupei UEFA
Sute de suporteri au sarbatorit miercuri seara in Piata Universitatii calificarea echipei Rapid in sferturile de finala ale Cupei UEFA, cea mai mare performanta din istoria clubului si a unei echipe romanesti dupa 1989. Steagurile si fularele visinii au fluturat pana spre dimineata in zona devenita deja centrul de intalnire al fanilor fotbalului. Infruntand cu stoicism vremea urata, peste 500 de suporteri au plecat apoi spre Aeroportul "Aurel Vlaicu", pentru a-si intampina favoritii. Sotiile, prietenele si mamele fotbalistilor de la Rapid au patruns cu greu in aeroport prin marea de oameni care se lupta cu jandarmii pentru a intra in sala de asteptare.
×