x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Danciu e pro Cozma

Danciu e pro Cozma

20 Mai 2004   •   00:00

In prezent vicepresedinte la FCM Bacau, Ion Danciu este singurul personaj din lumea fotbalului care l-a vizitat la inchisoare pe fostul lider al minerilor, Miron Cozma

DANIEL STAN - Bacau
S-a remarcat prin celebrele mineriade de la inceputul anilor ’90. A devenit apoi presedinte si principal finantator al echipei Jiul Petrosani, o trupa care, sub comanda lui, impunea respect in fata marilor puteri Steaua si Dinamo. Pentru faptele sale, se afla inchis de 7 ani la penitenciarul Jilava. Este vorba de Miron Cozma, pentru care Ion Danciu cere clementa autoritatilor.

TRADARE. „Daca majoritatea l-a uitat, eu nu pot sa o fac. Este prietenul meu. Miron Cozma a reprezentat un lucru bun pentru mineri si, daca a gresit, nu a facut-o singur, ci impins de la spate. A pierdut tot, nu mai are nimic, nici macar familie. A fost tradat tocmai de cei pe care ii considera prieteni, iar tradarile sunt mai grave decat moartea. A facut mai mult bine decat rau", spune Ion Danciu, fostul arbitru din Petrosani si actual oficial al echipei FCM Bacau.

TEAMA. Dupa ce a devenit lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma a intrat si in fotbal, implicandu-se la Jiul Petrosani. A fost si presedinte, si principalul om care se zbatea sa aduca bani la club, prin intermediul sindicatului. La vremea respectiva, Jiul evolua in Divizia A, iar marile puteri, Steaua si Dinamo, mergeau cu teama la Petrosani. „Isi dorea performanta la Jiul, sa se bata cu echipele din Bucuresti. Nu suporta sa piarda. Daca nu era arestat, cred ca reusea sa faca din Jiul o campioana a provinciei", spune Danciu.

UITAT. A fost arestat si condamnat in 1997 la 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat, din care a efecutuat deja 7. „Eu cred ca a platit pentru ce a facut. Personal voi face tot ce depinde de mine sa fie eliberat si reabilitat", a anuntat Ion Danciu, singurul om din lumea fotbalului care l-a vizitat la inchisoare: „Cand am fost la el in vizita nici nu a vrut sa auda de fotbal. Desi nu era slabit, se vedea limpede ca nu mai este interesat de nimic si ca este marcat de faptul ca se afla de atatia ani dupa gratii. Spunea ca este tratat omeneste si nu are de reprosat nimic din acest punct de vedere. Doar ca spera ca anul acesta sa fie eliberat".

Amintiri cu Dinamo

Dupa sentinta definitiva, Miron Cozma a aflat ca sotia va intenta actiune de divort, lucru la care nu s-a opus. In varsta de 50 de ani, el are un baiat de 33 de ani si o fetita de 10 ani, cei doi copii vizitandu-l de cateva ori la penitenciarul Jilava. „Ce rau mai poate face un om care a ramas fara nimic pe acest pamant?", se intreaba Ion Danciu, care in timpul liber prefera sa lectureze Coelho. De notorietate a ramas un episod petrecut la un meci Jiul - Dinamo, in toamna anului 1996. A iesit un scandal monstru. Jiul a invins cu 1-0, iar Cozma l-a palmuit pe Lupu in fata unui stadion intreg. Apoi, la final, a intrat in vestiarul dinamovist insotit de trei bodyguarzi fiorosi, dupa un prealabil picior dat in usa: „Nu ma intereseaza de politie si de clubul vostru. Fac ceva pe voi. Aici eu conduc", a tipat Cozma in fata fotbalistilor.

×
Subiecte în articol: sport jiul cozma