x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dreptate strîmbă – Zambon sau Iancu?

Dreptate strîmbă – Zambon sau Iancu?

de Horatiu Sima    |    05 Sep 2008   •   00:00

Scandalul dintre foştii patroni ai Politehnicii Timişoara, Claudio Zambon şi Marian Iancu, aruncă o lumină urătă asupra Federaţiei Române de Fotbal, acuzată de matrapazlîcuri şi luare de mită



Scandalul dintre foştii patroni ai Politehnicii Timişoara, Claudio Zambon şi Marian Iancu, aruncă o lumină urătă asupra Federaţiei Române de Fotbal, acuzată de matrapazlîcuri şi luare de mită

De mai multă vreme, mai precis din luna decembrie 2006, scandalul în privinţa palamaresului, culorilor şi a siglei echipei de fotbal Politehnica Timişoara a fost în atenţia factorilor de judecată europeni, mai precis a Tribunalului Sportiv de la Laussane. Acesta a hotărît atunci ca sentinţa să fie în favoarea italianului. Mai mult, pentru folosirea fără acoperire a însemnelor clubului, echipa patronată de Marian Iancu trebuia să plătească drept despăgubiri cite 5000 de euro pentru fiecare  meci oficial al alb violeţilor.

Acuze grave trecute cu vederea de împricinaţi
Tertipurile avocaţilor, dar şi complicitatea unor factori de decizie din FRF, care nu ştiau cum să iasă basma curată, au făcut ca termenul limită să fie depăşit, mai mult complet ignorat de timişoreni, convinşi că, pînă la urmă, vor avea cîştig de cauză. Dacă la noi asemenea lucruri sunt la modă, judecătorii de la TAS au considerat acest lucru un afront, motiv pentru care au forţat federaţia să pună în practică depunctarea timişorenilor. De aici, acuzele violente lansate de Marian Iancu la adresa unor oameni din federaţie, acuze extreme de grave cum ar fi luarea de mită, sau acordarea unor înscrisuri oficiale pentru Claudio Zambon, considerat un apropiat al şefului FRF, Mircea Sandu. Iată de ce, încercînd să facem cumva lumina în acest hăţiş de interese, l-am intervievat pe Claudio Zambon.

“Am dat 300000 de dolari pentru locul în Divizia B”
” Eu am cumpărat locul de Divizia B pentru Politehnica Timişoara de la Dacia Piteşti şi am dat 300.000 de dolari pentru ca fotbalul să ajungă din nou pe Bega. Pentru mine este limpede că s-a făcut dreptate. În 2002, mai precis în 12 februarie, prin adresa cu numărul 285 de la FRF, am fost înştiinţat că nu se va acorda  dreptul nici unei alte structuri sportive să folosească numele de Politehnica Timişoara.. Peste alţi 3 ani, prin adresa cu numărul 1672 din 4 iunie, referitor la istoricul numelui de Politehnica Timişoara din arhivele federaţiei, am fost înştiinţat că în februarie 2002 Fulgerul Bragadiru şi-a schimbat denumirea în FC AEK Bucureşti, iar apoi fost afiliată la federaţie  prin decizia Comitetului Executiv din 9 august 2002. Ulterior, echipa din Drumul Găzarului a fuzionat cu CSU Politehnica Timişoara, conform deciziei Comitetului de Urgenţă din 14 august 2002, sub denumirea de CS FC Politehnica AEK Timişoara. Intrată în faliment, această formaţie îşi va schimba denumirea  în CS FC Universitar Politehnica Timişoara  în data de 31 ianuarie 2005, ce e neclar în asta, şi, mai ales unde era Marian Iancu atunci? ”, a spus Zambon.

Nu s-au înţeles la bani
“Ulterior a apărut pe firmament şi numele lui Marian Iancu, dar care nu avea nicio legătură cu echipa de care m-am ocupat eu, Politehnica Timişoara. În ciuda acestui fapt, noi am stat la masa tratativelor pentru a ajunge la un consens, dar principalul vinovat pentru  situaţia de acum este Marian Iancu. Continuă să mintă suporterii şi să pună gaz pe foc. A pierdut de două ori procesul la TAS şi acum minte. Depunctarea nu a fost determinată doar din cauza culorii, a fost determinată şi de faptul că Iancu nu a plătit nimic, nici cheltuieli de judecată, nici amenda impusă de FIFA, nimic. Iancu minte fără limite şi manevrează suporterii. În 2003 ne-am înţeles cu Marian Iancu pentru vînzarea clubului în schimbul a 450.000 de euro, dar el nu a plătit nimic şi l-am acţionat în instanţă. Timişoara nu e o afacere pentru mine, am intrat în fotbal din ambiţie şi pasiune", a spus Claudio Zambon.

Kassai şi dreptatea federală
Actul eliberat de FRF în februarie 2002, care atribuie dreptul asupra palmaresului şi culorilor lui Zambon, este considerat perfect valabil de Adalbert Kassai, secretarul general al FRF. "Nu este nimic fraudulos în actele eliberate de mine. Aştept să mi se prezinte care este falsul. Eu am prezentat toate actele şi mă întreb unde este falsul. Nu am făcut decît să extrag documentele de afiliere. Documentul nu este o interpretare personală a mea. Nu noi l-am adus pe Zambon la Timisoara, ci foştii membrii ai conducerii clubului", a spus Kassai.În replică, Marian Iancu a fost extreme de acid:"Conferinţa lui Kassai a fost un spectacol ipocrit. Nu am crezut că o să am parte să văd vreodată atîta prostie. Documentul pe care vi l-a fluturat în faţă este un fals. O să demonstrez cum s-a ajuns la acest document făcut pentru ca domnul Kassai avea interes la Zambon. Luni o să prezint un act care va desfiinţa FRF-ul", a spus Marian Iancu.

×