x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Euro 208/Terim: “Am devenit o mare echipă”

Euro 208/Terim: “Am devenit o mare echipă”

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    22 Iun 2008   •   00:00
Euro 208/Terim: “Am devenit o mare echipă”

Reprezentativa “Semilunii” a dovedit şi în sfertul contra Croaţiei că ştie să joace finalurile de meci. Pentru prima oară în istorie, Turcia este în semifinale, unde va întîlni Germania.

• CORESPONDENŢĂ DE LA VIENA
Reprezentativa “Semilunii” a dovedit şi în sfertul contra Croaţiei că ştie să joace finalurile de meci. Pentru prima oară în istorie, Turcia este în semifinale, unde va întîlni Germania.

Băieţii lui Fatih Terim sînt sarea şi piperul acestui turneu final. Întîlnirea cu Croaţia a fost a treia la rînd în care au reuşit să cîştige o bătălie ce părea pierdută. Contra Elveţiei, au revenit de la 0-1 şi s-au impus cu 2-1, în faţa Cehiei au remontat în doar un sfert de oră de la 0-2 la 3-2, iar în sferturi au egalat Croaţia în prelungirile prelungirilor, lăsînd totul în seama loviturilor de departajare, unde s-au dovedit din nou mai buni.

 

ENTUZIASM. “Ce am făcut noi acum este un lucru unic în istoria Campionatului European. Am devenit o mare echipă. Turcii pot fi mîndri de noi, noi putem fi mîndri de ei”, a declarat după joc selecţionerul Fatih Terim, care a ţinut să precizeze că nu a pregătit în mod special loviturile de departajare. Desemnat cel mai bun jucător al meciului, fundaşul Hamit Altintop a spus: “Am demonstrat din nou că am fost o echipă, încă nu mare, dar pe cale de a deveni. E a treia oară cînd revenim după ce sîntem conduşi. Avem o echipă mai puţin experimentată, dar compensăm prin dăruire. Dacă vom continua împreună, orice este posibil”.


DEZILUZIE. Finalul i-a găsit pe croaţi prăbuşiţi pe gazon, mulţi plîngînd în hohote pentru şansa ratată. Selecţionerul Slaven Bilici a încercat să-i consoleze, însă chipul său trăda o mare dezamăgire. “Am învins echipe mai bune şi nu pot să-mi explic ultimele două minute. Nu o să uit toată viaţa acest meci. Am crezut că putem juca finala. Felicit Turcia, dar cred în continuare că noi meritam să cîştigăm. Nu ştiu ce au făcut psihic jucătorii mei, dar sigur nu au fost conectaţi la penalty-uri. Dacă turcii vor fi la fel de norocoşi ca pînă acum, pot juca finala”, a spus Bilici.


FELICITĂRI. La vestiare, Fatih Terim şi jucătorii săi au fost aşteptaţi de premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a urmărit partida de la tribuna oficială, alături de preşedintele UEFA, Michel Platini. Acesta a luat tricoul lui Arda Turan şi a vrut să-l sărute pe portarul Rustu, care i-a spus: “Domnule prim-ministru, sînt transpirat”. Replica lui Erdogan a venit însă imediat: “Sudoarea voastră trebuie sărutată”. Premierul a mărturisit că a fost sunat de soţia sa, care plîngea, şi le-a promis jucătorilor că va fi alături de ei şi la semifinala cu Germania, care va avea loc miercuri, la Basel, unde este aşteptat şi preşedintele Turciei, Abullah Gul.


PROBLEME. Înaintea semifinalei, Fatih Terim se confruntă cu mari probleme de lot. Cu Croaţia i-au lipsit cinci jucători accidentaţi: Emre Gungor, Nihat Kahveci, Servet Cetin, Tumer Metin şi Emre Belozoglu. Primul este indisponibil pînă la finalul turneului, iar despre ceilalţi nu se ştie dacă vor putea fi recuperaţi la timp. Arda Turan, Emre Aşik şi Tuncay Şanli au primit al doilea cartonaş galben în jocul de vineri şi vor vedea semifinala din tribună, iar Volkan Demirel, portarul titular, mai are de ispăşit o etapă de suspendare.

 

Doi morţi la Viena

Întîlnirea a fost precedată de incidente între susţinătorii turci şi croaţi, poliţia fiind nevoită să recurgă la gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile de fani înfierbîntaţi. Linişte nu a fost nici în zona de vizionare principală, unde tonul violenţelor l-au dat turcii, mai multe persoane avînd nevoie de îngrijiri medicale. După meci, în faţa primăriei din Viena suporterii celor două echipe s-au luat la bătaie, 12 dintre aceştia alegîndu-se cu răni uşoare. Ulterior, un grup de turci a atacat un bar în care se aflau croaţi, aceştia răspunzînd cu focuri de armă care au lovit mortal doi dintre agresori. În cartierul Ottakring, fieful comunităţii croate din capitala Austriei, sute de suporteri croaţi dezamăgiţi i-au atacat cu sticle şi cu pietre pe fanii turci, după care au luat la ţintă ferestrele apartamentelor care arborau drapelul Turciei. De furia microbiştilor nu au scăpat nici forţele de ordine, care au operat 11 arestări. În schimb, Bulevardul Gurtel a fost luat în stăpînire de mii de turci, care au paralizat circulaţia manifestîndu-şi entuziasmul pentru calificarea echipei lor în semifinale.

×
Subiecte în articol: sport