x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Execuţie în 11 minute

Execuţie în 11 minute

de Dragos Stoica    |    11 Dec 2009   •   00:00
Execuţie în 11 minute
Sursa foto: JOHANNES EISELE/Reuters

Epopeea trupei lui Dan Petrescu în Liga Campionilor s-a încheiat miercuri seară în Germania, la capătul unui meci în care campioana României a fost îngenuncheată din start. Unirea continuă totuşi la primăvară în Europa League.



Venită cu gânduri de mărire la Stuttgart, formaţia din Urziceni a fost rapid redusă la tăcere. Într-un scenariu de-a dreptul apocaliptic, ialomiţenii au fost executaţi cu sânge rece în doar 11 minute, iar toţi românii prezenţi pe "Mercedes Benz Arena" şi-au încrucişat degetele pe sub haine, la gândul unui scor-catastrofă. N-a fost cazul, deoarece gazdele, la rândul lor surprinse de acel 3-0 halucinant pe care îl arăta tabela după nici un sfert de oră, au luat piciorul de pe acceleraţie, probabil cu gândul la situaţia din Bundesliga, unde se află pe locul 16, şi la meciul cu Mainz programat în week-end.

MARICA S-A REABILITAT
La rece vorbind, Unirea a avut doza ei majoră de ghinion miercuri seară. Rămasă în defensivă fără trei piese de bază (Galamaz, Maftei, Ricardo), în condiţiile în care rezervele nu se ridică la valoarea titularilor, trupa lui Dan Petrescu a primit gol la primul balon care a ajuns în careu. Marica a făcut pace cu peluza care îi cerea capul cu numai câteva zile în urmă, după o fază în care internaţionalul român a fost complet nemarcat pe linia careului de şase metri, iar Arlauskis a ezitat să iasă pe centrare. Acelaşi Marica a făcut faza pentru golul lui Trasch din minutul 8, pentru ca apoi Pogrebnyak, şi el hulit adeseori de fanii şvabilor, să întregească dezastrul în minutul 11. Practic, tot ce a însemnat fază în careul Unirii în aceste 660 de secunde de groază scurse de la fluierul de început al ungurului Viktor Kassai a însemnat gol. Învingătoare meritorie, dar şi foarte norocoasă, în deplasarea de la Glasgow şi de acasă cu Sevilla, Unirea a plătit miercuri tributul inevitabil.

Ceva se mai putea încerca după pauză, când Semedo a redus din handicap, iar jucătorii lui VfB au părut zguduiţi câteva minute bune. Un al doilea gol al Unirii, care nu ar fi fost o himeră, dacă ne gândim la ocaziile lui Bilaşco şi al aceluiaşi Semedo, ar fi pus benzină pe foc. N-a fost să fie, însă, iar Stuttgart a încheiat mărşăluind prin careul ialomiţenilor.

5449-109236-bursu.jpg

"M-am temut de primul sfert de oră!"
Dan Petrescu a radiografiat după meci prestaţia echipei sale, lăudându-şi jucătorii pentru ceea ce au realizat în actuala campanie din Liga Campionilor. "Bursucul" a recunoscut că s-a temut de primele 15 minute şi a declarat că singura şansă a echipelor româneşti în faţa unor formaţii de top din Europa este să joace cu minimum 5 fundaşi.

Jurnalul Naţional: Greu de digerat ratarea calificării în primăvara Ligii?

Dan Petrescu: Recunosc că nu sunt cel mai fericit dintre antrenori în aceste momente. Nu mă ascund să spun că am venit la Stuttgart cu mari speranţe în acest meci, dar, până să ne dezmeticim cu toţii, am început jocul practic de la 3-0 pentru VfB.

Ce s-a întâmplat în acele 11 minute?

Le-am spus jucătorilor de mai multe zile că era foarte important să depăşim primul sfert de oră fără să luăm gol. Totodată, am încercat să nu arăt cât de supărat şi îngrijorat eram din cauza celor trei absenţe din apărare, mai ales în condiţiile în care urmam să aliniem la Stuttgart o formulă defensivă improvizată de nevoie. În acelaşi timp, a existat şi un moment psihologic, înaintea celui de-al doilea gol al nemţilor. Noi am avut un corner, l-am executat prost, iar ei au plecat pe contraatac şi au marcat în câteva secunde.

Cât au contat aceste absenţe, ale lui Galamaz, Maftei şi Ricardo?

Cel mai mult mi-a lipsit Maftei. Spun asta deoarece cred că Vasile este poate singurul jucător din România capabil să evolueze în spatele fundaşilor centrali. Aici cred că se găseşte şi marele meu câştig din aceste şase meciuri în Liga Campionilor, despre care vreau să cred că nu vor fi ultimele din cariera mea de antrenor. Am înţeles că, pentru a avea o şansă cât de mică contra formaţiilor de top din Occident, gen Sevilla, Stuttgart, echipele româneşti trebuie să joace cu cinci fundaşi pe teren. E singura şansă să mai estompeze ceva din diferenţa certă de valoare.

Cu ce rămâne Unirea după această participare în Liga Campionilor?

În primul rând, rămânem cu prezenţa la primăvară în Europa League, unde suntem singura reprezentantă a fotbalului românesc. Rămânem şi cu faptul că am marcat aproape în fiecare partidă, mai puţin la Sevilla, precum şi cu cele opt puncte accumulate.

Trăgând linie, sunteţi mulţumit sau nu de ceea ce aţi realizat în această campanie?

Aş fi ipocrit să spun că nu sunt. După tragerea la sorţi a grupelor Ligii, ne-am gândit să facem măcar un punct, să ştim sigur că l-am făcut şi că e al nostru. Apoi ne-am gândit să dăm un gol şi am dat mai multe, iar la un moment dat am visat la o victorie şi am avut parte de două. A fost mai mult decât ne aşteptam, iar acesta este meritul jucătorilor, pe care vreau să-i felicit după această epopee în Liga Campionilor. Am fost aproape, ceea ce nici măcar n-am îndrăznit să visăm la început.

Antrenor nou, alt noroc!
Presa germană a pus succesul lui Stuttgart pe seama schimbării conducerii tehnice. "Fantastica VfB merge în optimi. Antrenor nou, alt noroc", a comentat site-ul postului de televiziune Sat 1. La rândul său, cotidianul Bild a titrat: "Gol party la debutul lui Gross", redând apoi comentariul lui Franz Beckenbauer din timpul meciului. "Incredibil ce vedem. Trei goluri în 11 minute. Nici o echipă nu a mai câştigat un meci aşa de clar în atât de scurt timp de când a instalat un nou antrenor. E un record al succesorului lui Babbel. Mai bine nu se putea!" Pe aceeaşi idee a mers şi Stuttgarter Nachrichten: "Schimbarea de antrenor a avut efect: calificare perfectă în faza eliminatorie a Ligii Campionilor".

"Sunt realmente mândru de jucătorii mei, de fiecare în parte, pentru modul cum s-au bătut în toate aceste meciuri. Şi să nu uită că, în situaţia în care Stuttgart nu învingea la Rangers în penultima rundă, Unirea ar fi fost deja calificată în primăvara Ligii Campionilor"
Dan Petrescu - antrenor Unirea Urziceni

×
Subiecte în articol: sport