Karen Andrews, ministrul australian al afacerilor interne, a depus sâmbătă o cerere prin care a solicitat „amânarea audierii finale până miercuri, 12 ianuarie 2022" - cu cinci zile înainte de începerea turneului.
Nu au fost precizate motivele pentru cererea de amânare, dar aceasta a venit la doar câteva ore după ce echipa de avocați a lui Djokovic a prezentat un document de 35 de pagini în care a prezentat apărarea jucătorului împotriva deciziei de anulare a vizei sale temporare.
Ca parte a acestei apărări, a reieșit că Djokovic a primit o scutire medicală înaintea Openului Australiei, deoarece s-a recuperat recent, după ce a suferit de Covid-19.
Printr-o scrisoare datată 7 decembrie, care a fost dezvăluită jurnaliștilor australieni, în această săptămână, și pe care CNN susține că nu o poate verifica independent, se pare că organizatorii Australian Open i-au informat în mod greșit pe jucătorii nevaccinați că pot intra în Australia pentru a participa la turneu.
Documente judiciare publicate sâmbătă au confirmat că Djokovic - care și-a exprimat anterior opoziția față de vaccinurile Covid-19 și față de mandatele de vaccinare - era nevaccinat când a sosit în Australia, la 5 ianuarie.
Audierea sa pentru obținerea vizei este programată acum pentru luni, la ora locală 10.00 (00.00 ora României), iar o decizie cu privire la posibilitatea de a rămâne în Australia și de a participa la turneu este așteptată la ora 16.00 (6.00 ora României).
În cazul în care instanța va confirma anularea vizei, Djokovic va fi expulzat de îndată ce se vor putea face aranjamentele de călătorie corespunzătoare.
Potrivit lui Craig Tiley, directorul general al Tennis Australia, au fost „informații contradictorii" care au dus la acordarea de scutiri jucătorilor nevaccinați, înainte de Australian Open.
Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune afiliat CNN 9 News, Tiley a refuzat să dea vina pe cineva anume. El a declarat că Tennis Australia a fost în comunicare cu Ministerul de Interne al Australiei „în fiecare săptămână" și că toate părțile implicate au operat într-un „mediu foarte dificil".
Tiley a adăugat că și-ar dori să îl vadă pe Djokovic jucând la Australian Open. Numărul 1 mondial speră să câștige cel de-al 10-lea titlu la Australian Open și al 21-lea titlu de Grand Slam la Melbourne, în această lună.
Reținerea lui Djokovic în Park Hotel, un loc de detenție alternativ pentru refugiați și solicitanți de azil, începând de joi, a atras atenția pe scară largă. Susținătorii săi s-au adunat în fața hotelului cerând eliberarea sa, în timp ce alții au subliniat situația dificilă a celor aproximativ 30 de refugiați deținuți, de asemenea, în aceași locație.
În Serbia, țara natală a lui Djokovic, care acum e rezident în Principatul Monaco, părinții acestuia au organizat proteste cu privire la condițiile la care, potrivit acestora, fiul lor este supus, „captiv" în hotel - o afirmație pe care ministrul Andrews a negat-o la începutul acestei săptămâni.
„El este liber să plece oricând dorește să o facă, iar Forțele de Frontieră vor facilita acest lucru", a declarat Andrews vineri pentru televiziunea australiană ABC.
Într-un interviu acordat sâmbătă postului național de televiziune sârb RTV Pink, prim-ministrul țării, Ana Brnabic, a declarat că Djokovic va primi „mese fără gluten, echipament pentru exerciții fizice și un laptop" în timp ce va continua să fie reținut.
Potrivit unor documente judiciare publicate sâmbătă, Djokovic a cerut în repetate rânduri să fie mutat într-un „loc de detenție mai potrivit care să-i permită să se antreneze" înaintea Openului Australiei.
Brnabic a declarat că a vorbit cu ministrul australian al afacerilor externe, Marise Payne, dar nu a reușit să anuleze decizia de a-l ține pe Djokovic la Park Hotel, în timp ce așteaptă rezultatul cazului său.
"El este încă la Park Hotel, dar sper că i-am făcut șederea puțin mai suportabilă cu concesiile pe care le-am obținut pentru el", a spus ea.
(sursa: Mediafax)