Depresia şi anxietatea sunt printre problemele psihologice care ating peste o treime din fotbalişti, relevă marţi un studiu al FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor, informează AFP.
Potrivit anchetei conduse de Dr. Vincent Gouttebarge, responsabilul sectorului medical al FIFPro, 38% din cei 607 jucători în activitate şi 35% din foştii jucători interogaţi prezentau sindroame de depresie şi anxietate în cele patru săptămâni precedente chestionarului.
''Noi sperăm ca acest studiu să favorizeze conştientizarea şi angajamentul decidenţilor din fotbal pentru a pune în aplicare măsuri pentru ca fotbaliştii sau foştii fotbalişti care prezintă probleme psihologice să nu se mai simtă singuri'', afirmă Dr. Gouttebarge într-un comunicat.
Studiul face de asemenea legătura între accidentările grave şi starea de depresie. Jucătorii care au suferit mai mult de trei accidentări grave au de două trei ori mai mare şansa să dezvolte aceste patologii.
Un studiu similar al FIFPro de acum un an arăta că astfel de simptome prezentau 26% dintre jucătorii activi şi 39% dintre retraşi din activitate. Noul studiu introduce date provenind din Belgia, Chile, Franţa, Finlanda, Japonia, Norvegia, Paraguay, Peru, Spania, Suedia şi Elveţia.
55% dintre jucătorii interogaţi au evoluat la cel mai înalt nivel în majoritatea carierei lor, iar proporţia urcă la 64% la foştii jucători.
Studiul arată de asemenea că o parte semnificativă a jucătorilor şi foştilor jucători, respectiv 23 şi 28%, suferă de probleme cu somnul. Abuzul de alcool implică 9% dintre activi şi 25% dintre retraşi.
Cu titlul comparativ, în 2011, un studiu al British Medical Journal făcut în 18 ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare arăta că 12% din populaţie, în medie, a prezentat semne serioase de depresie în anul respectiv.
Problemele psihologice sunt unul dintre ultimele tabuuri din lumea sportului, unde tot ce apare ca o slăbiciune trebuie să fie ascuns, în ciuda câtorva fapte alarmante, cum ar fi sinuciderea portarului internaţional german Robert Enke în noiembrie 2009.