x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Doliu în sportul românesc. Un campion mondial a murit la Spitalul Fundeni. „Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan!”

Doliu în sportul românesc. Un campion mondial a murit la Spitalul Fundeni. „Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan!”

de Vali Deaconescu    |    27 Mai 2024   •   11:30
Doliu în sportul românesc. Un campion mondial a murit la Spitalul Fundeni. „Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan!”
Sursa foto: Facebook CSA Steaua

Ștefan Birtalan, unul dintre cei mai mari handbaliști români din toate timpurile, a murit luni dimineață la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Fundeni, unde era internat de ceva vreme.

Birtalan a fost de două ori campion mondial, în 1970 și 1974, și a obținut trei medalii olimpice: argint în 1976 la Montreal și bronz la Munchen în 1972 și la Moscova în 1980.

De-a lungul unei cariere de 14 ani în echipa națională a României, Birtalan a marcat 993 de goluri. În 1977, a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua București.

Fostul mare handbalist a suferit un transplant de ficat în 2008 și era internat de mai mult timp la Spitalul Fundeni din Capitală.

„Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan! ????????????

Ștefan Birtalan (75 de ani), dublu campion mondial și cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a încetat din viață, astăzi, în jurul orei 6:00. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni de câtva timp.

Unul dintre cei mai valoroși handbaliști ai României, a făcut carieră la Steaua. A câștigat 12 tituri de campion, dar și Cupa Campionilor Europeni în 1977. A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa națională adunând 231 de meciuri. Fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054).

După ce a renunțat la activitatea de jucător, Ștefan Birtalan a fost antrenor la Steaua, la națională, conducător și membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal. Ca antrenor, cu Steaua, a fost de șase ori Campion al României și a câștigat trei Cupe ale României.

”Lumea e nedreaptă. Nu poate să moară așa repede un asemenea om. Un om și un handbalist incredibil. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus plângând, fostul său coleg, Vasile Stângă.

Nea Bibi nu mai e! Dar va rămâne veșnic în amintirea noastră drept ”tunarul” Europei, handbalistul care rupea plasele porților adverse. Va rămâne zâmbetul său cald, vorba sa domoală de ardelean, glumele sale fine. Clubul Steaua este alături de familia sa în aceste clipe grele. Dumnezeu să-l ierte!”, potrivit paginii de Facebook a clubului Steaua București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×