x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Tragedie în China. 21 de sportivi au murit în timpul unui ultramaraton

Tragedie în China. 21 de sportivi au murit în timpul unui ultramaraton

23 Mai 2021   •   12:33
Tragedie în China. 21 de sportivi au murit în timpul unui ultramaraton

21 de sportivi chinezi au murit, sâmbătă, în timpul unui ultramaraton de 100 de kilometri. Traseul pe care alergau aceștia a fost lovit de vânt puternic, grindină şi temperaturi scăzute. Toţi sportivii erau îmbrăcaţi în pantaloni scurţi şi tricou.

Competiția s-a desfășurat în nord-vestul Chinei. Punctul de pornire a fost o zonă turistică, lângă Yellow River, în oraşul Baiyin. Drumul merge prin canioane adânci şi pe dealuri până pe un platou arid, la o altitudine de peste 1.000 de metri.

Când maratoniştii au ajuns pe o parte a traseului aflată la o altitudine mare, vremea s-a schimbat brusc. Temperaturile au scăzut sub zero, a început un vânt puternic, urmat de ploaie cu gheaţă, au declarat oficiali din Baiyin.

Autorităţile chineze au mobilizat 1.200 de persoane pentru a-i salva pe maratonişti, ajutate de drone şi radare, însă în timpul nopţii s-a lăsat gerul.

Bilanţul final a fost anunţat duminică dimineaţă: 21 de morţi. În cadrul ultramaratonului au participat 172 de persoane.

Potrivit Administraţiei Meteorologice din China, Baiyin avea o avertizare de vânt moderat până la puternic, de vineri până sâmbătă noaptea.

Un raport publicat de serviciile provinciale de meteorologie, joi, atrăgea atenţia asupra temperaturilor care vor scădea semnificativ în mare parte a provinciei Gansu, inclusiv în Baiyin.

Decesul celor 21 de sportivi a stârnit indignare publică pe site-urile de socializare din China, mare parte din furie fiind îndreptată către guvernul din Baiyin şi către lipsa unei planificări de urgenţă. „De ce nu a citit guvernul atenţionările meteo, pentru a face o evaluare a riscurilor?”, se arată într-un comentariu.

„Aceasta este o calamitate făcută în totalitate de om. Chiar dacă vremea este imprevizibilă, unde sunt planurile de urgenţă?”, este un alt comentariu.

Oficialii din Baiyin au făcut o plecăciune şi şi-au cerut scuze, afirmând că sunt profund întristaţi de moartea maratoniştilor.

Guvernul provincial din Gansu a pornit o investigaţie.

Mediafax

×
Subiecte în articol: China ultramaraton