x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Federaţia invocă amestecul mafiei pariurilor

Federaţia invocă amestecul mafiei pariurilor

de Madalina Corbeanu    |    17 Oct 2008   •   00:00
Federaţia invocă amestecul mafiei pariurilor

Federaţia Română de Fotbal acuză "mafia pariurilor" şi instituţii ale statului de influenţarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti în procesul cu Loteria Română.



Federaţia Română de Fotbal acuză "mafia pariurilor" şi instituţii ale statului de influenţarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti în procesul cu Loteria Română.
După ce luni Loteria Română a câştigat la Curtea de Apel procesul deschis Federaţiei Române de Fotbal, care solicita plata restanţei din procentul de 20% cuvenit din încasările din pronosticurile sportive, în valoare de cinci milioane de euro, FRF a anunţat că va sesiza forurile internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană. "Având în vedere pasivitatea autorităţilor române în aplicarea legii, vom sesiza UEFA şi FIFA, ca şi organismele Uniunii Europene, inclusiv Eurocop, solicitând să se cerceteze dacă nu cumva operatorii de pariuri din România sunt o placă turnantă folosită de grupuri de interese transfrontaliere pentru fraudarea rezultatelor jocurilor sportive în scopul obţinerii de foloase în beneficiul Mafiei Pariurilor", se arată într-un comunicat dat publicităţii ieri. FRF consideră că decizia Curţii, care a admis apelul Loteriei Române şi a desfiinţat o hotărâre a Tribunalului Bucureşti, este rezultatul presiunii pe care "mafia pariurilor" le-a exercitat din momentul acţionării în judecată a celor mai mari case de pariuri din ţară. Oficialii federaţiei consideră că unele instituţii ale statului, precum Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public şi Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor, au protejat activitatea ilicită a "mafiei pariurilor". Tot ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut FRF să precizeze în ce constau presiunile care ar fi fost făcute asupra instanţelor de judecată, deoarece susţinerile federaţiei afectează imaginea justiţiei. CSM atrage atenţia că decizia pronunţată cuprinde o soluţie "prevăzută de dispoziţiile procedurale în vigoare", astfel că afirmaţiile din comunicatul FRF "sunt lipsite de substanţă".


"Comisia de autorizare a jocurilor de noroc s-a transformat în autoritate de pază şi protecţie a operatorilor de jocuri de noroc"
Comunicat FRF


Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 69/2000, Loteria Română este obligată să plătească anual la FRF 20% din încasările din pronosticurile sportive. Pentru perioada 2003-2005, între cele două părţi au existat mai multe convenţii, Loteria Română onorându-şi obligaţiile şi achitând 1.475.000 de lei, dintr-un total de 18.000.000 de lei, astfel FRF mai avea de încasat diferenţa de 17.140.125 de lei. Pentru neplata sumei, FRF a dat în judecată Loteria Română la 26 mai 2006. La 4 decembrie 2007, Tribunalul Bucureşti a decis ca Loteria Naţională să restituie către FRF suma de aproximativ 18 milioane de lei, echivalentul a 5 milioane de euro. Procesul a continuat, iar la 22 august 2008 s-a judecat apelul declarat de Loteria Naţională la Curtea de Apel din Bucureşti. Instanţa a amânat pronunţarea până luni, când a admis contestaţia Loteriei Române.

×
Subiecte în articol: sport loteria loteria română loteria rom